Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ:Ο ... Αίολος στο Δοκίμι

Στο φευγιό του 2013, έμελλε να "σκάσει" το θέμα που όντως, εκτός του ότι χωράει μπόλικη συζήτηση και είναι άκρως σημαντικό, χρειάζεται να ξετυλίξουμε και το κουβάρι του για να βρούμε την αφετηρία, που θα έχει ενδιαφέρον ...
Στις 27 Νοεμβρίου 2013 λοιπόν, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, συνεδρίασε και ανάμεσα στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και το υπ' αριθμόν 12, που αφορούσε την γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου: "Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 144 MW στο όρος Ανήλιο (σ.σ, ναι έτσι το αναφέρει), στις θέσεις Μαρκοβούνι (σ.σ: Μακρυβούνι), Φούρκα, Δοκίμι, Κοπάνες, Μία, Τράμπα, Θεοδόσι, Σκαφίδα" των Δήμων Μετσόβου και Καλαμπάκας. Ως φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου, αναφέρεται η εταιρία "Αιολική Θεσπρωτίας Ε.Ε".
Πρόεδρος της Επιτροπής η Τατιάνα Καλογιάννη και μέλη της άλλοι 13 Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.
Η Μελέτη, είχε εγκριθεί στις 24 Οκτωβρίου 2013, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ειδική Υπηρεσία, Περιβάλλοντος, Τμήμα Α'), με βάση φυσικά την από 21 Οκτωβρίου 2013 εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Ηπείρου.
Η αρμόδια Επιτροπή λοιπόν της Περιφέρειας Ηπείρου, στις 27 Νοεμβρίου 2013, αποφασίζει κατά πλειοψηφία και εγκρίνει θετικά τη γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) και βάζει ουσιαστικά το έργο στις ράγες, αν και όταν ...
Για να συνειδητοποιήσουμε την σπουδαιότητα της απόφασης, του έργου, αλλά και το πως σχετίζεται άμεσα το Ανήλιο και η ευρύτερη περιοχή με αυτό, μερικά στοιχεία πρώτα:
Το έργο, σχεδιάζεται να γίνει στην κορυφογραμμή των ορίων των Δήμων Μετσόβου και Καλαμπάκας, επί συνολικής έκτασης 10.000 και πλέον στρεμμάτων.
Αφορά την εγκατάσταση 48 ανεμογεννητριών και η ισχύς του είναι μεγάλη, όταν μιλάμε για 144 Μεγαβάτ.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 4 Απριλίου 2012, είχε απορρίψει με μεγάλη πλειοψηφία στην αντίστοιχη Επιτροπή της, την γνωμοδότηση για αντίστοιχο έργο στην γειτονική περιοχή "Χιόλι" του Δήμου Καλαμπάκας, αν και το έργο ήταν επτά φορές μικρότερο (20 MW) από αυτό που αποφάσισε η Περιφέρεια Ηπείρου!
Πίσω στην συνεδρίαση της Επιτροπής (27/11/13) και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τώρα. Υπέρ ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Ν. Καττής, Ι. Λάζος, Ν. Κώτσιος, Β. Παπαχρήστου, Ν. Κάτσιος, Π. Κολόκας, Κ. Ντέτσικας, Β. Χριστοφορίδης και η Πρόεδρος της Τατιάνα Καλογιάννη. όλοι της Παράταξης του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Λευκό ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Ρ. Ζηκίδου, Στ. Ζούμπας, Κ. Παπανδρέου του Βαγγέλη Αργύρη και κατά οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Β. Ζιώβας (Λαϊκή Συσπείρωση) και Ι. Παπαδημητρίου (ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο).
Το "Λευκό" δικαιολογήθηκε ως εξής: "Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες διευκρινήσεις για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Δεν είμαστε αρνητικοί σε τέτοιου είδους επενδύσεις", όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Επιτροπής. Να ήταν όμως μόνον θέμα διευκρινήσεων το μέγα αυτό ζήτημα ...
Η αρνητική ψήφος του Β. Ζιώβα, αιτιολογήθηκε: "Διότι υπογραμμίζουμε από θέσεις αρχών και σ' όλους τους τόνους ότι η ενέργεια αποτελεί  κοινωνικό αγαθό  και σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει  να δίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία  για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η κερδοφορία και τίποτα άλλο ...".  Επί της ουσίας, καμία κουβέντα ουσιαστικά ...
Η δεύτερη αρνητική ψήφος, αυτή του Γιάννη Παπαδημητρίου, έβγαλε και μερικά "λαυράκια". Αναφέρει το σκεπτικό του: "Πρόκειται για ένα πραγματικά γιγαντιαίο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 144 MW το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρη την κορυφογραμμή στα όρια των Δήμων Μετσόβου και Καλαμπάκας, σε έκταση πάνω από 10.000 στρέμματα με εγκατάσταση ούτε λίγο ούτε πολύ 48 ανεμογεννητριών, 15 από τις οποίες μάλιστα τοποθετούνται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.
Η παράταξη είναι από θέση αρχής αντίθετο με την ανάπτυξη βιομηχανικών ΑΠΕ (σ.σ: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και την αποικιακή εκμετάλλευση των ηπειρωτικών βουνών από το ιδιωτικό κεφάλαιο".
Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά της Επιτροπής  την απόφαση 9/4-4-2012 του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που είχε απορρίψει αντίστοιχο έργο στην περιοχή "Χιόλι", όπως είδαμε πιο πάνω.
Επιπρόσθετα , σημείωσε την απουσία ειδικής ορνιθολογικής μελέτης σε μια κρίσιμη για την ορνιθοπανίδα - όπως αναφέρει -περιοχή, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση της επίδρασης του έργου στην βιοποικιλότητα. Ζήτησε τέλος την πρόσκληση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας  για να διευκρινιστούν επίμαχα ζητήματα ορίων ζωνών και αποκλεισμού.
Επειδή το θέμα θα μας απασχολήσει και ως τοπική κοινωνία υποθέτω, μερικά ερωτήματα θα πρέπει να πάρουν και απαντήσεις:
*Πως τοποθετούνται στο θέμα ο Δήμος Μετσόβου και το Τοπικό Συμβούλιο Ανηλίου. Ρωτήθηκαν, απάντησαν, κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις;
*Πως τοποθετούνται οι λοιποί φορείς και υπηρεσίες στην περιοχή. Έχουν θέση;
*Πόσο επηρεάζεται το ζωϊκό κεφάλαιο της περιοχής, οι δασικές εκτάσεις, η χλωρίδα και πανίδα μιας έκτασης 10.000 στρεμμάτων;
*Πότε η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την πρόθεση της να προχωρήσει ένα τέτοιου βεληνεκούς (σε έκταση και ισχύ) έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;
*Ποια είναι αυτή η "Αιολική Θεσπρωτίας Ε.Ε" και πως ανακάλυψε τις βουνοκορφές του Ανηλίου;
Είμαστε εδώ, να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να περιμένουμε τις αντιδράσεις.
Αν, πριν από χρόνια, για το ποτάμι στου "Πιτσέλου" ξεσηκώθηκε ένα ολόκληρο χωριό και κέρδισε τη μάχη, εδώ μιλάμε για μια περιοχή τεράστια, απείρου φυσικού κάλλους, με κτηνοτροφία σημαντική, δασική εκμετάλλευση επίσης και ένα φιλότιμο που το καταπατούν εκείνοι που ευεργετήθηκαν απλόχερα από το Ανήλιο ...

 Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην τουρκική πόλη Αττάλεια

   
                                                     Ταρακουνήθηκε και η Κύπρoς
Iσχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 17:21 του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Αττάλεια, ένα από τα ποιο καλύτερα αξιοποιημένα τουρκικά παράλια.
Η δόνηση, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε μέγεθος 5,9 βαθμούς, ταρακούνησε και την Κύπρο.
Το τουρκικό σεισμολογικό ινστιτούτο υπολόγισε τον σεισμό στους 6,1 βαθμούς.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ! Πέφτει από τη ρόδα του λούνα παρκ!

Αν δείτε την εικόνα, σίγουρα δεν θα ξανανεβείτε σε παρόμοιο...."παιχνίδι" σε λούνα παρκ! Η άτυχη γυναίκα, την τύχη της οποίας δεν γνωρίζουμε...
έπεσε στο κενό με μεγάλη φόρα, αφού το κάθισμα στο οποίο ήταν δεμένη, έσπασε! 
Πάντως, αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά θα παρατηρήσει πως ίσως πρόκειται για πολύ καλό μοντάζ και είναι ψεύτικο. Τα σχόλια ποικίλλουν. Εσείς τι λέτε;

Πηγή:tromaktiko


Συσκευή θα μας λέει πότε είμαστε κουρασμένοι!


Η κόπωση και η υπνηλία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται πίσω από το τιμόνι...
Τώρα όμως, μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημιούργησε μια συσκευή που υπολογίζει τα επίπεδα εγρήγορσης και μας «σκουντά» όταν υπάρχει κίνδυνος να μας πάρει ο ύπνος!
Στόχος της συσκευής είναι ο περιορισμός των τροχαίων ατυχημάτων και των επακόλουθων θανάτων.

Ρουτίνα για τους Ρώσους η βόλτα...στο διάστημα


Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες πραγματοποίησαν την Παρασκευή την τρίτη έξοδό τους από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο ανοικτό διάστημα, μέσα σε μία εβδομάδα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων...
Ο Ολέγκ Κότοφ και ο Σεργκέι Ριαζάνσκι πέρασαν 8 ώρες και 7 λεπτά έξω από τον Διαστημικό Σταθμό, στην προσπάθειά τους να εγκαταστήσουν ένα σύστημα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, το οποίο θα καταγράφει εικόνες της Γης.

25 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε...


«Κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω τον χρόνο και να κάνει μια νέα αρχή, ο καθένας όμως έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει σήμερα και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τέλος»...
 Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα που μας κρατούν προσκολλημένους στο παρελθόν. Μερικές ιδέες για το τι είναι καλό να σταματήσουμε:
1. Σταματήστε να ξοδεύετε χρόνο με λάθος ανθρώπους.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάτε τον χρόνο σας με ανθρώπους που σας στεναχωρούν. Αν κάποιος επιθυμεί να γίνεται μέρος της ζωής του, θα δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο και για εσάς. Ποτέ, μην προσπαθείτε για κάποιους που δεν αναγνωρίζουν την αξία σας. Και να θυμάστε, δεν είναι αληθινοί φίλοι αυτοί που στέκονται στο πλευρό σας όταν είστε στα καλύτερά σας, αλλά αυτοί που είναι κοντά σας όταν έχετε δυσκολίες.

Μάχη με τους πάγους για τη διάσωση του ρωσικού πλοίου


                                                        ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Μάχη με τους πάγους για τη διάσωση του ρωσικού πλοίου
Ενα αυστραλιανό παγοθραυστικό πήρε την σκυτάλη στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό ενός ρωσικού φορτηγού που έχει παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής, μετά την αδυναμία του κινεζικού παγοθραυστικού που έσπευσε πρώτο εκεί να φτάσει μέχρι το πλοίο.
To Akademik Shokalskiy στην ένθετη φωτογραφία και το Snow Dragon στον ορίζοντα, από τη φωτογραφία που δημοσίευσε στο Twitter επιβάτης.

Η αιθαλομίχλη πνίγει την πόλη μας και το λεκανοπέδιο

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η αιθαλομίχλη πνίγει τη χώρα, η οικονομική και ενεργειακή φτώχεια πνίγει τις ζωές των πολιτών και η αναλγησία της Κυβέρνησης μέσα στις άγιες ημέρες δεν έχει προηγούμενο.
Το μέτρο της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, που επιβλήθηκε από το μνημόνιο, επιβάρυνε υπέρμετρα τις συνθήκες ζωής των πολιτών και σήμερα με τους τραγικούς δείκτες της αιθαλομίχλης αποβαίνει θανάσιμο για την υγεία τους. Το εξοργιστικό, για την εμμονή της Τρόικας να το απαιτεί και την Κυβέρνησης να το διατηρεί, είναι ότι απεδείχθη πέρα για πέρα και οικονομικά αναποτελεσματικό αφού δεν επετεύχθη ο στόχος των εσόδων το αντίθετο αυτά έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Σκάνδαλο: Πληρώνουμε εκατομμύρια για δάνεια λαθρομεταναστών

Ένα μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο δεν έρχεται στο φως της δημοσιότητας, διότι προφανώς κάποιοι από τους πρωτεργάτες του έχουν υψηλές γνωριμίες στα ΜΜΕ...
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πρόκειται για μεγάλο κύκλωμα τραπεζιτών που έδινε “στεγαστικά” δάνεια σε αλλοδαπούς με προσωρινή άδεια παραμονής, ακόμα και για… 40 χρόνια! Δηλαδή ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε... εάν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα το επόμενο εξάμηνο, θεωρούταν φερέγγυος για δεκαετίες, ώστε να εκταμιευθούν τεράστια ποσά στο όνομα του! Ποσά που δεν θα μπορούσε να πάρει γηγενής ούτε στον ύπνο του. 
Το κύκλωμα των τραπεζιτών σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων και δουλεμπόρους (κυρίως Πακιστανούς αλλά και αριστεριστές), έβρισκαν “μπροστάρηδες” αλλοδαπούς ώστε να συνάπτουν στεγαστικά δάνεια. Στην συνέχεια μέσω των υπερεκτιμήσεων των ακινήτων, τεράστια ποσά έπεφταν στα χέρια των επιτηδείων, οι οποίοι τα μοιράζονταν. Ενδεικτικά, σε μία μόνο περίπτωση, “Πακιστανός” κατάφερε και πήρε δάνεια ύψους… 10 εκατομμυρίων Ευρώ!

Πολιτιστική εκδήλωση της Π. Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών και των Συλλόγων Ηπειρωτών Βορείου Τομέα ΑΘΗΝΩΝ, για τους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ , ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ "ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ" ένας από τους επτά συνδιοργανωτές ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ  Βορείου τομέα Αθηνών /Περιφερειακής Ενότητας Β. Τομέα Αθηνών /ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και εξουσιοδοτούμενος , Εκπρόσωπος των Συμμετασχόντων Συλλόγων ,σχετικά με την πραγματοποιηθείσα εκδήλωση της 16ης Δεκεμβρίου 2013,ημέρα Δευτέρα και ώρα έναρξης 18.30 στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ  του Δήμου Λυκόβρυση -Πεύκης   αναφέρει τα εξής:

Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

                                        Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Κατά γενική ομολογία της κοινωνίας μας, το σημερινό Μνημονιακό πολιτικό μας σύστημα, το οποίο είναι συνέχεια του πολιτικού συστήματος της μεταπολιτεύσεως, εκτός του ότι είναι αναποτελεσματικό, παραμένει σαθρό και διαβρωμένο. Με τον τρόπο δε, που λειτουργεί αυτό το πολιτικό μας σύστημα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης από τη στιγμή που όλα τα λεφτά των δανείων δεσμεύονται προκειμένου να εξυπηρετούν το χρέος μας απέναντι στους τοκογλύφους-δανειστές μας ή το όποιο περίσσευμα οδηγείται στην κάλυψη μη παραγωγικών αναγκών του Ελληνικού δημοσίου.