Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Συνελήφθησαν δύο 40ρηδες, μέλη εταιρείας, για οφειλές προς το Δημόσιο στην Άρτα

Εκκρεμούσαν σε βάρος τους  χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 270.464,31 ευρώ
Συνελήφθησαν, χθες (23-09-2013) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 41 και 42 ετών, νόμιμοι  εκπρόσωποι – διαχειριστές εταιρείας, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Οι οφειλές τους ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 270.464,31  ευρώ και προέρχονται από καταλογισμό σε βάρος τους διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

 

.

 

Συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα δύο νεαροί Ρομά για κλοπή από Ι.Χ.Ε.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εξιχνιάστηκε κλοπή από Ι.Χ.Ε. 64χρονου ημεδαπού,   που έγινε πρωινές ώρες της 21-09-2013 στο Δρέπανο Θεσπρωτίας .
Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της κλοπής  δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 20 και 26 ετών, σε βάρος  των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, καθώς εξακριβώθηκε  ότι αφαίρεσαν από το αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, το χρηματικό  ποσό των (300) ευρώ.

Σύλληψη δύο ατόμων στο Κομπότι Άρτας για κατοχή ηρωίνης

Συνελήφθησαν χθες (23-09-2013) το απόγευμα στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας,  δύο ημεδαποί, ηλικίας 32 και 34 ετών, για κατοχή ηρωίνης, βάρους (7,20) γραμμαρίων.

Σύλληψη δύο ατόμων για ναρκωτικά και παράνομη οπλοκατοχή στην Άρτα

Συνελήφθησαν χθες (23-09-2013)  το μεσημέρι στην Άρτα, στα πλαίσια στοχευμένων ελέγχων αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 43 ετών, για  τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής.
Ειδικότερα,  σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ. Επιβατηγού αυτοκινήτου που επέβαιναν οι δύο δράστες, βρέθηκε  και κατασχέθηκε μία συσκευασία η οποία περιείχε ακατέργαστη κάνναβη βάρους (1,74) γραμμάριων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 35χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με  κάνναβη βάρους (11,28) γραμμαρίων και μία καραμπίνα, με ληγμένη άδεια κατοχής.

Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας πραγματοποιεί ο Δήμος Μετσόβου στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του έργου «IN.C.O.ME - ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», πραγματοποιεί διήμερο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας ελληνικών και ιταλικών γεύσεων στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.  Η περιοχή αναφοράς του έργου αποτελείται από δύο πόλεις στην επαρχία του Μπρίντιζι (Ceglie Messapica και Carovigno), το Δήμο Μετσόβου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το Φεστιβάλ, που αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο του πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Μέτσοβο, ευελπιστεί να αποτελέσει ουσιαστικά την έναρξη ενός νέου θεσμού, που θα βάλει το Μέτσοβο στον χάρτη των γευστικών προορισμών του Φθινοπώρου.
Στο διήμερο Φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκθετών που θα είναι «ντυμένα» με τοπικές γεύσεις από το Μέτσοβο αλλά και με ιταλικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους. Τοπικά τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρασιά αλλά και τραχανάδες, χυλοπίτες, πατάτες ακόμη και κοντοσούβλι θα είναι εκεί για να προκαλέσουν τον ουρανίσκο των επισκεπτών. Οι εκθέτες είναι παραγωγοί τυπικών, χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων διατροφής της περιοχής, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους, σε μία προσπάθεια να κερδηθεί το κρίσιμο στοίχημα της εξωστρέφειας.  Το διήμερο φεστιβάλ, για το οποίο έχει προβλεφθεί η τηλεοπτική κάλυψη, θα χρωματίσουν με την παρουσία τους τοπικά μουσικά σύνολα αλλά και παιδικό χορευτικό σύνολο. Το παρόν αναμένεται να δώσουν, επίσης, γνώστες του είδους, καθώς στο φεστιβάλ θα μαγειρέψουν για το κοινό σεφ, οι γυναίκες του χωριού αλλά και Έλληνες και Ιταλοί μαθητές από τις αντίστοιχες σχολές γαστρονομίας της γείτονος που παρακολούθησαν σχετικά προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου INCOME.

 

Παράλληλα, στο περίπτερο του Δήμου Μετσόβου θα προσφέρεται στους επισκέπτες σχετικό ενημερωτικό υλικό για την περιοχή του Μετσόβου καθώς και για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, για όλα αυτά που συνιστούν την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ηπείρου έναν ξεχωριστό τόπο προορισμού, που μεταμορφώνεται  ανάλογα με την εποχή, παίρνοντας κάθε φορά το ”χρώμα” της εποχής.  

 

Σημειώνεται ότι το έργο “INCOME - International Centre of Mediterranean Gastronomy”,  χρηματοδοτείται από τον Άξονα 1 του διμερούς προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013» – Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Καινοτομίας και αποτελεί την εφαρμογή της αποκτηθείσας εμπειρίας  σχετικά με τη Διεθνή Σχολή Μεσογειακής Γαστρονομίας, που δημιουργήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «Interreg IIIA Ελλάδα-Ιταλία» και την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος του Ceglie Messapica με διαφόρους συνεργάτες.

Η ιδέα του έργου επικεντρώνεται στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εμπλεκόμενων περιοχών, μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτικών προϊόντων της βιομηχανίας, της πολυλειτουργικής γεωργίας, της γαστρονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές, για να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά.

Επετειακή έκθεση από το Ίδρυμα της Βουλής στην Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων θα φιλοξενηθεί η μεγάλη, επετειακή έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Η έκθεση έχει τίτλο «Το άγνωστο «μέτωπο» των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών και θα φιλοξενηθεί από το τέλος Νοεμβρίου 2013 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2014.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνεργασία που είχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας με τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος Παύλο Σούρλα και την υπεύθυνη των εκθεσιακών προγραμμάτων κ. Ενεπεκίδου.

Θετικό το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων για τη λειτουργία υδατοδρομίου στο Πέραμα

Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για την δημιουργία και λειτουργία υδατοδρομίου στη λίμνη, προκειμένου να συνδεθεί η πόλη με άλλους προορισμούς μέσω υδροπλάνων.
Στο Δήμο είχε υποβληθεί αίτημα εκ μέρους εταιρίας που έχει αδειοδοτηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.
Έτσι έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο πέραν της συναίνεσης αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σκοπός είναι να καταγραφεί το σύνολο των αιτημάτων που μπορούν να υπάρξουν για την ανάπτυξη μιας τέτοιας δραστηριότητας ώστε στη συνέχεια να λάβει τις οριστικές αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η θέση που προκρίνεται είναι στην περιοχή του Περάματος, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη φιλοξενία υδροπλάνων.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με αρνητική ψήφο από τον επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρη Τασιούλα.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε με έμφαση ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας αποτέλεσε το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού προκαλεί τεράστια προβλήματα.
Προβλήματα που εντοπίζονται στην παράνομη στάθμευση, ακόμη και στους πεζοδρόμους που κατασκευάστηκαν πρόσφατα αλλά και στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

220.000 δολάρια δίνει η Τουρκία για την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

                      Η κυβέρνηση αποφάσισε την επισκευή και αναστήλωση της
Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την «εξ ολόκληρου» επισκευή και αναστήλωση της ιστορικής Μονής Σουμελά και διέθεσε ήδη ένα κονδύλι 220.000 περίπου δολαρίων για το πρώτο στάδιο των σχετικών εργασιών. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ένταξη της Μονής στον πίνακα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Μονή έχει εγγράφει από πρόπερσι στην κατηγόρια των υποψήφιων μνημείων για την ανώτερη βαθμίδα υποστήριξης του διεθνούς οργανισμού.
Η μοναδικότητα των κτισμάτων της Μονής, οι αγιογραφίες στο εσωτερικό της εκκλησίας και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα σε ύψος 1.300 μέτρων πάνω σε απόκρημνο βράχο αποτελούν στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την ένταξη της Μονής στον Πίνακα  ΑΑ της UNΕSCO, κατά τη γνώμη του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:ΟΙ ΝΑΖΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ - ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙ

Μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αβγής, παρακολουθούμε την αναδίπλωση των πολιτικών πατρόνων τους πίσω από τυπικές έρευνες και διακηρύξεις που όφειλαν να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια. Ακόμη και τώρα, ωστόσο, παρόλες τις φανφάρες, η πολιτική του κράτους εξακολουθεί να είναι εκδικητική προς το κοινωνικό κίνημα, ακροδεξιά στην στρατηγική και την εφαρμογή της και ολοκληρωτική στις επιδιώξεις της.
Ακόμη και τώρα, που η ‘ανοχή’ των κατασταλτικών δυνάμεων στη Χρυσή Αβγή γίνεται παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη, η ‘ανοχή’ αυτή επιδεικτικά συνεχίζεται με την αγαστή συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων με τους τραμπούκους του παρακράτους.

Οι Ηπειρώτες του Ν. Ροδόπης γιόρτασαν τα 100 χρόνια απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την ιστορική μνήμη του Ηπειρώτη Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα Α

Οι παροικούντες Ηπειρώτες του Νομού Ροδόπης.  Εκδήλωση για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την ιστορική μνημοσύνη του Ηπειρώτη Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα Α', από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης.

Στις 20 Σεπ 2013 μια  σπουδαίες διαχρονικά εκδήλωση έγινε στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης   και  διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», για τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την ιστορική μνημοσύνη του Ηπειρώτη Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄ (1948-1972).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα - χαιρετισμό, δια μέσου του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, που  απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διάδοχος του τιμωμένου αοιδίμου προκατόχου του Αθηναγόρα Α΄.

Ευχαριστήριο μήνυμα - χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ,ο πρώην υπουργός  Ευριπίδης Στυλιανιδης , ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Πεταλωτής ,ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλλιπας Φίλιος και ο πρόεδρος της Πανειπηρωτικης Ελλάδος Γεώργιος Οικονόμου.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Τσαμπάζης , ο οποίος μίλησε για την ιστορία του συλλόγου η οποία  ξεκίνησε το 1928 ως «Αδελφότητα Λαϊστινών ,έγινε αδελφότητα Ηπειρωτών και κατέληξε στην σημερινή της μορφής ως Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού  Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων».  Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης  χαρακτήρισε τη Θράκη και την Ήπειρο «Αδελφές περιοχές».

«Οι παροικούντες Ηπειρώτες του Ν. Ροδόπης (19ος-20ος αι.) - Πρόσωπα και Γεγονότα», ήταν το θέμα της ομιλίας του Θεολόγου, Εκκλησιαστικού Ιστορικού και Νομικού, κ. Ιωάννη Σιδηρά, του οποίου η έρευνα με τη συνέργεια του Συλλόγου Ηπειρωτών, ανέφερε αναλυτικά πρόσωπα και γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα που είχαν έντονη την παρουσία των Ηπειρωτών στην περιοχή της  Ροδόπης.Αναφέρει ότι οι Ηπειρώτες μεγαλούργησαν στην περιοχή και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξή της , απέδωσε στοιχεία πέραν του αναμενόμενου που θα πάρουν τον δρόμο της αποτύπωσης τους σε σχετική έκδοση λευκώματος .Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι  τριακόσιες τουλάχιστον σελίδες αριθμεί η έρευνα του κ. Σιδηρά για την παρουσία των Ηπειρωτών στη Ροδόπη.

Για ηθική υποχρέωση του Δήμου να υποστηρίξει την έκδοση του λευκώματος, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος, Ηπειρώτης γαρ στην καταγωγή (από το Σκαμνέλι) , συγκινήθηκε ιδιαιτέρως διακρίνοντας στις φωτογραφίες ντοκουμέντα της έκθεσης, τον πατέρα του, φημισμένο ψυχίατρο της περιοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής, η Πρόεδρος της οποίας κ. Νατάσσα Λιβεριάδου υπογράμμισε την αυτονόητη υποχρέωση της αυτοδιοίκησης να στηρίζει το έργο των πολιτιστικών σωματείων.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση ιστορικών φωτογραφιών, και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική και χορό.