Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Το χαρακτηριστικό στο σώμα που δείχνει ότι θα ζήσετε λιγότερο...



Επιστήμονες από την κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, διαπίστωσαν ότι όσοι διαθέτουν ένα συγκεκριμένο σωματικό χαρακτηριστικό έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.

Τι αλλάζει στους μισθούς από την 1η Ιουλίου



H προγραμματισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου 2014 φέρνει μικρές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών περικοπών.

Ούτε μία ημέρα χάριτος για τα ανασφάλιστα ΙΧ -Βροχή τα πρόστιμα θα φτάνουν τα 750 ευρώ



Νέος πονοκέφαλος έρχεται για τους ιδιοκτήτες ΙΧ, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο του ασφαλίστρου πριν την ημερομηνία λήξη του, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται ανασφάλιστοι και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Γκάφα με το καλημέρα για το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο -Γιατί εκνεύρισε τους ομολόγους του



Προφανώς φαινόταν πως θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, αφού νέος υπουργός Γιώργος Καρασμάνης δεν θα είχε προλάβει ούτε να ενημερωθεί ούτε βεβαίως να μάθει αγγλικά μέσα σε μία εβδομάδα, γι αυτό και ζήτησαν Αθανάσιο Τσαυτάρη, που γνώριζε τα θέματα, να πάει κι αυτός στο Λουξεμβούργο με καθαρά υποστηρικτικό ρόλο, κάτι που όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα να γίνουν η μία γκάφα μετά την άλλη.

Νέα δομή από την Μέριμνα

Μία νέα δομή θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα η Μέριμνα. Πρόκειται για ένα θερινό τμήμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία της πόλης.
Το πρόγραμμα, θα διαρκέσει δύο μήνες, με σκοπό να απασχολήσει τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.
Οι λεπτομέρειες λειτουργίας του προγράμματος παρουσιάστηκαν στους γονείς των παιδιών, σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου.

Τι γίνεται με τον ψευτο-παππά στην Ναύπακτο;

Πολύ λιβάνι… βγαίνει εκεί στην Ναύπακτο!
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές  η Ιερά Σύνοδος πρόκειται να κάνει διάβημα στα αρμόδια Υπουργεία (Δημόσιας Τάξης; Δικαιοσύνης; Παιδείας και Θρησκευμάτων;), γιατί  η Αστυνομία της Ναυπάκτου,( ίσως και η αρμόδια  Εισαγγελία του τόπου ;) «αδυνατούν» να λύσουν το εξής απλό πρόβλημα.
Δεν μπορούν να συλλάβουν απ' αυτοφώρω έναν καλόγερο που ενώ καθαιρέθηκε –(αποσχημαστίσθηκε νόμιμα δηλαδή)– από τα Δικαστήρια της Συνόδου, κάνει τον παπά –(ψευτο-παπάς δηλαδή)– και ...θυμιατίζει σε ένα Μοναστήρι της περιοχής. Αυτό όμως είναι και ποινικό αδίκημα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορία, ο Μητροπολίτης του τόπου έκανε ενέργειες και παραστάσεις στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και στην Εισαγγελία, αλλά ο ψευτό-παπας δεν συλλαμβάνεται εδώ και δύο μήνες!
Κάπου η υπόθεση μυρίζει (όχι λιβάνι)... Γιατί ξέρουμε ότι οι καλόγεροι είναι ...ευλαβείς ή τουλάχιστον ...ευπειθείς στους νόμους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης έργων

Σε κυκλοφοριακές αλλαγές και ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης έργων από τη ΔΕΥΑΙ και έργων ασφαλτόστρωσης προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.
Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, είναι οι ακόλουθες:
-         Το κλείσιμο του ρεύματος ανόδου της οδού Σπ.Λάμπρου, από οδό Λαμποβοτιάδη μέχρι οδό Σουλίου από 17-19/06/2014. Η κυκλοφορία των οχημάτων δε θα διακοπεί και θα γίνεται με κατάλληλη σηματοδότηση μέσω των άλλων λωρίδων της οδού Σπ.Λάμπρου.

Γ,ΚΑΨΑΛΗΣ: ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΕΒΑΛΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΤΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Με αίσθημα μεγάλης ευθύνης υπέβαλα την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Έχοντας, συνολικά, μία πολύχρονη διοικητική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα έκανα ιδιαίτερη μνεία στη θητεία μου ως Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Ιδρύματος. 
Δύο είναι, κατά τη γνώμη μου, τα βασικότερα σημεία που προσδιορίζουν το σημερινό πλαίσιο στην ανώτατη εκπαίδευση. 
Το πρώτο έχει να κάνει με την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και που, ασφαλώς, έχει έντονο αντίκτυπο και στην πανεπιστημιακή ζωή. 
Οι μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και η συρρίκνωση του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα στην έρευνα και τη διδασκαλία, τη φοιτητική μέριμνα, τη διοικητική λειτουργία και την αναπτυξιακή προοπτική του Ιδρύματος. 
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίες, στην περίπτωση που είναι αναγκαίες, θα πρέπει να γίνονται, από την πολιτεία, σε ένα πλαίσιο συνεχούς διαλόγου και συνεργασίας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Ωστόσο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, θα ενισχύσουμε διαδικασίες δημοκρατικής έκφρασης και συμμετοχής όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον δημιουργικής συνεργασίας και προοπτικής.
 Με συνέπεια, διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις αποφάσεις, με συναδελφική αλληλεγγύη και αξιοποίηση όλων των συναδέλφων, με λογοδοσία και υπευθυνότητα αντικρίζουμε το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία. 
Διαμορφώνοντας ποιοτικά προγράμματα σπουδών, αξιοποιώντας το σύνολο του δυναμικού μας, βελτιώνοντας τις ερευνητικές υποδομές και προσελκύοντας ικανούς ερευνητές, προβάλλοντας οργανωμένα και συστηματικά το παραγόμενο επιστημονικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα πορευτούμε στο μέλλον με ελπίδα και προοπτική.
Συνεργάτες και συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια ως Αναπληρωτές Πρύτανη θα είναι ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, ο Θωμάς Μπάκας, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και ο Ανδρέας Φωτόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν.

Στον σύνδεσμο http://users.uoi.gr/gkapsali θα βρείτε τη Διακήρυξη Αρχών και Θέσεών μου για τις επερχόμενες Πρυτανικές Εκλογές, καθώς και Βιογραφικά Σημειώματα των Προτεινόμενων Αναπληρωτών Πρύτανη.

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014



   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΡΑΤΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

                        ΘΕΣΕΙΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ                            ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ                                
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.                                 ΚΑΨΑΛΗΣ
              ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Ιωάννινα, Ιούνιος 2014
1
Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες που ακολουθούν προσδιορίζονται, ασφαλώς, από την οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και η οποία έχει έντονο αντίκτυπο και στην πανεπιστημιακή ζωή. Επίσης, βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και τον τρόπο που αυτές επιχειρούνται.
• Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του ζητήματος με το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό πολλών Τομέων και Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, το οποίο έχει περιοριστεί σημαντικά αφού, κατά τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν γίνει νέες προκηρύξεις θέσεων, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών.
• Είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί στο διδακτικό και ερευνητικό έργο των Καθηγητών και Λεκτόρων του Ιδρύματος, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, διεκδικώντας θέματα οικονομικής αποκατάστασης, στηρίζοντας τους νέους επιστήμονες, μεριμνώντας ώστε οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις, ενώ, παράλληλα, ενισχύουμε και προβάλλουμε τις πρωτοβουλίες και τα επιστημονικά τους επιτεύγματα.
• Φροντίζουμε για κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) και το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), με σαφή προσδιορισμό των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους, συνεχή επιμόρφωση και απόκτηση διεθνούς εμπειρίας και πρακτικής μέσα από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και τη διεθνή παρουσία του Ιδρύματος.
• Αγωνιζόμαστε να βρεθεί λύση και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους στο Ίδρυμα όσοι εργαζόμενοι από το Διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκαν στη δίνη της διπλής διαθεσιμότητας, θέτοντας, παράλληλα, ως στόχους την ενίσχυση του προσωπικού, τον διοικητικό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση με ισονομία, δικαιοσύνη και σεβασμό όλων των υπαλλήλων του Ιδρύματος.