Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς Ιωαννίνων συνεχίζει τις εγγραφές-μεταγραφές για το σχολικό έτος   2013-2014 λειτουργώντας με δύο κατευθύνσεις Θεωρητική και Τεχνολογική. Η μετακίνηση των μαθητών είναι δωρεάν σε καθημερινή βάση με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.  Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα σε μαθητές που το επιθυμούν να διαμένουν και να σιτίζονται δωρεάν στη εστία του σχολείου.

Εορτασμός Ημέρας Μνήμης Εθνικών Ευεργετών

Η Περιφέρεια Ηπείρου διοργάνωσε σήμερα εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 10:30 π.μ. τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου  Αθανασίου      και ακολούθησε ομιλία από την Μαρία Σιούλη, καθηγήτρια – Φιλόλογο
Στις 11:00 π.μ. έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στην κεντρική πλατεία.

 

Συνάντηση στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Συνάντηση εργασίας για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, σε εφαρμογή του νέου νόμου, συγκάλεσε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη. Στη συνάντηση, από τους Δήμους και τους φορείς που προσκλήθηκαν, συμμετείχαν εκπρόσωποι από: Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ν. Ιωαννίνων, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ΓΣΕΕΒΕ/Ομοσπονδία Ιωαννίνων, Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, Τουριστικά Καταλύματα, Δήμο Β. Τζουμέρκων, Επιθεώρηση Εργασίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε ότι έγινε μια πολύ γόνιμη συνάντηση και η βασική κατεύθυνση είναι η λειτουργία επτά Κυριακών το χρόνο, όπως προβλέπεται  και από το νόμο.

Σύμφωνη γνώμη για έργα του Δήμου Ζαγορίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη προς το Δήμο Ζαγορίου εκφράζεται η υπό προϋποθέσεις σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Ανάδειξη παραδοσιακών λιθόστρωτων Τ.Δ. Τρίστενου», προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.
Επίσης, εκφράζεται η υπό προϋποθέσεις σύμφωνη γνώμη για τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Μονάδα απομόνωσης/σύνθεσης και ταχείας αξιολόγησης δραστικών μορίων που στοχεύουν ορφανούς πυρηνικούς υποδοχείς για τη θεραπεία νεοπλασιών», προϋπολογισμού 132.500 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον προυπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου του 2014

Η συζήτηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού Πειφέρειας Ηπείρου του 2014 αναβλήθηκε, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ.  Ανεξάρτητα αυτού ο Περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες για τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι ήδη η Ένωση Περιφερειών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διάταξης που θεσπίζει την λειτουργία του Οικονομικού Παρατηρητήριου, καθώς πάγια θέση της αποτελεί η άμεση εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για όλες τις δαπάνες των Περιφερειών.
Με αφορμή τη συζήτηση για την τροποποίηση του προϋπολογισμού και των περιφερειακών προγραμμάτων για το 2013, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις στη χρηματοδότηση των Περιφερειών, μετά τη δέσμευση για την αύξηση του ορίου πληρωμών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Αποδοκιμάζονται τα περιστατικά βίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Τα γεγονότα που έχουν σχέση με τις πράξεις βίας και ανομίας της «Χρυσής Αυγής», καθώς και τα άλλα περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Υπήρξε ομόθυμη καταδίκη των πράξεων αυτών, από τους εκπροσώπους των παρατάξεων που τοποθετήθηκαν, ενώ συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα συντάξει και θα δημοσιοποιήσει σχετικό ψήφισμα.

Πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για συγχρηματοδότησητης μονάδας Α.Σ.Α. από το Ε.Π. ΕΠΕΡΡΑΑ

Πρόταση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΕΡΡΑΑ» για χρηματοδότηση του έργου της μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) καταθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την -κατά πλειοψηφία- απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση του.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης, λόγω των στενών χρονικών ορίων που υπάρχουν για την κατάθεση της πρότασης στην ανοιχτή πρόσκληση του ΕΠΕΡΡΑΑ για ένταξη και χρηματοδότηση της υλοποίησης Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, καθότι αφορά άμεση αξιολόγηση.

Στις 3 Οκτωβρίου η Ολυμπιακή φλόγα στα Γιάννινα

 Η αντίστροφη μέτρηση  ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε, όπως και η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους που θα διαρκέσει επτά ημέρες και θα διασχίσει 27 νομούς. Οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν το διάστημα 7 με 23 Φεβρουαρίου στη ρωσική πόλη «Σότσι», τον ερχόμενο Φεβρουάριο.  Συνολικά 2.800 αθλητές από 80 χώρες θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση.
Η τελετή παράδοσης της Φλόγας στους Ρώσους θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Από εκεί θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 123 ημερών, καλύπτοντας
65.000 χιλιόμετρα και 83 περιοχές της Ρωσίας, ενώ στα πλάνα των διοργανωτών είναι να ταξιδέψει η Φλόγα και στο διάστημα.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, στα πλαίσια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί Ελληνικού εδάφους, θα υποδεχτεί την φλόγα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων «SCOHI 2014» τηv  Πέμπτη, 3  Οκτωβρίου 2013 και ώρα 14:55, στην πλατεία Μαβίλη.

Προσωρινός ανάδοχος για το έργο στα Μπεζεστένια Ιωαννίνων



 Αναδείχθηκε σήμερα, στην επαναληπτική δημοπρασία, προσωρινός ανάδοχος για το έργο «αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων».
Προσωρινός μειοδότης είναι η Ιόνιος Τεχνική με ποσοστό έκπτωσης 52,07%.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που σχεδίασε και υλοποιεί η Δημοτική Αρχή με στόχο να ολοκληρώσει το δίκτυο πεζοδρόμων της πόλης και να αλλάξει πλήρως την εικόνα από την κεντρική πλατεία μέχρι την παραλίμνιο.
Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η κίνηση οχημάτων ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για αύξηση των μετακινήσεων με τα πόδια.
Παράλληλα αναδεικνύεται ο εμπορικός και ιστορικός ιστός της πόλης κι αναβαθμίζονται παραδοσιακές συνοικίες.
Το έργο «αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων» (Μπεζεστένια) έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, θα πεζοδρομηθούν όλοι οι δρόμοι που περιβάλλονται από τις οδούς Κουντουριώτη, Τοσίτσα, Ευαγγελίδη, Κάτσαρη, Ζάππα, Καλάρη και παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα οδών ήπιας κυκλοφορίας.

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των πρώτων έργων από το πρόγραμμα ποιότητας ζωής στο Δήμο Ιωαννίνων

Στην έγκριση δημοπράτησης των πρώτων έργων του προγράμματος αναβάθμισης ποιότητας ζωής που είχε ανακοινωθεί πριν από έναν περίπου μήνα, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή.
Έτσι τρεις από τις παρεμβάσεις που έχουν αποφασιστεί με συνολικό προϋπολογισμό 500 χιλιάδων ευρώ, περνούν άμεσα στο στάδιο της κατασκευής.
Το πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατομμυρίων ευρώ είχε εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και αποσκοπεί στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Τα πρώτα έργα για τα οποία εγκρίθηκε η δημοπράτηση είναι:
-         Συντήρηση υποδομών της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 300 χιλιάδες ευρώ.
-         Συντήρηση υποδομών της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου με προϋπολογισμό 150 χιλιάδες ευρώ.
-         Ανακατασκευή ασφαλτοστρωμένων οδών στο Δήμο Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 70 χιλιάδες ευρώ.

Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την καταγραφή των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων και την εφαρμογή του Ν. 4061/2012

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι μας  αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να τους καταβληθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Δεδομένου ότι: α) Η προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων είναι επιβεβλημένη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβολής υψηλών προστίμων, β) Οι βοσκότοποι συνδέονται άρρηκτα με τη βιώσιμη κτηνοτροφική δραστηριότητα και η συμβολή τους στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι καταλυτική, γ) Η καταβολή των ενισχύσεων είναι ζωτικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους,ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί εάν:
1) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του προσδιορισμού των βοσκοτόπων της χώρας που είναι επιλέξιμοι για την ενιαία ενίσχυση,
2) Υπάρχει αποτύπωση σε ενιαίο χάρτη όλων των εκτάσεων όπου, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, απαγορεύεται η βόσκηση.

Θανάσης Οικονόμου: Είναι τυχαίο που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα τα Πανεπιστήμια του Σαμαρά και του Αρβανιτόπουλου;

Για το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας τοποθετήθηκε ο Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε σχετικά:
“Παρόλο που ο κακώς εννοούμενος τοπικισμός βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και προσωπικά δεν με εκφράζει, δεν μπορώ παρά να μην αναρωτηθώ δημόσια:
-         Πως γίνεται το Πανεπιστήμιο Πειραιά που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του Υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου,  να βρίσκεται εκτός διαθεσιμότητας;
-         Πως γίνεται το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει ο Υπουργός Παιδείας, και ο Γενικός Γραμματέας του ίδιου υπουργείου, κ. Κυριαζής, να είναι εκτός διαθεσιμότητας;
-         Πως γίνεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, απ’ όπου κατάγεται ο κ. Σαμαράς, να βρίσκεται εκτός διαθεσιμότητας;
-         Γιατί ενώ το Υπουργείο είχε πει αρχικά ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την Ειδική Έκθεση Τεκμηρίωσης- Εισήγηση, έτσι ώστε να φανεί αν η αξιολόγηση βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις ή τεκμηριώνεται από επιστημονικά ευρήματα, αυτή είναι κλειδωμένη σε κάποιο συρτάρι;

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει την εγκληματική δράση της ‘’χρυσής αυγής’’ και καλεί την Ελληνική κοινωνία σε συσπείρωση απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΑΔΟΣ
Το Δ.Σ. της ΠΣΕ που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση την 25/9/13 εκφράζει τα συλλυπητήρια όλων των απόδημων Ηπειρωτών στην οικογένεια του δολοφονημένου από τους παρακρατικούς της «χρυσής αυγής», παιδιού του Κερατσινίου,  Παύλου Φύσσα. Αλλά και στις οικογένειες όλων όσων υπήρξαν θύματα των δολοφονικών επιθέσεων του ναζιστικού μορφώματος μέχρι τώρα.
Το ΔΣ της ΠΣΕ πριν από 5 μήνες, στην απόφασή του της 22ης του Απρίλη 2013, (μια μέρα μετά την επέτειο του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος) ζητώντας από τη Δήμαρχο Σουλίου να μην προσκληθεί η ‘’χρυσής αυγής’’. στις γιορτές του Σουλίου μεταξύ άλλων, σε επιστολή του  τόνιζε :
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι  ότι η ''Χρυσή Αυγή'' είναι ο πολιτικός  φορέας που εκφράζει το ναζισμό και το φασισμό στη χώρα μας, ο οποίος αποτελεί το αποσταγμένο και αποκρυσταλλωμένο σύστημα στόχων και πεποιθήσεων του πλέον αντιανθρωπιστικού καθεστώτος.
Σταθερή και μόνιμη επιδίωξή της είναι η διείσδυση και επικράτηση των φασιστικών ιδεών, αντιλήψεων και πρακτικών, καθώς προτιμούν τον εθνικιστικό, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο μονόλογο τον οποίο επιβάλλουν δια του τραμπουκισμού .

Μέτρα για τους πεζοδρόμους στα Γιάννινα

Με αφορμή την σταδιακή ολοκλήρωση πεζοδρομήσεων σε οδούς που περιλαμβάνονται στο μεγάλο έργο που εκτελεί ο Δήμος στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων όπως και η κατάληψη με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει συζητήσει τα προβλήματα που ανακύπτουν με την Αστυνομική Διεύθυνση και το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα ενταθούν.
Πέραν αυτού, υπενθυμίζεται ότι η φορτοεκφόρτωση επιτρέπεται από τις επτά μέχρι τις εννέα το πρωί.
Όσοι από τους μόνιμους κατοίκους στα τμήματα που έχουν πεζοδρομηθεί διαθέτουν ιδιόκτητο πάρκινγκ θα πρέπει να απευθύνονται στην Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να προμηθευτούν με την ειδική άδεια.
Η ρύθμιση αφορά κατοίκους που μένουν στους πεζοδρόμους Αραβαντινού, Παπαδοπούλου, Κωλέττη, Παπάζογλου, Καπλάνη και Παλαιολόγου.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι μισθωτήριο συμβόλαιο ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή άλλο έγγραφο αποδεικτικό της κατοχής ή χρήσης κλειστού ή ανοιχτού χώρου στάθμευσης.