Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Προς δημοπράτηση το δίκτυο ύδρευσης Δωδώνης – Σελλών και η προμήθεια εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Κέντρο «Χατζηκώστα»



Δύο ακόμη πράξεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, οδεύουν προς υλοποίηση, καθώς με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενημερώνονται οι φορείς για τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για τα σχέδια  των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης  τους:
Πρόκειται για τα εξής:
Ø «Διαδημοτικό δίκτυο ύδρευσης  Δ.  Δωδώνης και Σελλών», προϋπολογισμού 4.210.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου (Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών)
Ø «Προμήθεια – εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού» του Πολυδύναμου Κέντρου αντιμετώπισης αλκοολικών και της κρίσης των χρηστών ναρκωτικών στο
Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», προϋπολογισμού 307.070 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑΝΟΜ.
Επίσης, με έγγραφο του Περιφερειάρχη προς το Δήμο Νικολάου Σκουφά εκφράζεται η υπό προϋποθέσεις σύμφωνη γνώμη της Ε.Δ.Α. για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου κεντρικού αγωγού δικτύου Συνδέσμου Ύδρευσης Πεδινών & Ημιορεινών Δήμων Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 503.741,59 ευρώ.

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στην Ήπειρο

Πραγματοποιήθηκαν (276) έλεγχοι και συνελήφθησαν 50 αλλοδαποί, προκειμένου εφαρμοστεί σε βάρους τους η διαδικασία της διοικητικής επιστροφής
Επίσης, συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα ένας Αλβανός διακινητής, ο οποίος  μετέφερε με το αυτοκίνητό του δύο λαθρομετανάστες
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, πραγματοποίησε κατά το διήμερο 07 και 08.10.2013, μία ακόμα αστυνομική εξόρμηση, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της  λαθρομετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν (276) έλεγχοι και (63) προσαγωγές αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν -50- άτομα, που στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων που να δικαιολογούν την είσοδο και την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, παρουσιάζε​ι το βιβλίο του Δ. Βλαχοπάνου ''Αγαπημέν​η μου αδελφή 'Αλεξ - αληθινή ιστορία''

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 "Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ"
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας και το βιβλιοπωλείο Η ΓΩΝΙΑ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ - Μια αληθινή ιστορία» που έγραψε ο Αρτινός φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος.
    Η παρουσίαση θα γίνει στο καφέ «Οδός Ονείρων» την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 το βράδυ. Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, με τον οποίο σφραγίστηκε το έγκλημα πολέμου των ναζί στρατιωτών εναντίον του Κομμένου το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943 και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.
    Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κα.Βασιλική Παππά - Μιχαηλίδου, καθηγήτρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και διευθύντρια της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Φλώρινας και η κα.Αθανασοπούλου Ντίνα, φιλόλογος.
   Την εκδήλωση θα χαιρετίσει και θα συντονίσει η κα.Γάκη Ευγενία, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας.
Για το  Δ.Σ.
         ο Πρόεδρος                                                          η Γεν.Γραμματέα
      Καλδάνηςων/νος                                                         Γάκη Ευγενία
  
 
 

Παρουσίαση της νέας φανέλλας και τωνχορηγών του ΑΓΣΙ

Η προγραμματισμένη για Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου και ώρα 7 το απόγευμα συνέντευξη Τύπου του μπασκετικού ΑΓΣΙ θα πραγματοποιηθεί τελικά το προσεχές Σάββατο, 12 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Olympic στα Ιωάννινα. Θα παρουσιαστεί η νέα φανέλα, καθώς και οι χορηγοί της ομάδας για τη φετινή χρονιά. 
Το πρώτο παιχνίδι του ΑΓΣΙ στο νέο πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αργότερα, στις 4 το απόγευμα στη Λιμνοπούλα, με αντίπαλο τον Κερκυραϊκό. 

Σύσκεψη με ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα

Μετά από πρόταση και πρωτοβουλία του Πρέσβη του Καναδά κ. Robert Peck, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη των Ιωαννίνων τον περασμένο Ιούλιο και με δεδομένο ότι η Χώρα του Καναδά προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνούς Συμμαχίας του Ολοκαυτώματος, διοργανώθηκε σύσκεψη στην Αθήνα υπό την προεδρία του, με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους του διαπιστευμένου εν Ελλάδι διπλωματικού σώματος, μέλη της Συμμαχίας.
Ο στόχος της σύσκεψης ήταν να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη μέλη της Συμμαχίας μέσω των πρεσβειών τους στην Ελλάδα μπορούν να συμβάλλουν,
υποστηρίξουν  και συνεργαστούν σχετικά με εκδηλώσεις και ενέργειες προβολής  που θα πραγματοποιηθούν στα Ιωάννινα την περίοδο του Μαρτίου 2014 (28-30/03) με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα και το ξεκλήρισμα της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης.
Στη συνάντηση τον Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ Μ. Ελισάφ και Ειδικός Σύμβουλος κ.
Σ. Ζέρβας. Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχε η κα. Α. Μάτσα ως Γεν. Γραμματέας της Ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων.
Η συμμετοχή στη σύσκεψη ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν τόσο οι  εκδηλώσεις όσο και ενέργειες που θα προγραμματιστούν τη περίοδο αυτή ήταν έντονο δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα δημοκρατίας.
Παράλληλα ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα ενέργειες  ιδιαίτερης προβολής  της πόλης μέσω των πρεσβειών ( στις αντίστοιχες χώρες τους) με στόχο την προσέλκυση και  αύξηση της επισκεψιμότητας ξένων για να γνωρίσουν την περιοχή των Ιωαννίνων.

Κανονικά λειτουργεί το ιατρείο καπνίσματος της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκαμείου Ιωαννίνων

Προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης
Ιωάννινα 9 Οκτωβρίου 2013
Αξιότιμοι κύριοι,
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε στις εφημερίδας την παρακάτω διορθωτική δήλωση που αφορά στο Ιατρείο Καπνίσματος της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας.
Σε πρόσφατη ενημέρωση του κοινού από τους ιδιώτες Πνευμονολόγους των Ιωαννίνων, απαντώντας  σε ερώτηση του κοινού, ανέφερα ότι δεν λειτουργεί το Ιατρείο Καπνίσματος της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Αυτό είναι απολύτως ανακριβές, αφού το ιατρείο λειτουργεί κανονικά υπό την ευθύνη της κ. Μαρίας Ματθαίου, Πνευμονολόγου, Διευθύντριας ΕΣΥ.
Απολογούμαι για αυτή την παραπληροφόρηση που οφείλεται σε δικό μου λάθος και παροτρύνω τους καπνιστές της πόλης μας που επιθυμούν «να το κόψουν» να έρθουν σε επικοινωνία με το Ιατρείο Καπνίσματος της Πνευμονολογικής Κλινικής, το οποίο λειτουργεί κάθε Πέμπτη.
Με εκτίμηση
Σταύρος Η. Κωνσταντόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας

ΑΚΥΡΕΣ οι ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ που τελούνται από ακοινώνητο Ιερέα

Σε συνέχεια της από 30-4-2013 Ανακοινώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου περί «Άκυρων Μυστηρίων», δημοσιεύεται η υπ' αριθμ. 3413/17-9-2013 Συνοδική Απόφαση και η συνημμένη σε αυτή και εγκεκριμένη υπό της Ιεράς Συνόδου Γνωμοδότηση του Ειδικού Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου, η οποία εκδόθηκε μετά από ερώτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Με την απόφασή της αυτή η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται ότι οι «ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ», και γενικά τα «μυστήρια» και οι «ιεροπραξίες», που τελούνται από ακοινώνητο Ιερέα είναι ΑΚΥΡΑ.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται ότι ο ακοινώνητος Κληρικός δεν είναι απλώς ένας Κληρικός που τελεί σε αργία, αλλά εξομοιώνεται με θρησκευτικό λειτουργό άλλης θρησκευτικής κοινότητας που δεν βρίσκεται σε κοινωνία με το καθόλου σύστημα των Ορθοδόξων Εκκλησιών!
Με την Συνοδική αυτή Απόφαση επιβεβαιώνεται για άλλη μιά φορά η ορθότητα των απόψεων της Ιεράς Μητροπόλεως και ότι η Ιερά Μητρόπολη, όπως πάντα, ενημερώνει ορθά και υπεύ­θυνα το Ποίμνιό της, ώστε να μη παρασύρεται από ανεύθυνες και ψευδείς διδασκαλίες που εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπιμότητες, που εκτός από την ταλαιπωρία που δημιουργούν έχουν επιπτώσεις και στην σωτηρία του.
Η ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ:
«Σεβασμιώτατε εν Χριστώ αδελφέ,
Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 5ης μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., και κατόπιν των υπ’ αριθμ. πρωτ. 429/21.8.2013 και 436/26.8.2013 υμετέρων εγγράφων, δι’ ών υποβάλλετε αναφοράν περί των αντικανονικών ενεργειών του Ιερομονάχου Ιγνατίου Σταυροπούλου και διαπυνθάνεσθε περί του πρακτέου, γνωρίζομεν υμίν, ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, λαβούσα γνώσιν των ως άνω εγγράφων, απεφάσισεν όπως αποστείλη την υπ’ Αυτής εγκριθείσα Γνωμοδότησιν του ... Ειδικού παρά τη Ιερά Συνόδω Νομικού Συμβούλου, εις υμάς προκειμένου ίνα περαιτέρω αποστείλητε ταύτην εις το Ληξιαρχείον Ναυπάκτου δια τα κατ’ αυτό»
Η ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ ΣΥΝΟΔΙΚΩΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ:
«Ερωτάται το κύρος της βαπτίσεως από ακοινώνητο πρεσβύτερο.
Κατά την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 685/2011): "όπως έχει κριθεί, το επιτίμιο της, που επιβάλλεται από την Εκκλησία στους λειτουργούς της, δεν προβλέπεται από πολιτειακό νόμο. Ανάγεται στην εσωτερική μυστηριακή σχέση κοινωνίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους λειτουργούς της, στη σχέση δε αυτή οι τελευταίοι αυτοπροαιρέτως προσχωρούν δια της ιερωσύνης. Το επιτίμιο αυτό επιβάλλεται από την Εκκλησία ως πνευματικό οργανισμό και προβλέπεται από ιερούς κανόνες πνευματικής φύσεως [Κανών 5 Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, Κ. 8 Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, Κανόνες 2 και 17 Συνόδου Αντιοχείας, Κανόνες 29 (37) και 79 (87) Συνόδου Καρθαγένης κ.α.]. Η επιβολή δε του επιτιμίου της, ως πράξη πνευματικού περιεχομένου μη προβλεπομένη από πολιτειακό νόμο και συνεπαγομένη την στέρηση της μεταλήψεως της θείας κοινωνίας, την αδυναμία μεταδόσεως της θείας κοινωνίας στους πιστούς καθώς και την απαγόρευση τελέσεως της θείας λειτουργίας και των άλλων ιεροπραξιών....".
Εν ολίγοις ο μη έχων κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος πρεσβύτερος δεν δύναται να τελεί ιεροπραξίες, επομένως και τα Ιερά Μυστήρια, που προσήκουν στην ιερωσύνη του. Ο ακοινώνητος πρεσβύτερος εξομοιώνεται δηλαδή, ενόσω διαρκεί το επιτίμιό του, όχι απλώς με θρησκευτικό λειτουργό τελούντα σε αργία, αλλά με θρησκευτικό λειτουργό άλλης θρησκευτικής κοινότητας μη έχουσας κοινωνία μετά του συστήματος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, και έτι μάλλον ούτε και την μετάληψη της Θείας Κοινωνίας δύναται να δέχεται ο ίδιος ως απλό μέλος της Εκκλησίας.
Κατά συνέπεια, βάπτισμα τελεσθέν από ακοινώνητο πρεσβύτερο είναι άκυρο (δεν μεταχειρίζομαι τον όρο «ανυπόστατο», γιατί αυτός είναι όρος του άρθρου 1372 του Αστικού Κώδικα, που προσιδιάζει στον γάμο, που αποτελεί και δικαιοπραξία, ενώ το βάπτισμα είναι αμιγώς ιεροπραξία, πρβλ. και γνωμδ. Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων υπ’ αριθμ. 4554/2954ΝΚ/2280/1982).
Πέραν των ανωτέρω όμως εκ των εγγράφων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου ανακύπτει ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της ελλείψεως ενημερώσεως των ληξιαρχικών αρχών της χώρας για πρεσβυτέρους, που καθαιρούνται ή τους επιβάλλεται αργία ή ακοινωνησία ή εν πάση περιπτώσει, υπό άλλη διατύπωση, το πρόβλημα της πιστοποιήσεως των προελεύσεως των δηλουμένων στις ληξιαρχικές αρχές ιεροπραξιών από κληρικούς ή όχι της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίον δύναται να λυθεί δια της καταλογογραφήσεως των κληρικών, οι οποίοι καθαιρούνται ή άλλως πως τιμωρούνται με αποτέλεσμα να κωλύονται στην τέλεση ιεροπραξιών κατά το ορθόδοξο δόγμα και της θέσεως του καταλόγου στην διάθεση των ληξιαρχικών αρχών».

 

 

 

Να αρθούν οι αδικίες στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Με την ανακοίνωση του σχεδίου της Κυβέρνησης για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, διαπιστώνεται η επανάληψη των περσινής λογικής, η οποία αγνοεί τα πραγματικά γεγονότα και τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες.
Ο Νομός Ιωαννίνων και φέτος περιλαμβάνεται στη δεύτερη ζώνη, σ’ αυτή δηλαδή που θα χορηγηθεί χαμηλότερο επίδομα θέρμανσης.
«Και πέρυσι και φέτος προχωρήσαμε άμεσα σε διαμαρτυρίες προς τα συναρμόδια υπουργεία ενώ ζητούμε και την παρέμβαση των βουλευτών του Νομού Ιωαννίνων προκειμένου να μην επαναληφθεί μία μεγάλη αδικία σε βάρος των κατοίκων του Δήμου μας αλλά κι ολόκληρης της περιοχής.

Μεγάλη συμμετοχή χθές στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζηρού στην Φιλιππιάδα από την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας



Νέοι και νέες από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζηρού αλλά και άλλοι νέοι αγρότες  από Νέα Σινώπη ,  Ν Σαμψούντα  και Κανάλι  .
Την εσπερίδα  χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζηρού  Δημήτριος Γιολδάσης  λέγοντας την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα  αλλά και την στήριξη  των νέων ανθρώπων  κυρίως των άνεργων   που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν  με το αγροτικό επάγγελμα. Επισήμανε επίσης  ότι οι υπηρεσίες του Δήμου επεξεργάζονται  ήδη τα προβλήματα που υπήρχαν  με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν μπορούσαν  να εκδώσουν  άδεια   λειτουργίας και   θα στηρίξει  άμεσα τους κτηνοτρόφους  της ευρύτερης περιοχής  του δήμου
Ζηρού για να αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια  .
Από την  Ε.Ν.Α. Πρέβεζας    ο πρόεδρος Λ. Ραβανός  ενημέρωσε  τους νέους παραβρισκόμενους  προτρέποντάς τους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα  κάνοντας  πρώτα έρευνα αγοράς  τόσο στο αντικείμενο που θέλουν να ασχοληθούν αλλά επισήμανε και περιπτώσεις  νέων γεωργών που ενταχθήκαν  σε πρόγραμμα  και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν  βρίσκοντας διάφορα εμπόδια και προβλήματα τα οποία  δεν είχαν προβλέψει με αποτέλεσμα να τους έχει έρθει καταλογισμός και άμεση
επιστροφή χρημάτων  στο Ελληνικό κράτος  .  Επίσης έγινε και ενημέρωση  για την λειτουργία και τους σκοπούς της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  λέγοντας ότι  είναι από τις  νόμιμες  περιφερειακές οργανώσεις νέων γεωργών  στην Ελλάδα με πολλές δραστηριότητες  όπως Δημιουργία της Πρώτης  Πιλοτικής Αγοράς Αγροτών στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και την επιτυχημένη συνδιοργάνωση  με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή  Ενότητα Πρέβεζας  του 1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου   που έγινε πρόσφατα  υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ  εντάσσοντας την συγκεκριμένη εκδήλωση στα Θεσμοφόρια.

Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Περισσότεροι από 2.500 χορευτές, νέες και νέοι των 427 ποντιακών συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου 2013 στο 9ο φεστιβάλ ποντιακών χορών στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, και 30 καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα 8.000 θεατών που κατέκλυσαν το γήπεδο να απολαύσουν μία μουσική πανδαισία των αλησμόνητων πατρίδων και της ποντιακής παράδοσης.

Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ ήταν όταν περισσότεροι από 2.500 νέες και νέοι πιασμένοι χέρι με χέρι μπήκαν στο χώρο του κλειστού γηπέδου, χορεύοντας ομάλ και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, και με την φωνή των παρουσιαστών της εκδήλωσης του Αχιλλέα Βασιλειάδη και Γιώργου Γεωργιάδη, χαιρέτησαν τους θεατές με τον δικότους τρόπο. Κι όπως είπε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ήρθαμε εδώ να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε για ότι έχει χαθεί και για άλλα τόσα που θα γεννηθούν. Εδώ μέσα, όλοι μια ρίζα έχουμε, μία ψυχή. Αυτή η βραδιά, αυτός ο χώρος λειτουργεί σαν καταφύγιο. Τα τραγούδια μας και οι χοροί μας, ας εκφράσουν τα ταπεινότερά μας πάθη. Εδώ μέσα ο καθένας μας, εκφράζει και αφηγείται την αλήθεια της καρδιάς του».