Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Περιφερειάρχης Ηπείρου: Θετικές διατάξεις για τον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνει το Ν/Σ για τα δασικά οικοσυστήματα

Στο νομοσχέδιο για τα δασικά οικοσυστήματα, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σε κεντρικές γραμμές, είπε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση , αλλά το χαρακτήρισε άτολμο.
«Το νομοσχέδιο με προσαρμογή ως προς την έννοια του δάσους και τις δασικές εκτάσεις με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, απαλείφει ως όρο και κριτήριο χαρακτηρισμού, τα ποσοτικά κριτήρια δασοκάλυψης κλπ. Η ρύθμιση αυτή έχει διττή κατεύθυνση: Θετική και αρνητική. Η θετική είναι ότι πρέπει και αυτό δεν γίνεται με σαφήνεια από τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των αγροτικών γαιών που λόγω της πολυετούς αγρανάπαυσης και εγκατάλειψης, έχουν μεταβάλει το χαρακτήρα και εύκολα μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται δάσος και κατά τεκμήριο δημόσιο δάσος. Έχουμε κάνει πάμπολλες παρεμβάσεις για το ζήτημα αυτό.

Η γαλακτοβιομηχανία ''Δωδώνη'', είναι πολύ ακριβή για τους Ηπειρώτες, για να τη χαρίσουμε

Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αποτελεί κλασικό θα έλεγε κανείς παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει μια κρατικοσυνεταιριστική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα και σε πόσο στενά πλαίσια στην ουσία κινήθηκε, στραγγαλισμένη από τον συγκεκριμένο κρατικό χαρακτήρα, που υποτίθεται είναι τέτοιος για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, για να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης  της επιχείρησης και για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πίεσης του καρτέλ γάλακτος.
Αντίθετα είδαμε να την αποδυναμώνει από τα δυναμικά χαρακτηριστικά της και στο τέλος να την ξεπουλάει για ένα κομμάτι ψωμί.
Τέτοιο κράτος και δημόσιο δεν το χρειαζόμαστε.
Επιβεβαιώνει και στην περίπτωση αυτή ότι, δε θέλει και δε μπορεί να λειτουργήσει φιλολαϊκά. Υπάρχει και λειτουργεί, για να εξυπηρετήσει σε τελική ανάλυση, ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τονίζοντας μάλιστα το τελευταίο, δεν αναφερόμαστε μόνο στους επιχειρηματίες που τους δόθηκε (στην ουσία) χάρισμα η «Δωδώνη».
Όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, η παράδοση της «Δωδώνη» σε επιχειρηματικά χέρια, θα αλλάξει συνολικά σε όλη τη χώρα την τιμολογιακή πολιτική στο γάλα, θα πλήξει την ποιότητα των προϊόντων πρώτης ανάγκης που καταλήγουν στις λαϊκές οικογένειες ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κόστος διατροφής τους.
Με δυο λόγια, η ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνη», αποτελεί εφαλτήριο επίθεσης ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων με αντανάκλαση σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Ήπειρο και την οικονομία της.

9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Χώρος: κλειστό γήπεδο

μπάσκετ του ΠΑΟΚ (PAOK

 SPORTS ARENA) στην

 Πυλαία Θεσσαλονίκη

Με σεβασμό στην Ιστορία και
την Παράδοση...
Χορηγός επικοινωνίας: e-Pontos

Η ΕΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Θ.ΧΑΙΔΟΥ

Η Ένωση Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Πρέβεζας θρηνεί για την απώλεια ενός  συναδέλφου , μαχητή και συνδικαλιστή κτηνοτρόφου  που χθες έφυγε άδικα από τη ζωή.
Ο Θεόδωρος Χάιδος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Πανηπειρωτικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «ΔΩΔΩΝΗ» και  Πρόεδρος του Αγελαδοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας- Πρέβεζας.
 Το  Δ,Σ, αλλά και τα μέλη της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  εκφράζουν   τα  θερμά τους συλλυπητήρια  προς την οικογένεια  του.

Για τη συνέντευξη του Φ. Φίλιου στο Ioannina TV

Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσήλωση την τηλεοπτική συνέντευξη του δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου στον τηλεοπτικό σταθμό IOANNINA TV, την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013.
Δεν θα σταθούμε στην ανακοίνωση ότι θα είναι ξανά υποψήφιος (αυτό αφορά τους κομματικούς μηχανισμούς τους οποίους δήθεν αποφεύγει ο κ. δήμαρχος), αλλά σε ορισμένα σημεία που συνιστούν απειλές για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την (όποια) αυτοδιοίκηση:
-«Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Τρεις άνθρωποι με αντιδημοκρατικό τρόπο προσπάθησαν να σταματήσουν τους αγώνες σκι». Αυτό θα πει σεβασμός στη νομιμότητα λοιπόν. Όποιος πολίτης εκφράζει διαφορετική γνώμη για την λίμνη, όποιος προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να μάθει εάν το έργο εκτελείται με άδεια ή χωρίς αυτήν, στοχοποιείται ως «εχθρός της δημοκρατίας», ή αλλιώς, «εχθρός της πόλης και του λαού» για να δανειστούμε και τα λόγια της προέδρου του ομίλου θαλασσίου σκι, προ μηνός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Και πώς να ιδρώσει το αυτί του δημάρχου όταν την αυθαιρεσία κατασκευής του συγκεκριμένου έργου την επικύρωσαν η περιφερειακή αρχή και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αυτή η οιωνεί συμμαχία υπέρ των συμφερόντων που ορέγονται να κομματιάσουν την Παμβώτιδα σε οικόπεδα;

Μεγαλύτερη κάλυψη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την μείωση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία την 1η Οκτώβρη σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για την περίοδο 2014-2020. Η συμφωνία αυτή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων θα έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. "Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στη φτώχεια και την απασχόληση των νέων, ειδικά στην Ελλάδα όπου η ανεργία των νέων αγγίζει το 60%, είναι κρίσιμο η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει με συγκροτημένο και βιώσιμο τρόπο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, προς όφελος των νέων, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στον Κορυδαλλό ο Χρήστος Παππάς - Τι υποστήριξε στην απολογία του

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε μετά τις 2.00 το μεσημέρι ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κρατείται σε ειδικό χώρο του τμήματος των γυναικείων φυλακών.
Σε ειδικά ανακατασκευασμένα κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού κρατούνται ήδη ο γ.γ. του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός.
Ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, θα μεταφερθεί στο κατάστημα Μαλανδρίνου και η προφυλακισθείσα ανθυπαστυνόμος, στον Ελαιώνα Θηβών.
Η απολογία
Κατά την απολογία του ο Χρ. Παππάς, αρνήθηκε κάθε ρατσιστικό προσανατολισμό του κόμματός του και κάθε σχέση με το φονικό του Κερατσινίου. Ο θεωρητικός της Χρυσής Αυγής ζητεί μάλιστα την αποφυλάκισή του, προκειμένου- όπως λέει- να μην περάσουν στη Βουλή μνημονιακά μέτρα με πλειοψηφία 150 ψήφων.

Συνεχίζονται οι ειδικές δράσεις και οι στοχευμένοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται καθημερινά για την αντιμετώπιση της διάδοσης των ναρκωτικών και της παράνομης οπλοκατοχής

Συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 24ωρο πέντε άτομα για παραβάσεις του Νόμου     Περί Εξαρτησιογόνων ουσιών και   Περί Όπλων
Κατασχέθηκαν ποσότητες διαφόρων ναρκωτικών ουσιών,  ζυγαριές ακριβείας, φυσίγγια και μαχαίρια.
Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης κατοχής όπλων, διενεργήθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, συστηματικοί και στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι,  με αποτέλεσμα να συλληφθούν πέντε ημεδαποί (πέντε άνδρες και μία γυναίκα), οι οποίοι, κατά περίπτωση, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ενώ κατείχαν και διάφορα αντικείμενα που εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί όπλων.

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πρέβεζα

Χθες (02-10-2013) το απόγευμα, στην Πρέβεζα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 33χρονη ημεδαπή συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 39χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός της μοτοσικλέτας.
Ο 39χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου, λίγες ώρες αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του.
Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Θανάσιμος τραυματισμός 56χρονου κυνηγού στο Λιά Θεσπρωτίας


Χθες (02-10-2013) απογευματινές ώρες, τραυματίσθηκε θανάσιμα 56χρονος ημεδαπός κυνηγός, κατά τη διάρκεια κυνηγιού, σε δασώδη περιοχή  στο Λιά Φιλιατών.
Ειδικότερα,  χθες το απόγευμα, τετραμελής ομάδα κυνηγών, στην οποία συμμετείχε και ο 56χρονος, μετέβη στην ευρύτερη περιοχή του Λιά Θεσπρωτίας, για κυνήγι. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού,  ο 56χρονος βλήθηκε από σκάγια κυνηγετικού όπλου των υπολοίπων κυνηγών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα και να πέσει σε χαράδρα, ύψους δέκα μέτρων.
O θανών βρέθηκε και ανασύρθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας.
Οι υπόλοιποι κυνηγοί, οι οποίοι είναι ημεδαποί, ηλικίας 31, 36 και 37 ετών, συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων ενώ τα κυνηγετικά όπλα κατασχέθηκαν.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

 

 

 

Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας 'Ανω Δερόπολης Β. Ηπείρου ''Οι Σελλοί'', προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών, για την υφαρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών από Αλβανούς πολίτες με την ανοχή και ίσως συμπαιγνία με το Αλβανικό κράτος

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ « ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ »
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15,7ος ΟΡΟΦΟΣ Τ.Κ.. , ΑΘΗΝΑ.
Τηλ: 694540870, e-mail:elektra_kiki@yahoo.gr
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς
Υφυπουργό Εξωτερικών
Κύριο Γεροντόπουλο
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως εκπροσωπούσα εκατοντάδες χιλιάδες Ηπειρώτες , αλλά και ως έχουσα εις την δύναμή της και βορειοηπειρωτικά σωματεία, τελευταία δέχεται πλειάδα παραπόνων από φορείς και απλούς κατοίκους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Τα παράπονα αυτά εδράζονται επί της μεθοδευμένης εκστρατείας Αλβανών, που τελευταία έχει πάρει την μορφή της χιονοστιβάδας σε πολλά χωριά των μειονοτικών ζωνών, για την υφαρπαγή των περιουσιών τους.
Οι Αλβανοί με τρόπο βίαιο, προδήλως παράνομο και προκλητικό και κατά πάσα περίπτωση, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, εμφανίζονται ως δήθεν απόγονοι τσιφλικάδων, στερούμενοι παντός τίτλου ιδιοκτησίας και προβαίνουν σε προπηλακισμούς και εκδίωξη κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από τα σπίτια τους και τα κτήματά τους και πάντα ταύτα σε προφανή συμπαιγνία με Αλβανικούς παράγοντες.
Ειρήσθω εν παρόδω, ότι από έρευνα που έγινε στο αρχείο του Αλβανικού κράτους μέσω δικηγόρου, ουδέν στοιχείο προέκυψε ότι οι καταπατητές ή τυχόν δικαιοπάροχοί τους, είχαν ιδιοκτησία στα μειονοτικά χωριά, όπως ενδεικτικά στο Ραντάτι της Κάτω Δερόπολης, Βοδίνο και Βόδριστα  Άνω Δερόπολης Αργυροκάστρου.
Ουδέποτε και από κανέναν μέχρι σήμερα αμφισβητήθηκε η νομή, η κυριότητα και η κατοχή επί των περιουσιών των μειονοτικών χωριών.
Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν τους κατοίκους των μειονοτικών χωριών ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπισθούν με κάθε μέσο τη δική τους γη και τα δικά τους σπίτια, στα οποία οι ίδιοι και οι πρόγονοί ως αυτόχθονες κατοικούσαν προ αμνημονεύτων χρόνων.
Προς αποφυγή εκτρόπων ζητούμε κύριε Υπουργέ την δική σας παρέμβαση, η οποία συνίσταται στο να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και ει δυνατόν σε όλες εκείνες τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των περιουσιών των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Δεδομένου μάλιστα ότι η προστασία αυτή προβλέπεται τόσο από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Κέρκυρας του 1914, όσο και από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Αλβανία στους Διεθνείς Οργανισμούς, μέσα από το ίδιο της το Σύνταγμα καθώς και τη σύμβαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ευελπιστώντας στην ικανοποίηση του αιτήματός μας εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε και διατελούμε .
Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε φωτοτυπικό αντίγραφο υπομνήματος του προέδρου του Συλλόγου Ραντατίου.
                                           Με εκτίμηση
   Γιώργος Δ. Οικονόμου                                      Ηλέκτρα Κίκη
Πρόεδρος Πανηπειρωτικής                   Πρόεδρος Ομοσπονδίας  Επαρχίας          
Συνομοσπονδίας Ελλάδος                              Άνω Δερόπολης ''Οι Σελλοί'' 

Γιορτή τσίπουρου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Μάκρης-Ραφήνα & Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'', την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 , στις 12 το μεσημέρι, στο κτήμα του, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη

 Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε από την Ήπειρο, αρχές του 14ου αιώνα και αργότερα συστηματοποιήθηκε και έλαβε μορφή μαζικής παραγωγής, στο Άγιο Όρος από Ηπειρώτες μοναχούς, που διαβιούσαν εκεί.
Σήμερα παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκος του λαϊκού πολιτισμού των περιοχών αυτών.
Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους εξακολουθούν σήμερα να ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαϊκών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη ''βράζει'' ο τόπος, αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Ραφήνα και Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'', την Κυριακή 113 Οκτωβρίου 2013, στις 12
η ώρα το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη.


Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να διασκεδάσουν και να χορέψουν, παράλληλα με την προαιρετική συμμετοχή τους στην διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με  ηπειρώτικη  παραδοσιακή ζυγιά  που την αποτελούν καταξιωμένοι Ηπειρώτες μουσικοί.
Και επειδή το  τσιπουράκι δεν πίνεται ξηροσφύρι, θα παρασχεθούν, όπως κάθε χρονιά, παραδοσιακά ηπειρώτικα φαγητά και εδέσματα, τα περισσότερα από τα οποία
θα ετοιμάσουν εκεί, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, οι Ηπειρώτισσες, αλλά και οι φίλες του Συλλόγου.