Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Στα σχολεία της πόλης πενήντα κάδοι κομποστοποίησης

Μέσα σε δύο ημέρες εξαντλήθηκαν οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, οι οποίοι διατίθενται από το Δήμο σε νοικοκυριά, προκειμένου να μετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.
Το ενδιαφέρον υπήρξε εντυπωσιακό και προμηνύει τη συνολικότερη επιτυχία του προγράμματος.
Στο εργοτάξιο δεν έχει μείνει πλέον κανένας κάδος παρά μόνο οι πενήντα, οι οποίοι, όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής θα διατεθούν σε σχολεία της πόλης.
Από την αντιδήμαρχο Παρασκευή Τσίλη έχουν ενημερωθεί ήδη εγγράφως όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Το θέμα του προγράμματος, όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Τσίλη, θα αφορά την κομποστοποίηση- ανακύκλωση των στερεών απορριμμάτων και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έγκρισή του θα είναι αυτή που προβλέπεται και για άλλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτή η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι εκδηλώνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα προγράμματα ανακύκλωσης και σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων και αποδεικνύονται με κάθε ευκαιρία ως το πιο ευαισθητοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας.




ΔΕΙΤΕ ΤΟ : Νέες Εφαρμογές σε Κατοχυρωμένες Επιστημονικές Μεθόδους στο ΠΠΓΝΙ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Διεγχειρητικής Διάγνωσης του Βαθμού Κακοήθειας και των Ορίων Όγκων Εγκεφάλου με τη Μέθοδο της Κυτταρομετρίας Ροής

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανέπτυξαν μια νέα τεχνική, η οποία μπορεί να προσδιορίσει εντός 5 λεπτών το βαθμό κακοήθειας ενός όγκου εγκεφάλου, καθώς και την επαρκή εξαίρεσή του. Πιο συγκεκριμένα, με την τεχνογνωσία της κυτταρομετρίας ροής, προσδιορίζεται το ποσοστό των κυττάρων που βρίσκονται σε κάθε φάση του κυτταρικού κύκλου. Έτσι, μέσα σε 5 λεπτά, όγκοι υψηλής κακοήθειας μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν και να διακριθούν με ασφάλεια από εκείνους χαμηλότερης κακοήθειας. Πρόκειται για μια νέα επικουρική μέθοδο της ταχείας βιοψίας που γίνεται κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.  Με την εφαρμογή της μεθόδου που αναπτύξαμε, γίνεται εφικτή η διεγχειρητική ενημέρωση του χειρουργού  για το βαθμό κακοήθειας του όγκου,  καθώς και το εάν τα όρια του χειρουργικού πεδίου είναι ελεύθερα νόσου, ειδικά για τα γλοιώματα μια και  οι όγκοι αυτοί δεν έχουν σαφή όρια.
Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη ανάλυσης έγινε από τη συνεργασία τεσσάρων Τμημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από το Αιματολογικό και Παθολογοανατομικό Εργαστήριο και τη Νευρολογική και Νευροχειρουργική Κλινική. Την ομάδα όπως εμφανίζεται στη δημοσίευση αποτελούν οι: Βαρθολομάτος Γ., Αλεξίου Γ., Μπατιστάτου Α., Κυρίτσης Α., Βούλγαρης Σ. Η δημοσίευση αυτή απαντάει σε μελέτη Ιαπώνων ερευνητών που απαιτούσε τη συνεργασία έξι (6) διαφορετικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Τόκιο, αποδυκνύοντας ότι η μέθοδος των επιστημόνων του ΠΓΝΙ  είναι ταχύτερη στο χρόνο απάντησης σε ένα τόσο λεπτό θέμα όπως σας αναφέραμε.
Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους συντελεστές της εργασίας και τους ζητήσαμε να μας ενημερώσουν, προκειμένου να γίνει κατανοητή η μεγάλη συμβολή της μεθόδου αυτής στο νοσοκομειακό χώρο.
ΣΝ: κ. Βαρθολομάτε, μπορείτε να μας αναφέρετε σε πόσο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η έρευνά σας?
Το συγκεκριμένο κομμάτι της έρευνας, που έχει να κάνει με το χρόνο απόδοσης του αποτελέσματος, δεν αποτελούσε μέρος της έρευνας, αλλά προέκυψε!
ΣΝ: Τι εννοείτε με αυτό και πως προέκυψε αυτή η τόσο σημαντική δημοσίευση, ώστε να υπάρχει επιστημονικό debate μεταξύ Ιαπώνων και  Ελλήνων ερευνητών.
Με τη Νευρολογική και Νευροχειρουργική κλινική συνεργάζομαι σχεδόν 10 χρόνια σε διάφορα θέματα βασικής και κλινικής έρευνας. Τα τελευταία χρόνια η μελέτη του DNA των όγκων από βιοψίες αρχειακού και νωπού ιστού ήταν στις προτεραιότητές μας. Έτσι, στα πλαίσια της σύγκρισης των αποτελεσμάτων με τα Παθολογοανατομικά ευρήματα, και μετά από συζητήσεις με τους παθολογοανατόμους αναπτύχθηκε μια άτυπη ευγενική άμιλλα ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης της απάντησης.

ΣΝ: Πως δημοσιεύσατε ταυτόχρονα με τους Ιάπωνες αυτό το τόσο σημαντικό αποτέλεσμα.
Δεν πρόκειται για δημοσίευση, αλλά για σχόλιο στη δημοσίευση των Ιαπώνων. Το σχόλιο αυτό αφορά κυρίως το χρόνο που απαιτείται για να φτάσει η απάντηση στο χειρουργείο. Η μελέτη αναμένεται να βγει στο διεθνή τύπο άμεσα.
Επίσης θα ήθελα να κάνουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο και στο επίπεδο του χαρακτηρισμού των όγκων, το οποίο ελπίζω, όταν βρούμε τους οικονομικούς πόρους, να το ολοκληρώσουμε.
ΣΝ: Αν κατάλαβα καλά, η έρευνά σας σε αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει και ζητάτε χρηματοδότηση.
Ακριβώς! Ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή κάποια στιγμή θα χρηματοδοτηθεί. Όμως, στο χώρο μας, η χρηματοδότηση μικρών ομάδων είναι, ας πούμε, προβληματική. Επιπλέον, στόχος είναι η εφαρμογή της μεθόδου και σε άλλα νεοπλάσματα.
ΣΝ: Τι κόστος έχει αυτή η εξέταση και τι μηχανήματα χρειάζονται.
Το κόστος είναι μηδενικό. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, το αντιδραστήριο που χρησιμοποιούμε είναι το πάμφθηνο ιωδιούχο προπίδιο. Όμως για την εκτέλεση της εξέτασης χρειάζεται πολύ ακριβός εξοπλισμός και προσωπικό άρτια καταρτισμένο που να διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία.
ΣΝ: Μπορείτε να μας αναφέρετε την κλινική σημασία της εξέτασής σας.
Νομίζω ότι αυτήν την απάντηση πρέπει να τη δώσουν οι κλινικοί γιατροί αφού εκείνοι θα  εκτιμήσουν και θα πάρουν τις αποφάσεις με βάση το αποτέλεσμα της εξέτασης.
ΣΝ: Σας ευχαριστούμε κ. Βαρθολομάτε και σας ευχόμαστε καλή πρόοδο στις έρευνές σας.
ΣΝ: κ Αλεξίου μπορείτε να μας αναφέρετε την κλινική σημασία της εξέτασής σας.
Οι σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις (Μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα εγκεφάλου) μπορούν να βοηθήσουν στον προεγχειρητικό προσδιορισμό της φύσης ενός όγκου. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα  διεγχειρητικά ευρήματα απέχουν. Το πόρισμα της ταχείας βιοψία ασφαλώς και αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια για το χειρουργό, ωστόσο κάποιες φορές  μπορεί να μην είναι εφικτή μια ασφαλής απάντηση. Με την κυτταρομετρία ροής, η απάντηση είναι αντικειμενική. Από την έως τώρα εμπειρία μου πιστεύω ότι η μόνη πιθανότητα λανθασμένης απάντησης θα οφείλεται σε λάθος δειγματοληψία. Η ταχύτητα που γίνεται ο προσδιορισμός είναι επίσης καθοριστικός μια και επιτρέπει την ανάλυση πολλών δειγμάτων, κάτι που είναι δύσκολο για την ταχεία βιοψία.
ΣΝ: κ Αλεξίου  η εργασία σας αυτή τι έχει να προσθέσει σε αυτήν των Ιαπώνων.
Όπως προανέφερε ο κ. Βαρθολομάτος, η μεθοδολογία μας παρέχει κατά 5 λεπτά ταχύτερα αποτελέσματα από αυτήν των Ιαπώνων. Επιπλέον, ενώ οι Ιάπωνες περιορίστηκαν μόνο σε γλοιώματα, εμείς έχουμε μελετήσει όλες τις παθολογίες των όγκων εγκεφάλου και επομένως μπορούμε να δώσουμε στοιχεία για όγκους όπως μηνιγγιώματα και μεταστάσεις. Το σημαντικότερο όμως αφορά την πρόγνωση. Στηριζόμενοι στην έως τώρα εμπειρία μας, μπορούμε να δώσουμε άμεσα αποτελέσματα σχετικά και με την πρόγνωση του ασθενή, δηλαδή την καλή ή κακή έκβαση της νόσου του, η οποία και είναι ανεξάρτητη της όλης υπόλοιπης αντιμετώπισής της δηλαδή ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας.
ΣΝ: κ Αλεξίου ποιά η σημασία της δυνατότητας της κυτταρομετρίας να προσδιορίζει τα υγιή όρια κατά την εξαίρεση ενός όγκου?
Από δικές μας μελέτες, καθώς και από τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας έχει βρεθεί ότι η πλήρης εξαίρεση των γλοιωμάτων έχει σημαντικό όφελος επιβίωσης. Με απλά λόγια, ασθενείς των οποίων οι όγκοι αφαιρούνται πλήρως έχουν καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Στα γλοιώματα τα όρια του όγκου δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστούν. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να το λύσει η εξέταση με την κυτταρομετρία ροής. 
ΣΝ: κ Βούλγαρη είστε ο Δ/ντης της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού μας Νοσοκομείου. Πως αξιολογείτε τα αποτελέσματα της κυτταρομετρίας ροής.
Έως σήμερα είχαμε απόλυτη ταύτιση των αποτελεσμάτων της κυτταρομετρίας ροής με αυτά της τελικής παθολογοανατομικής έκθεσης. Σαφώς κάθε νέα μεθοδολογία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, αλλά θεωρώ βέβαιο ότι η τεχνική που αναπτύξαμε είναι εξαιρετικά υποσχόμενη.
Σ.Ν.




Καταγγελία της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας για τις ενισχύσεις

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  ύστερα από καταγγελίες μελών της για την δυσλειτουργία που έχει προκύψει πάλι  με την διαδικασία ολοκλήρωσης  των ηλεκτρονικών δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ)του 2013 στους αγρότες της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας καταγγέλλει ότι η Ε.Α.Σ Θεσπρωτίας  προσθέτει  αυθαίρετα ακόμα ένα εμπόδιο  δυσκολεύοντας  περισσότερο την κατάσταση  . Ύστερα από επίσκεψη  κλιμάκιου της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας απαρτιζόμενη  από τον πρόεδρο του ΔΣ  και τον πρόεδρο της ελεγκτικής επιτροπής διαπίστωσε ότι έχει  τοιχοκολληθεί  ανακοίνωση της Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας η οποία λέει ότι: οι  δικαιούχοι παραγωγοί  ενιαίας ενίσχυσης αλλά και το κοινό  δεν θα εξυπηρετούνται  από την 20 / 11 / 2013 έως και την 1 / 12 / 2013 . Η ανακοίνωση  τοιχοκολλήθηκε σήμερα έχοντας χθεσινή ημερομηνία  και χωρίς να διευκρινίζει  τους λόγους που  διακόπηκε  η  διαδικασία  των δηλώσεων . Μάλιστα και στην αρχή της διαδικασίας η Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας  ενώ είχε σύμβαση με το Ελληνικό Κράτος  για την συγκεκριμένη διαδικασία  εισέπραττε  αμοιβή για διάφορες  υπηρεσίες όπως έλεγε για την καλύτερη διευκόλυνση των δικαιούχων πράγμα που μας βρίσκει αντιθέτους κάνοντας μάλιστα τότε διάβημα διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΑΤ  .

Ολοκληρώθηκε η διαδραστική αίθουσα του ΚΕΠΑΒΙ

Η ιστορία της αργυροχοΐας, της τέχνης που σφράγισε τα Γιάννινα στο πέρασμα του χρόνου και τα έκανε γνωστά σε όλων των κόσμων, ξεδιπλώνεται βήμα- βήμα, σε μία αίθουσα πεντακοσίων περίπου τετραγωνικών μέτρων.
Πρόκειται για την διαδραστική αίθουσα που ολοκληρώνεται στους χώρους του ΚΕΠΑΒΙ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.1 εκατομμύρια ευρώ.
Η διαδραστική αίθουσα ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας, θα καλύψει την ανάδειξη της ασημουργίας και την ενημέρωση για την εξέλιξη της τέχνης στην περιοχή στο μέγιστο βαθμό.
Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η  τοπική παράδοση κι ένας από τους σημαντικότερους τομείς του πολιτισμού καθώς η ασημουργία συνιστά εδώ και χρόνια την ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων.

Παραδόθηκαν στο Δήμο οι εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων


 
Στο Δήμο Ιωαννιτών και στους Γιαννιώτες ανήκει  ένας χώρος ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων, οι οποίες περνούν στην πόλη, μετά από τη μακρά συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης.
Η προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων υπογράφηκε μεταξύ του Υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, του Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Θανάση Τσάνη και του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.

Ο Δήμος είναι πανέτοιμος να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίηση των χώρων με τη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, τη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες και τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αυτισμό.
Παράλληλα θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος και θα αναπτυχθούν δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα.
Ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί και προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις και για την Παιδόπολη Αγία Ελένη.

Δείτε πόσο κοστίζει το κάθε σύστημα θέρμανσης Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης

Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης....
για εξοικονόμηση δαπανών προκειμένου τα νοικοκυριά να επιλέξουν ανάλογα με τις  οικονομικές τους δυνατότητες.
Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης για εξοικονόμηση δαπανών παρουσιάζει η «Η» προκειμένου τα νοικοκυριά να επιλέξουν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Στην αντιπαραβολή των χαρακτηριστικών και των τιμών του κάθε συστήματος προχώρησε ο κ. I. Mανόπουλος, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της Ένωσης Kαταναλωτών Bόλου.
Eπιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του καυσίμου, την πιθανότητα αύξησής του, το κόστος για την αγορά των συσκευών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Για την ευκολότερη κατανόηση συγκρίνεται το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων με το κόστος 1,5 m3 πετρελαίου (2.000 ευρώ) που καταναλώνει περίπου τον χρόνο μία τυπική κατοικία, με χαμηλή θερμομονωτική κάλυψη.
Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης
Hλεκτρισμός
O ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Tο 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για την παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή. Tα ηλεκτρικά καλοριφέρ με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων.
Πάνελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί
Oι θερμοπομποί παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς (όπως ο ήλιος τον χειμώνα), χωρίς να ζεσταίνεται ο χώρος. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται. Aν χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Πρόκειται για συσκευές που παράγονται με χαμηλό κόστος και δεν δικαιολογείται να πωλούνται ακριβά στο όνομα μιας βελτιωμένης τεχνολογίας. Eνδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη μιας κανονικής μέσου μεγέθους κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς και τριφασική παροχή.

Εγκρίθηκαν οι καταστάσεις ισολογισμού και απολογισμού

Στον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών, σε βάθος τριετίας, θα προχωρήσει  επιτροπή υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θανάση Μανταλόβα, κατά τη συζήτηση που έγινε για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων ισολογισμού και απολογισμού και βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία του σώματος καθώς κρίνεται ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πλήρης και σαφή εικόνα και δεν θα μείνει η παραμικρή σκιά για κανέναν.
Ο ισολογισμός και ο απολογισμός, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει οι ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και απάντησαν σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο ισολογισμό που συντάχθηκε και υπογράφεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.