Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ένας χρόνος από τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ



Ήταν 11 Ιουνίου του 2013 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανακοίνωσε το λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.
Οι πομποί έπεσαν μέσα σε μία νύχτα, η δημόσια τηλεόραση σίγησε ακαραιαία και η δημοκρατία δέχθηκε ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα μετά τη μεταπολίτευση.
Εικόνες ανεξίτηλες έγραψαν ιστορία: Από τα δάκρυα των μουσικών συνόλων και τις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Αγία Παρασκευή έως το λουκέτο στην πύλη του ραδιομεγάρου και την εισβολή των ΜΑΤ στις 7 Νοεμβρίου του 2013.

Από κόσκινο 40.000 συμβάσεις που έγιναν αορίστου χρόνου



Ξεκινά ο επανέλεγχος των περίπου 40.000 συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου (αφορά κυρίως το «νόμο Παυλόπουλου», αλλά και συμβάσεις επί υπουργίας Βάσω Παπανδρέου), μετά και την κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στον «αέρα» τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης – Η χρηματοδότηση μειώθηκε στο μισό και κινδυνεύουν με λουκέτο



Κίνδυνος να βάλουν λουκέτο περισσότερα από 100 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε ολόκληρη τη χώρα καθώς η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έληξε το 2013 και οι επιδοτήσεις για τη λειτουργία τους έχουν ήδη περιοριστεί κατά 50%.

Ερχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Εως 400 ευρώ στις πολύ φτωχές οικογένειες



Δεν πρόλαβαν να ορκιστούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης και αμέσως ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για κοινωνικές παροχές. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου από το Σεπτέμβριο ξεκινάει να τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρόκειται για ένα μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.