Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στη Βουλή για το ¨Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας»

Ομιλία στη Βουλή της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» στις 5 Φεβρουαρίου 2014.
"… Θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου γιατρούς Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Σας καλώ να μην νομιμοποιήσετε με τη ψήφο σας τη διάλυση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας. Σας καλώ να μείνετε πιστοί στον όρκο που μαζί έχουμε δώσει.
Βροντερό «Όχι» από την Αντιπολίτευση σε αυτό το νομοσχέδιο και από τον ελληνικό λαό!"

   Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για μία ακόμη φορά εφαρμόζει το γνωστό τρίπτυχο: υποχρηματοδότηση, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις.
   Χαρακτηριστικά είπε: «Πρώτα περικόψατε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Ενός ΕΟΠΥΥ που ήδη αιμορραγούσε, γιατί η ανεργία αυξανόταν και παράλληλα μειώνονταν οι διαθέσιμες ασφαλιστικές εισφορές.  Με το παρόν Νομοσχέδιο υλοποιείται το επόμενο στάδιο: οι απολύσεις και το κλείσιμο  όλων των δομών του».
   Ανέδειξε τους τρεις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου :
1ον : Οι χιλιάδες σήμερα ανασφάλιστοι εξακολουθούν να παραμένουν εκτός συστήματος Υγείας.
2ον : Επιβεβαιώνεται η πρόθεση ένταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη δεξαμενή  του  μνημονιακού  «πακέτου»  των  11.000 απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα για το 2014.
3ον : άμεσο κλείσιμο όλων των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα.
   Εκτός, όμως, από τις μονάδες που θα κλείσουν –τα πρώην ΙΚΑ- αναφέρθηκε και στα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, που ήδη υπολειτουργούν και ανέφερε το παράδειγμα της Άρτας, λέγοντας:
   «Στη περιοχή μου, που έχουμε Κέντρα Υγείας στον ορεινό όγκο της Άρτας, του Βουργαρελίου, Άνω Καλεντίνης, Αγνάντων, περιοχές δύσβατες και μακριά από το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα -εδώ δεν θα βρείτε ούτε γιατρούς, ούτε μηχάνημα, τίποτα από όλα αυτά- και δουλεύουν στα όρια ασφαλείας τις καθημερινές, τις νύχτες και αργίες εκτός ορίων ασφαλείας και για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Και όσο πάει αυτό αυξάνεται. Δουλεύουν χωρίς εφημερίες, εικοσιτετράωρες βάρδιες κ.λπ.»
   Συνέχισε, τονίζοντας τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη δημιουργία ενός καθολικού, δημόσιου, ποιοτικού και δωρεάν Συστήματος Υγείας, με βασικό πυλώνα του την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα. 
   Καταλήγοντας, έκλεισε την ομιλία της, απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Χαρακτηριστικά είπε:
   «Απευθύνομαι στους συναδέρφους μου γιατρούς, βουλευτές της συμπολίτευσης.
   Σας καλώ να μη νομιμοποιήσετε με την ψήφο σας τη διάλυση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας.
   Σας καλώ να μείνετε πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη που μαζί ως γιατροί δώσαμε.
   Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ένα βροντερό «Όχι» στο παρόν Νομοσχέδιο.

   Αύριο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεσμεύεται να καθιερώσει ένα καθολικό, δημόσιο, ποιοτικό και δωρεάν Συστήματος Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου