Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

SOS:Πνίγηκαν στην αιθαλομίχλη τα Γιάννενα

Πυκνό νέφος αιθαλομίχλης καλύπτει, από τις 6 το απόγευμα, την πόλη των Ιωαννίνων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που σημειώνονται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η αδυναμία αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, έχουν σαν αποτέλεσμα στα περισσότερα σπίτια να ανάβουν όλη την ημέρα τζάκια και ξυλόσομπες, και, λόγω της αιθαλομίχλης να καθίσταται η ατμόσφαιρα στην πόλη αποπνιχτική.
Πολίτες των Ιωαννίνων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης λένε πως αισθάνονται ενοχλήσεις στο λαιμό και ορισμένοι δυσφορία.

6 αλήθειες για το κρύο που ίσως δεν γνωρίζατε

Γιατί φτερνιζόμαστε όταν κάνει κρύο; Γιατί οι αδύνατοι κρυώνουν πιο εύκολα;...
Τελικά οι χαμηλές θερμοκρασίες μας βοηθούν
στη δίαιτα; Διαβάστε 6 αλήθειες για το κρύο, που, ίσως, δεν γνωρίζετε!
Το κρύο προκαλεί φτάρνισμα
Αν κάθε φορά που εκτίθεστε σε χαμηλή θερμοκρασία, έχετε συνάχι, τότε μάλλον πάσχετε από αγγειοκινητική ρινίτιδα, μία μορφή μη αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από ρινική καταρροή, φτέρνισμα και ρινική απόφραξη, συμπτώματα που προκαλούνται από ερεθίσματα όπως το κρύο, η ξηρή ατμόσφαιρα, το αλκοόλ, η έκθεση σε εναλλασσόμενες θερμοκρασίες ή σε μια τοξική ουσία
Οι αδύνατοι κρυώνουν πιο εύκολα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό δικαιολογείται, καθώς έχουν μικρότερο σωματικό λίπος. Επίσης, συνήθως πιο ευαίσθητοι στο κρύο είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, τα άτομα με παθήσεις στο κυκλοφορικό σύστημα και όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό.

Ημερίδα ανάπλσης κοινοχρήστων χώρων και πλατειών Δ.Ε. Κατσανοχωρίων του Δήμου Β.Τζουμέρκων


Ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και την Διαχειριστική Επιτροπή Ευρωπαικών Προγραμμάτων

Tο Επιμελητήριο Ιωαννίνων   και  η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σας προσκαλούν στην  εκδήλωση ενημέρωσης  που συνδιοργανώνουν με θέμα:
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 ,
και ώρα  18:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων (Αραβαντινού 5, Ιωάννινα)

Οι αντιπρόσωποι που εξελέγησαν στα Γιάννινα για το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Ν.Ε  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Τετάρτη και Πέμπτη 4 και 5 /12 /2013 πραγματοποιήθηκε η Νομαρχιακή Συνέλευση της κ.ο. Ιωαννίνων και η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων στο 2ο Συνέδριο του κόμματος στις 12-15 Δεκεμβρίου.
Τις θέσεις του κόμματος ανέπτυξαν τα μέλη της Κ.Ε. Χρήστος Σπίγκος, Βαγγέλης Ζορκάδης και Βασίλης Μανδαράκης .
Αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι:
Γιάννης Σκοπούλης
Τάσος Βασιλείου
Γιώργος Ζάψας
Θανάσης Οικονόμου
Ελένη Κοτζαμποπούλου
Άρης Κασκανάκος
Χρήστος Αλεξίου
Χρήστος Γιωτόπουλος
Βασίλης Μασσαλάς
Δημήτρης Κατηρτσίδης
Γιώργος Παππάς
Φίλιππος Παπανικολάου
Δημήτρης Τόντης
Γιώργος Θιφρονίτης
Θοδωρής Γκόγκος
Νίκος Γκίκας
Σοφία Παπαδή


Ενίσχυση του Δήμου για τη θέρμανση των σχολείων

Το ποσό των 226 χιλιάδων ευρώ εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν..... ανάγκες θέρμανσης των σχολείων του Δήμου Ιωαννιτών.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποστολή σχετικών εγγράφων από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παρασκευή Τσίλη, στα οποία τονίζονταν η ανάγκη επιχορήγησης ώστε να μην μείνουν χωρίς πετρέλαιο τα σχολεία των Ιωαννίνων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει υποβάλλει δύο ακόμη αιτήματα τα οποία σχετίζονται με την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στους Δήμους και την ανάγκη ένταξης της περιοχής στην πρώτη γεωγραφική ζώνη.

Φ.Φίλος: Όχι στις διακοπές ρεύματος σε όσους σεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς

Άμεση ήταν η παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, στις περιπτώσεις συμπολιτών, οι οποίοι βρίσκονταν σε αδυναμία να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και απειλούνταν με διακοπή ρεύματος.
Για όλες τις περιπτώσεις, όπου η αρμόδια υπηρεσία έκρινε ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία προχώρησε σε οικονομική ενίσχυση ώστε να γίνει ρύθμιση οφειλών.
Τις ημέρες αυτές αντιμετωπίζονται δύο ακόμη περιπτώσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα εν όψει των εορτών.

Σχολική Επιτροπή:Κανένα σχολείου του Δήμου Ιωαννιτών χωρίς θέρμανση

Επειδή τελευταία έχουν φτάσει στα αυτιά μας παράπονα και καταγγελίες περί ελλιπούς ή και καθόλου θέρμανσης σε σχολικές μονάδες του Δήμου μας κι έχει προκληθεί η έντονη ανησυχία γονιών και μαθητών αλλά και της  γιαννιώτικης   κοινωνίας γενικότερα, η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, αρμόδια για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών, επιθυμεί να ενημερώσει τους γονείς και τους μαθητές, αλλά και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο, ότι τουλάχιστον για το σχολικό έτος 2013-’14, που διανύουμε, αν όχι και για το επόμενο (2014-’15), κανένα σχολείο της δικαιοδοσίας της δεν πρόκειται να μείνει δίχως θέρμανση, καθώς έχει υπάρξει έγκαιρη μέριμνα για την προμήθεια πετρελαίου σε ποσότητες υπεραρκετές, για να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών μαθητών των σχολικών μονάδων του Δήμου.

Παρουσίαση τουβιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» Στο θέατρο Γιώργου Αρμένη, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και οι Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα» παρουσιάζουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 π. μ. στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη (Σπύρου Τρικούπη 34 & Κουντουριώτη, Εξάρχεια) το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… Μια αληθινή ιστορία». Το «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» είναι η πιο συγκλονιστική και συνάμα τραγική πλευρά της ιστορικής σελίδας του μαρτυρικού Κομμένου. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική ανάπλαση του γάμου της Αλεξάνδρας, που τον έπνιξαν στο αίμα οι στρατιώτες του 1ης μεραρχίας Ενταλβάις, όταν τη Δευτέρα της 16ης Αυγούστου 1943 μετέτρεψαν σε ολοκαύτωμα ολόκληρο το χωριό και εκτέλεσαν με τον πιο κτηνώδη τρόπο 317 κατοίκους του, μεταξύ των οποίων 36 παιδιά ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών.

Τα βραβεία του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας 2013 της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 29/11/2013 σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας 2013 που υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συντονιστή τον επιστημονικά υπεύθυνο της Μονάδας Επικ. Καθ. Γ. Γκωλέτση. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να εμφυτεύσει το πνεύμα της επιχειρηματικότητας στους φοιτητές/-τριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τέως Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος (Αγρίνιο). Συνολικά στο διαγωνισμό συμμετείχαν 156 συμμετέχοντες που σχημάτισαν 53 ομάδες οι οποίες και συνέταξαν επιχειρηματικά σχέδια για την επιχειρηματική τους ιδέα.

Τι δείχνει το χρώμα των ούρων για την υγεία (γράφημα)

Η απόχρωση που έχουν τα ούρα μπορεί να  αποτελέσει αξιόπιστη ένδειξη για την κατάσταση της υγείας μας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Γιατροί από την Κλινική του Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ, σχεδίασαν ένα διάγραμμα ώστε να παρουσιάσουν ποιες είναι οι πιθανές αποχρώσεις των ούρων και τι δείχνουν για την υγεία.
Το πρώτο γράφημα παρουσιάζει πώς τα ούρα μπορούν να ποικίλλουν από το χρώμα του κεχριμπαριού ή του μελιού έως το ανοιχτό χρώμα του σταχυού. Αρχικά, η έλλειψη χρώματος (διαφανή ούρα) υποδεικνύει ότι πίνουμε πολύ νερό και μάλλον πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες. Το ανοιχτό χρώμα του σταχυού είναι φυσιολογικό και υποδεικνύει καλή υγεία και ενυδάτωση. Φυσιολογικό είναι επίσης και το διαφανές κίτρινο χρώμα.

«ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ»



           «ΗΠΕΙΡΟΣ  ΚΑΤΑ  ΒΟΥΛΗΣΗ»
Η στήλη σήμερα είναι αφιερωμένη εξαιρετικά σε όλους όσους μας οδήγησαν ΕΔΩ, σε όλους όσους τους στήριζαν και τους στηρίζουν και σε όλους  όσους λένε …. «δε βαριέσαι  όλοι τα ίδια είναι».
Ας βλέπουν αυτές τις εικόνες για τις οποίες τα ΜΜΕ όλου του κόσμου μιλάνε ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ.
Αυτά που βλέπουμε δεν είναι απλά… « στη γειτονιά μας, αλλά …στη γωνιά μας  ΠΛΕΟΝ».



ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ – Η Ισλανδίας διαγράφει χρέη νοικοκυριών απο στεγαστικά!



Σε όλη την Ευρώπη, έχει κάνει αίσθηση η απόφαση της κυβέρνησης της Ισλανδίας να διαγράψει τα χρέη των νοικοκυριών από στεγαστικά δάνεια, σε ποσό μεγαλύτερο των….24.000 ευρώ για κάθε σπίτι.
Το κόστος του σχεδίου αποτιμάται άνω των 900 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.
Σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ήταν από τις πρώτες ειδήσεις, πλην φυσικά των ελληνικών.
Στην αρχή της συνέντευξης ερωτάται ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, τι έφταιξε για την κρίση.
Ο ίδιος απάντησε ότι μας είχε σερβιριστεί η θεωρία ότι όσο πιο απορυθμισμένη και ελεύθερη η αγορά, όσο πιο πολύ ιδιωτικοποιείς, όλοι θα ευημερούν και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.
Αυτό όμως ήταν μια ιδεολογία που μας το παρουσίαζαν ως οικονομική επιστήμη.
Βέβαια, συνέχισε ο Ισλανδός Πρόεδρος, όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες, καταλάβαμε ότι αυτή η φόρμουλα ήταν δηλητηριώδης και επικίνδυνη.
Η Ισλανδία έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους για τα νοικοκυριά.

Έκκληση για απογραφή των κτηνοτροφικών μονάδων




Παρά το γεγονός ότι απομένουν έξι εργάσιμες ημέρες  για την ηλεκτρονική απογραφή των αιγοπροβάτων, υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων που δεν έχει προσέλθει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
 «Κάνω τελευταία έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν για απογραφή. Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση πέραν της Παρασκευής 13ης Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολέσουν τα δικαιώματα για τις εξισωτικές αποζημιώσεις και οι μονάδες τους θα θεωρούνται ανύπαρκτες για τις υπηρεσίες», τόνισε  ο Περιφερειάρχης.

Εθελοντική αιμοδοσία από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Σύλλογο Εργαζομένων και το ΠΓΝΙ




Η  Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων της σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού  Συμβουλίου από ώρα 9 π.μ. 
Δίνοντας 10  λεπτά από τον χρόνο σου κάποιος συνάνθρωπός σου κερδίζει μια ζωή.
Γίνε  εθελοντής  αιμοδότης  κάποιος  σε  χρειάζεται.
Δώσε ζωή και ελπίδα στον συνάνθρωπό σου.

Διήμερο γαστρονομίας στο Μέτσοβο



Ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», διοργανώνει στο Μέτσοβο την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 μια σειρά εκδηλώσεων, διαλέξεων, συζητήσεων και γευσιγνωσίας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Slow Food για τη Βιοποικιλότητα.

Προς έκδοση η Κ.Υ.Α. για τους πλημμυροπαθείς




Μετά από τρία χρόνια προωθείται προς υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των πληγέντων από τις πλημμύρες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010 σε περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Μετά από συνεχή διαβήματά μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία,  η Κ.Υ.Α. βρίσκεται πλέον στο στάδιο συλλογής των υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Πακιστανός μετέφερε παράνομα ομοεθνή του με πλαστό δελτίο ασύλου



Την 5-12-2013/04.00 στην Πρέβεζα, στο 25ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων, συνελήφθη αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, γιατί κατελήφθη να μεταφέρει, έναντι αμοιβής, με Ι.Χ.Ε. αυτ-το, (1) ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Από την έρευνα, προέκυψε συμμετοχή και έτερου αλλοδαπού, υπηκόου Πακιστάν, ο οποίος συνελήφθη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστό δελτίο αιτήσαντος ασύλου. Επίσης, ανωτέρω (2) αλλοδαποί, ήταν οι δράστες (οδηγός και συνοδηγός κλούβας), της παράνομης μεταφοράς (24) αλλοδαπών, που είχε πραγματοποιηθεί την 14-9-2013 από Αθήνα για Μύτικα Πρέβεζας και είχαν διαφύγει τη σύλληψη, εγκαταλείποντας στο σημείο το όχημα.

Προς δημοπράτηση η αποχέτευση – βιολογικό καθαρισμό Παραμυθιάς



Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α.Καχριμάνης ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης και κατασκευής βιολογικού καθαρισμού της Παραμυθιάς. Το έργο, όπως είπε,  λόγω σπουδαιότητας και προκειμένου να γίνουν όλα σωστά και να μην υπάρχουν προβλήματα, ύστερα από αίτημα του Δήμου Σουλίου, θα κατασκευαστεί με την ευθύνη και επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με  τη συνεργασία στελεχών της Π.Ε. Θεσπρωτίας. 

Προωθείται η μελέτη αποχέτευσης Συβότων – Πλαταριάς




Η  εξέταση του φακέλου της μελέτης για την κατασκευή αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού για την περιοχή Συβότων – Πλαταριάς- Πέρδικας Θεσπρωτίας, από την Ε.Δ.Α.  προωθείται κατά προτεραιότητα με εντολή του Περιφερειάρχη, όπως ανέφερε σήμερα ο ίδιος.  Κι αυτό γιατί όπως, είπε, στόχος  είναι, αν πληροί όλες τις προδιαγραφές, να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ, ώστε στη συνέχεια να είναι από τα πρώτα που θα μεταφερθούν προς χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα 2014-2020.

Μελέτη για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας



Μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη για την λίμνη των Ιωαννίνων, προωθεί προς εκπόνηση η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς πέτυχε την ένταξή της από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΜΠ030), με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.  Το αντικείμενό της είναι «Μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας, λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος».

Συνελήφθη στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης 21χρονος Αλβανός έμπορος ηρωίνης στον Ριζόμυλο Αιγίου




Ο δράστης πούλησε σε αστυνομικό που προσποιήθηκε τον αγοραστή, ναρκωτικές ουσίες έναντι 2.600€
Στην κατοχή του και σε υπαίθριες καβάντζες, κατασχέθηκε συνολικά περίπου ένα κιλό ηρωίνης
Συνελήφθη σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα (05-12-2013) στον Ριζόμυλο Αιγίου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας,  ένας  21χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για πώληση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε «μπλόκο» στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας




Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός, ενώ κατασχέθηκαν περίπου (200) κιλά κάνναβης
Συνελήφθη, σήμερα (05-12-2013)  το πρωί, στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης  Λαθρομετανάστευσης Άρτας, ένας 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί, μέλη κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών, με σκοπό την προώθησή τους στο εξωτερικό


Εμπλέκονται σε δύο περιπτώσεις μεταφοράς συνολικά (25) λαθρομεταναστών
 Συνελήφθησαν σήμερα (05-12-2013) από το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι  Πακιστάν (ηλικίας 23 και 33 ετών), μέλη κυκλώματος που δραστηριοποιείται στη διακίνηση λαθρομεταναστών, με σκοπό την προώθησή τους στο εξωτερικό.
Ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους  σε δύο περιπτώσεις μεταφοράς συνολικά (25) λαθρομεταναστών ενώ διασαφηνίστηκαν οι ρόλοι, οι σχέσεις και η εγκληματική τους δραστηριότητα.

Παγκόσμιος θρήνος:Πέθανε ο Νέλσων Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών

- Πένθος σε όλο τον κόσμο για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα
- Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής
- Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της χώρας λέγοντας πως όλοι οι πολίτες έχασαν τον πατέρα τους
- Ποιος ήταν ο Μπαφάνα ή Μαντίμπα (όπως τον αποκαλούσαν), ο άνθρωπος που νίκησε το Απαρτχάιντ και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ένα από τα μεγαλύτερα πρόσωπα της ιστορίας του 20ου αιώνα ο Νέλσον Μαντέλα αργά την Πέμπτη όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, κ. Ζούμα, λέγοντας πως πλέον ξεκουράζεται και πως ολόκληρο το έθνος έχασε έναν γιο και οι πολίτες τον πατέρα τους. 

Οι κάτοικοι της Πηγής Σερρών ...επέστρεψαν στη δραχμή!

Χωριό στις Σέρρες με 2.000 κατοίκους αποφάσισε μετά από λαϊκή συνέλευση να χρησιμοποιεί τη δραχμή!
Πρόκειται την Πηγή Σερρών, το πρώτο ελληνικό χωριό που υιοθέτησε αυτή την πρακτική.
Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ αντίστοιχες σκέψεις είχαν εκφραστεί παλαιότερα από τους δημάρχους Αγαθονησίου και Καστελόριζου.

Με «διορθώσεις επιλεξιμότητας βοσκήσιμων γαιών» γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα καταβολής των ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη Θεσπρωτία, από το σύνολο των 3991 αιτήσεων παραγωγών που κατέχουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης συνολικής αξίας 14 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκαν πλήρως τα δικαιώματα του 62% των παραγωγών, στους οποίους καταβλήθηκαν πρόσφατα συνολικά 5,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας, στην οποία υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, προκύπτει ότι από τους 1521 που δήλωσαν στην αίτησή τους βοσκότοπο, μόνο το περίπου 40% αυτών δηλαδή 590 κτηνοτρόφοι, έλαβαν το σύνολο της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.