Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Τη συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας Ανταγωνιστικού Διαλόγου Β’ Φάση – Στάδιο Ι και την ενέργεια όλων των επιμέρους διαδικαστικών πράξεων για την Επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων, ελήφθησαν αποφάσεις για έργα σε Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.
Αναλυτικά:
Ανάδειξη αναδόχων
Με αποφάσεις της Ο.Ε. προέκυψαν οι ανάδοχοι των έργων:
«Κατασκευή γέφυρας προς Πέρα Καλεντίνης επί του ρέματος Ρετσιανών» της Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 1.080.000 ευρώ. (ανάδοχος: Κάθετος ΟΕ)
«Αποκατάσταση στραγγιστικού δικτύου Τ2 και Τ3 Άρτας», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (ανάδοχος: Ρήγας Κουτσος ΕΔΕ)
Δημοπρατήσεις νέων έργων
 Η Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
«Διαδημοτικό δίκτυο ύδρευσης Δήμων Δωδώνης & Σελλών», προϋπολογισμού 4.210.000 ευρώ

Έτοιμος να δοθεί στην κυκλοφορία είναι ο δρόμος Καρτέρι-Πάργα

 
Τις τελευταίες εργασίες που απομένουν για τη συνολική παράδοση στην κυκλοφορία του οδικού άξονα Καρτέρι – Πάργα, επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη και Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου, ενώ ταυτόχρονα δόθηκαν στην κυκλοφορία άλλα πέντε χιλιόμετρα. Τα υπολειπόμενα - ενδιάμεσα- δύο χιλιόμετρα, αναμένεται να δοθούν σε κυκλοφορία τις επόμενες πέντε – έξι ημέρες.
Τα πρώτα οκτώ χιλιόμετρα του οδικού άξονα, ως γνωστόν, έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία από τις αρχές Αυγούστου, παράλληλα δε με το κυρίως έργο η Περιφέρεια
δια του ΕΣΠΑ, συνεισέφερε και στον πολιτιστικό τομέα, καθώς χρηματοδότησε και το κόστος προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ήτοι ένα συγκρότημα νερόμυλου ο οποίος αποτέλεσε την αιτία καθυστέρησης παράδοσης του έργου.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, χαρακτήρισε το έργο «σημαία» για την Ήπειρο, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Θέλω να συγχαρώ τους πάντες που συμμετείχαν σε αυτό το έργο. Πρώτα την ανάδοχο εταιρία η οποία είχε συνεχώς πλήρη συνεργασία με τις Υπηρεσίες της
Περιφέρειας και τη Διαχειριστική Αρχή, τους κατοίκους της περιοχής και την επιβλέπουσα υπηρεσία ΕΥΔΕΜ/ΕΔΕ. Είχαμε πει ότι το έργο θα είχε δοθεί μέχρι τις 13 Ιουλίου. Δυστυχώς άλλες συνθήκες, πέρα από τις δυνάμεις και τις δικές μας και της αναδόχου εταιρίας, οι οποίες οφείλονται στην ελληνική γραφειοκρατία, έφεραν το έργο πίσω. Μαζί με το δρόμο παραδόθηκε και ο μύλος με πέτρινη επένδυση. Χαιρόμαστε που στην τέταρτη προγραμματική περίοδο έγινε ένα χρήσιμο έργο στην περιοχή. Μετά από αυτό, μας ενδιαφέρει πολύ και έχουμε έτοιμες τις μελέτες από τη διακλάδωση της Πάργας μέχρι το Μεσοπόταμο και τη μελέτη του κόμβου της Λούτσας. Επιδίωξή μας είναι να ενταχθούν τα έργα αυτά άμεσα με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου το 2014».

Η απεραντοσύνη του Σύμπαντος και η σπουδαίοτητα της γήινης....κουκίδας

Μια υπέροχη βραδιά όπου στον πεντακάθαρο ουρανό τα τεράστια τηλεσκόπια της NASA φωτογράφιασαν αστέρες και γαλαξίες.
Μια υπέροχη εικόνα που δείχνει την ασημαντότητα του μεγέθους αλλά και την τεράστια σπουδαιότητα ύπαρξης της γής πάνω στην οποία υπάρχει ζωή.
 

ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΣΤΟ ΣΥΔΝΕΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Μόνο η NASA μπορούσε να έχει τέτοιο φωτογραφικό υλικό από τις τεράστιες πυρκαγιές οι οποίες  εδώ και αρκετές ημέρες κατακαίνε την ευρύτερη περιοχή του Σύδνευ Αυστραλίας.
Οι καπνοί που υψώνονται για αρκετά χιλιόμετρα είναι έντονα ορατοί από το διάστημα όπου οι δορυφόροι της NASA κατάφεραν να φωυογραφίσουν δείχνωντας έτσι και το μέγεθος της καταστροφής

Ιαπωνία: Με «διαστημικό κανόνι» θέλουν να συλλέξουν δείγματα από αστεροειδή

Η ιαπωνική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος Jaxa ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή ενός "διαστημικού κανονιού" με το οποίο ελπίζει ότι θα μπορέσει να συλλέξει και να φέρει στη Γη πολύτιμα δείγματα από το υπέδαφος ενός αστεροειδή.
Η Jaxa εξήγησε ότι η συσκευή αυτή, ένας συνδυασμός βόμβας και κανονιού, θα τοποθετηθεί στο διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα 2 το οποίο θα εκτοξευτεί το 2014 με στόχο να συλλέξει δείγματα από τον αστεροειδή 1999JU3 το 2018 και να επιστρέψει στη Γη, εφόσον όλα πάνε καλά, δύο χρόνια αργότερα.
Στη δοκιμή που έκανε, η υπηρεσία χρησιμοποίησε έναν προωθητικό σύστημα για να εκτοξεύσει μια τεράστια μεταλλική μπάλα σε έναν στόχο, κατά τον ίδιο τρόπο που ελπίζει ότι θα γίνει και στο διάστημα σε πέντε χρόνια από σήμερα.
Όταν θα φτάσει στην τροχιά του μικρού αστεροειδούς το Χαγιαμπούσα 2 θα αποδεσμεύσει το "διαστημικό κανόνι" και στη συνέχεια θα "κρυφτεί" στην άλλη πλευρά του αστεροειδούς. Η συσκευή θα εκραγεί και θα εκτοξεύσει μια μεταλλική μπάλα στον αστεροειδή, ώστε να δημιουργήσει κρατήρα. Το Χαγιαμπούσα 2 θα συλλέξει κατόπιν δείγματα από το υπέδαφος, από την τρύπα που θα έχει ανοίξει το "κανόνι".
Οι Ιάπωνες επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο ενδιαφέρον να αναλύσουν το υπέδαφος των αστεροειδών παρά την επιφάνειά τους, αφού τα υλικά που βρίσκονται σε αυτήν καταστρέφονται από τη συνεχή έκθεσή τους στη διαστημική ακτινοβολία.
Το Χαγιαμπούσα 1, που εκτοξεύτηκε το 2003, συνέλεξε δείγματα από τον αστεροειδή Ιτοκάβα τον Σεπτέμβριο του 2005, χρησιμοποιώντας μια πολύ διαφορετική τεχνική. Ωστόσο, καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα στην επικοινωνία του με τη Γη, στους κινητήρες, στις μπαταρίες και σε άλλον εξοπλισμό, η Jaxa αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επιστροφή του επί τρία χρόνια. Το Χαγιαμπούσα 1 καταστράφηκε κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα αλλά πρόλαβε να ρίξει μια κάψουλα με δείγματα, στην οποία βρέθηκαν κατόπιν από τους επιστήμονες 1.500 σωματίδια από τον αστεροειδή.
Σύμφωνα με την Jaxa, η έρευνα των υλικών από τα οποία αποτελούνται τα διαστημικά σώματα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκε η Γη και εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη.
Πηγή:Ethnos.gr

 

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean

Ολοκληρώθηκε σήμερα η εξαγορά του 100% των μετοχών της OIympic Air από την Aegean και η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών, με την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Aegean και την Marfin Investment Group AE., ενώ το τελικό τίμημα της εξαγοράς καθορίστηκε σε 72 εκατ. ευρώ για όλες τις πωλούμενες μετοχές.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταβληθεί ποσό €20εκ. ευρώ κατά την υπογραφή του Προσυμφώνου την 22/10/2012 και έχει συμφωνηθεί το υπόλοιπο τίμημα να καταβληθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβλήθηκε σήμερα, κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης.
Με την ολοκλήρωση και του τυπικού αυτού σκέλους της διαδικασίας, η Olympic Air καθίσταται θυγατρική της Aegean, η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο της Διοίκησης της εταιρείας.
Η εξαγορά της Olympic Air φέρνει μια σειρά πλεονεκτημάτων στο επιβατικό κοινό και δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Μόλις πρόσφατα η Aegean ανακοίνωσε δέσμη πρωτοβουλιών που εστιάζουν σε αυξημένη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό και νέα τιμολογιακή πολιτική για τις περιοχές του δικτύου των άγονων γραμμών της χώρας.
Πηγή:Ethnos.gr

 

Σε δύο σημαντικά θέματα αναφέρθηκαν σήμερα οι Αντιδήμαρχοι Θαν. Μανταλόβας και Νικ. Γκόλας

Στα Γιάννινα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τάε κβο ντο.
Κατάθεση επιχειρηματικών σχεδίων για την αξιοποίηση έκτασης 25 στρεμμάτων στα Καρδαμίτσια.
Πρόκειται για ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο θα φέρει στην πόλη περισσότερους από 1500 αθλητές κι άλλους τόσους συνοδούς τους.
Στο θέμα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας και Ποιότητας Ζωής Νίκος Γκόλας.
«Στηρίζουμε τη διοργάνωση αυτή καθώς θεωρούμε ότι η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας περνά και μέσα από τον αθλητισμό και τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Το πρωτάθλημα ταε κβο ντο θα φέρει στα Γιάννινα πάνω από τρεις χιλιάδες επισκέπτες. Πιστεύουμε ότι είναι η αρχή των αποτελεσμάτων της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε για την προβολή και είμαστε σίγουροι ότι θ’ ακολουθήσουν ανάλογες διοργανώσεις και το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Γκόλας.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας επεσήμανε ότι η διοργάνωση του πρωταθλήματος στηρίζεται από το Δήμο με τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Την Κυριακή μια ώρα πίσω τα ρολόγια

Στην χειμερινή ώρα περνάμε  τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου και όλοι θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνου γυρίζοντας μια ώρα πίσω τα ρολόγια !
Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή της θερινής ώρας.

Σκληρή αντιπαράθεση Δημοτικής αρχής και μείζονος Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Απάντηση δόθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα και τους ισχυρισμούς του για τις οφειλές της εταιρίας «Ακτή Αριάδνη».
Ο κ. Γκόντας, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, υποστήριξε ότι παρότι δόθηκε επιταγή από την εταιρία δεν εμφανίζεται η εξόφληση ενώ καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή επειδή δεν είχε αποδεχθεί παλιότερο αίτημα για μείωση του μισθώματος στο Grand Serai, κατά 20%.
Στον πρώην δήμαρχο απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος κατέθεσε στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου όλα τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας από τα οποία προκύπτει ότι η επιταγή εξοφλήθηκε στις 3 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα εκδόθηκε το διπλότυπο είσπραξης.

Σύλληψη 44χρονου στην Άρτα για κατοχή ναρκωτικών




  Συνελήφθη χθες (22-10-2013) το βράδυ στη Φιλοθέη Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας  44χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε στο πατρικό του σπίτι, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη μέσα σε τρύπα στον τοίχο, μία νάιλον σακούλα που περιείχε κάνναβη, βάρους (12,90) γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Σύλληψη φυγόποινου στην Πυρσόγιαννη



Συνελήφθη χθες (22-10-2013) το πρωί στην Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, 36χρονος ημεδαπός, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, ποινής φυλάκισης (6) μηνών, για κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ενός ατόμου




    Χθες (22-10-2013) το πρωί  44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κατά τη διάρκεια εργασιών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Δουρούτη), έπεσε από σκαλωσιά ύψους (2) μέτρων περίπου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο αριστερό του γόνατο. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου



Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως ακολούθως:
1. Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013 από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις :
α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ.θ. 145 έως τη χ.θ. 205+800 (κόμβος Ρίου).

Ένταλμα σύλληψης διωκόμενου


  Χθες (22-10-2013) το μεσημέρι στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, συνελήφθη από αστυνομικό του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιππιάδας, 48χρονος ημεδαπός, γιατί  σε βάρος του εκκρεμούσαν  Ένταλμα Σύλληψης της 26ης Τακτικής Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και διάταξη κ. Προέδρου Εφετών Αθηνών, για κατοχή, αγορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα, τελεσθείσες  πράξεις  κατ’  επάγγελμα και συνήθεια από μη (τοξικομανή).

Δείτε την τεράστια σφήκα-δολοφόνο που έχει σκοτώσει δεκάδες


Η γιγάντια ασιατική σφήκα έχει σπείρει τον τρόμο στους Κινέζους και τις αρχές πολιτικής προστασίας ειδικά στις κεντρικές επαρχίες, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση των πληθυσμών της και πολλαπλάσια θανατηφόρα τσιμπήματα σε ανθρώπους.
Από το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί περίπου 50 θανατηφόρα περιστατικά που σχετίζονται με τσιμπήματα του συγκεκριμένου δηλητηριώδους εντόμου. Ειδικά στην επαρχία Σαανξι τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από ασθενείς τους τελευταίους μήνες.
Το φονικό κεντρί αυτής της τεράστιας σφήκας έχει μήκος περίπου 6 χιλιοστά και εκχύει ένα ιδιαίτερα δυνατό δηλητήριο που χτυπάει τόσο τους μύες όσο και συνολικά τον οργανισμό, καθώς μπορεί να προκαλέσει φονικό αναφυλακτικό σοκ.