Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ο «Εξωραϊστικός Σύλλογος Μετσόβου» τίμησε τον Άγιο Νικόλαο – Μπασδάνη, τον εκ Μετσόβου

Γράφει ο Βασίλης
 Κωνστ.Σχίζας
                                                                                        Οι απόδημοι Μετσοβίτες της Αττικής, οι οποίοι είναι οργανωμένοι στον Πολιτιστικό τους φορέα, τον «Εξωραϊστικό Σύλλογο Μετσόβου», τίμησαν με κάθε σεβασμό την μνήμη τού εκ Μετσόβου Νεομάρτυρος  Αγίου Νικολάου –
Μπασδάνη.
 Μετσοβίτες και πολλοί φίλοι τού Μετσόβου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του άοκνου προέδρου και ανθρωπιστή γιατρού Αποστόλου Μπίσα και παραβρέθηκαν στην Ιερά Ακολουθία τού Αγίου, η οποία τελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Μαΐου 2014, στο παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος της «Φοιτητικής  Εστίας Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα» στην Κάτω Κηφισιά Αττικής.

Ο Βαρόνος Μιχαήλ Τοσίτσας ήταν εγγονός από αδελφό, του εθνικού ευεργέτη της Ελλάδας Μιχαήλ Τοσίτσα. Γεννήθηκε το 1885  και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Το 1831 του απονεμήθηκε από τον τοπικό δούκα ο τίτλος του βαρόνου. Πέθανε το 1950.
Εκτός των άλλων ευεργετημάτων στην Ήπειρο ίδρυσε στην Κάτω Κηφισιά την «Φοιτητική Εστία» για ηπειρώτες σπουδαστές, με προτεραιότητα  όπως πληροφορηθήκαμε, τους καταγομένους  από τους νομούς Ιωαννίνων και Πρέβεζας.
Ο πρόεδρος Απόστολος Μπίσας με την συνεπικουρία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεξιώθηκαν στον αύλειο χώρο της Φοιτητικής Εστίας, τους προσελθόντες στην μνήμη τού Αγίου Νικολάου. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου είναι ο αντιπρόεδρος Απόστολος Σταχούλης, ο γεν. γραμματέας Ιωάννης Τσίμπας, ο ταμίας Βασίλειος Μπαλαμπέκος, ο έφορος Γρηγόριος Ξάνθης και μέλη ο Κων/νος Δουλαρίδης και η κα Ιφιγένεια Χασταζέρη.
Προηγήθηκε βεβαίως η κατανυκτική Ιερά Ακολουθία του Νεομάρτυρος με αρτοκλασία, στο τέλος της οποίας  ο Απόστολος Μπίσας απηύθυνε  σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτυρικό τέλος του Μετσοβίτη Αγίου.  Είπε εν συνοψίσει:
«…Νεομάρτυρες  καλούνται τα καινούργια θύματα που μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό, μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Η προσφορά τους στο υπόδουλο Γένος υπήρξε τεράστια, γιατί ο μαρτυρικός τους θάνατος υπέρ της πίστεως διέσωζε ταυτόχρονα και την εθνική συνείδηση, αφού άρνηση της πίστεως σήμαινε ταυτόχρονα και άρνηση της Ελλάδος και θάνατος για την πίστη σήμαινε προσφορά στον Αγώνα για την Ελευθερία.
Γι’ αυτό και δίκαια οι Νεομάρτυρες  θεωρούνται πρόδρομοι της Επανάστασης του 1821.
Ο Νεομάρτυρας Νικόλαος Μπασδάνης ή Βλαχονικόλας γεννήθηκε στο Μέτσοβο από φτωχούς και ευσεβείς γονείς. Έζησε σε μια περίοδο ταραγμένη και δύσκολη, όπου ο θρησκευτικός ζήλος και η αγάπη για την πατρίδα μπορούσαν να σημαίνουν μαρτυρικό θάνατο αφού μετά την αποτυχία των επαναστατικών κινημάτων του Μητροπολίτη Τρίκκης Διονυσίου του φιλοσόφου, η τρομοκρατία, οι διώξεις, οι πιέσεις, είχαν φθάσει στο αποκορύφωμά τους.
Σε νεαρή ηλικία σπρωγμένος από τη φτώχεια, μετανάστευσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας για να εργασθεί, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εκεί , μέσα από μύριες δυσκολίες που περνούσε, υπέκυψε στις τρομακτικές πιέσεις των Τούρκων και εξαναγκάσθηκε να εξισλαμισθεί. Όταν όμως συνειδητοποίησε το μεγάλο Χριστιανικό και Εθνικό ολίσθημα, μετανόησε για το αμάρτημά του και επέτρεψε στο Μέτσοβο, όπου ζούσε όπως και πρώτα, χριστιανικά.
Ο Νικόλαος επιστρέφει στα Τρίκαλα αποφασισμένος να δώσει «την καλήν μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού»,πληρώνοντας ακόμη και με τη ζωή του για το τόλμημά του αυτό. Οι παλαιοί διώκτες του τον αναγνωρίζουν, τον σύρουν στους Τούρκους δικαστές ως επίορκο και   τον φυλακίζουν . Όμως αυτός δεν πτοείται και στις απειλές τους απαντά, «Χριστιανός εγεννήθην, Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θέλω να αποθάνω».
Μη μπορώντας να τον μεταπείσουν με την πειθώ χρησιμοποιούν τη βία και τον υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια. Όταν τον παρουσιάζουν ξανά στους κριτές, αυτός μεγαλόφωνα κηρύσσει ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και ότι πιστεύει σε αυτόν. Τότε τον καταδικάζουν στον « δια πυρός θάνατον»
Στην κεντρική αγορά των Τρικάλων υλοποιείται η δικαστική απόφαση. Ο Άγιος με γαλήνη και ηρεμία αντιμετωπίζει το μαρτύριο. Ήταν 17 Μαΐου 1617. Το βράδυ της ίδιας ημέρας κάποιος Χριστιανός αφού εξαγόρασε τους Τούρκους φρουρούς, που αγρυπνούσαν στον τόπο του μαρτυρίου, πήρε την κάρα του Νεομάρτυρα και από τον  φόβο των απίστων την έθαψε σε έναν τοίχο του σπιτιού του.
Μετά τον θάνατο του πιστού, ο νέος ιδιοκτήτης στις 17/5/1618 είδε να λάμπει το μέρος του τοίχου του σπιτιού του, όπου ήταν θαμμένος ο Νεομάρτυρας. Ενύπνιο όραμα φανέρωσε στον έντρομο πιστό την ύπαρξη της αγίας κάρας. Ο ευλαβής Χριστιανός παρέδωσε τον μεγάλο θησαυρό, το ιερό αυτό λείψανο, στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, όπου μόναζε ο αδελφός του. Εκεί φυλάγεται μέχρι σήμερα σε αργυρή λειψανοθήκη.
Πολλοί Ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο εκ Μετσόβου, ανεγέρθηκαν στα Τρίκαλα, τον Τύρναβο, την Οξύνεια Τρικάλων, την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, τη Σαλονίκη Πάρνηθας, τη Βλαχάβα Καλαμπάκας και το Μέτσοβο, όπου υπάρχει γραφικό παρεκκλήσι του 1800, που είναι προσκολλημένο στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του επισκόπου Μύρωνος και Λυκίας. Επίσης στο Μέτσοβο και ακριβώς στον χώρο όπου βρισκόταν το σπίτι του Αγίου, υπάρχει μικρό προσκύνημα.
Ο υμνογράφος αναφέρεται στον Νεομάρτυρα Άγιό: «Πατρίς χόρευε λαμπροφορούσα, νεομάρτυρος του Νικολάου, και γαρ οικείον αυτόν, έχεις νυν προστάτην σου, την Ουρανών γαρ βασιλείαν την άληκτον, των οικείων άθλων εξωνησάμενος, δυσωπεί αεί Χριστόν τον Θεόν δωρήσασθαι, την ειρήνην σοι και το μέγα έλεος». 
 Ο Νεομάρτυρας Νικόλαος Μπασδάνης  ο θαυματουργός, ας σκέπει τους πιστούς που προσφεύγουν σ’ αυτόν καθώς  αποτελεί αληθινό πρότυπο Χριστιανού για την εποχή μας, μια εποχή αποπροσανατολισμένη πνευματικά και ηθικά, μια εποχή βίας και παραλογισμού.
Με τη θυσία του, ας μας μεταγγίζει το μεγαλειώδες πάθος της θυσίας για τα μεγάλα ιδανικά της πίστης και της ζωής και με ηθικές αξίες που πρέπει να οδηγούν τις πράξεις και τα βήματά μας…».

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους o πρ. υφυπ. Κώστας Τασούλας, πρόεδροι και εκπρόσωποι Σωματείων και μέσων ενημέρωσης και κυρίως πολλοί  φίλοι του Μετσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου