Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σύμφωνη γνώμη Ε.Δ.Α. για έργο ύδρευσης στο Δήμο Ζαγορίου

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη προς το Δήμο Ζαγορίου, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για το σχέδιο σύμβασης και την διαδικασία ανάθεσης, του έργου: "Αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου", προϋπολογισμού 569.392,5 ευρώ.


Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το «Χατζηκώστα» μεταξύ των 12 κορυφαίων νοσοκομείων της χώρας

Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που έθεσε το υπουργείο Υγείας, 12 νοσοκομεία της χώρας κρίνονται, υπηρεσιακά, ως τα καλύτερα που διαθέτουμε αυτή την στιγμή.
Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απόδοση και την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών, την αποπληρωμή των οφειλών και τη διαφάνεια των διαγωνισμών.
Τα 12 νοσοκομεία είναι τα εξής:
-Ασκληπιείο Βούλας (Διοικητής Ηρακλής Καραγεώργος)
-Νοσοκομείο Αμαλιάδας (Αναπληρωτής Διοικητής Λέανδρος Καλογεράκος)
-Νοσοκομείο Καρπενησίου (Διοικήτρια Ελένη Τσεκούρα)
-Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων (Διοικητής Λάμπρος Γεωργόπουλος)

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπ. Παιδείας για Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων - ΤΕΙ Ηπείρου και με άλλους υπουργούς και παράγοντες για σημαντικά ζητήματα του τόπου

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είχε την Τρίτη στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στον οποίο, μεταξύ άλλων, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την κάλυψη των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου.
Για την Πολυτεχνική Σχολή, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι η πρόταση του Υπουργείου είναι θετική για την ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, ωστόσο αυτή προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Task Force

Το Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας & Υπέρτασης (Ε.ΚΟ.Ν.Υ.) διοργανώνει το 22ο Επιστημονικό Σεμινάριό του, με θέμα «Πρωτεϊνουρικά Σύνδρομα», στις 28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2014 στην Πρέβεζα

Σε τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα συνεχίζουν να αναδεικνύονται σήμερα και στην Ελλάδα οι νεφροπάθειες, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεχής αύξηση του αριθμού των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), οι οποίοι το 2010 στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 13.000 άτομα, ακολουθεί την πορεία μεταστροφής της ελληνικής κοινωνίας και του τρόπου ζωής της, που γίνεται ολοένα και πιο «δυτικότροπος». Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου ΙΙ, κατ’ εξοχήν πολιτισμικές ασθένειες, ευθύνονται σήμερα σχεδόν για το 70% των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.  

Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, οδηγός, της μεγάλης γιορτής!

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας, για τις Απόκριες του 2014, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 1 και 2 Μαρτίου.
Το Σάββατο πραγματοποιείται η μεγάλη με άρματα παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας, με τόπο συνάντησης τη Λ. Ειρήνης (στο ύψος που ήταν παλιά το ΚΤΕΛ) και ώρα συνάντησης 19.00. Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί στα γκρουπ, στις κατασκευές των αρμάτων, ώστε το Σαββατόβραδο το μεγαλύτερο Καρναβάλι στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, που διοργανώνει στην Πρέβεζα, το Καρναβαλικό Κομιτάτο, να απογειώσει τους χιλιάδες ανθρώπους που θα ζήσουν από κοντά, αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Τα γκρουπ και οι αυτοσχέδιες ομάδες του Καρναβαλικού Κομιτάτου υπόσχονται μοναδικές στιγμές σε επισκέπτες και ντόπιους!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟς ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΤΈΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΉ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Το μέτρο της ενιαίας τιμής βιβλίου εφαρμόστηκε στη χώρα μας, κατά το πρότυπο της γαλλικής νομοθεσίας (νόμος Lang), με τον Νόμο 2557/1997. Η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, που σκοπό έχει να αποτρέψει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και να προστατεύσει το βιβλίο ως πολιτιστικό και όχι αμιγώς ως εμπορικό προϊόν, την ποιότητα της βιβλιοπαραγωγής και τα βιβλιοπωλεία όχι μόνον ως επιχειρήσεις αλλά και ως εστίες πολιτισμού. Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα σχολείαΟ Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες της απόφασης να μην εξαιρεθεί η Γενική Εκπαίδευση από την περικοπή κονδυλίων με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στη χώρα μας. Επιπλέον, οι σχολικές μονάδες βιώνουν καθημερινά τις δραματικές επιπτώσεις της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί με στοιχειώδη ορθολογικό τρόπο την κατάσταση που δημιουργείται.

O «Πρίγκηπας Ιγκόρ» το Σάββατο από τη Metropolitan Opera στην Πρέβεζα

Με τον «Πρίγκιπα Ιγκόρ» συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα της Μet από το Δήμο Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας" και τη Metropolitan Opera το Σάββατο 1 Μαρτίου στις 7 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.
To κλασικό Ρωσικό έπος του Borodin, που φημίζεται για τους Πολοβτσιανούς χορούς του, έρχεται στη Met για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 100 χρόνια. Η νέα παραγωγή του Dmitri Tcherniakov είναι ένα ψυχολογικό ταξίδι μέσα στο μυαλό του ήρωα, με την ίδρυση του ρωσικού έθνους ως σκηνικό. Ο μπάσος – βαρύτονος Ildar Abdrazakov παίρνει το ρόλο του τίτλου, με τον Gianandrea Noseda να διευθύνει.
"Μια αποκαλυπτική παραγωγή ...η σκηνοθεσία είναι ονειρική, τραγικά ανθρώπινη και άκρως θεατρική.

Κυκλοφοριακές αλλαγές και ρυθμίσεις στην είσοδο της πόλης

Κυκλοφοριακές αλλαγές και ρυθμίσεις στην οδό Δωδώνης, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου επέκτασης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού συστήματος της παραλίμνιας ζώνης.
Το έργο εκτελείται από τη ΔΕΥΑΙ και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει εκτροπή του ρεύματος κυκλοφορίας ανόδου (εισόδου προς το κέντρο) της Λεωφ. Δωδώνης από τη διασταύρωση με την οδό Βελισαρίου (Πολυκλαδικό)  μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Σάββα Νικολάτου (Σεισμοπλήκτων).

Υπογράφηκε η σύμβαση για τα Μπεζεστένια

Υπογράφηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας η σύμβαση για το έργο ανάπλασης στα Μπεζεστένια. Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασαλάς και ο Προιστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Ορέστης Μπρίκος.
Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στον συνολικότερο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της πόλης και αποτελεί μέρος του οράματος που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή, τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς και έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη ανάπλασης για τα Λιθαρίτσια.

Πετυχημένη η εκδήλωση του Συλλόγου Κουτσελιού

 Στις 22  Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού πραγματοποίησε με επιτυχία τον ετήσιο χορό  στο κέντρο <<ΑΛΕΚΟΣ >>  στο Κρυφοβό .
Η εκδήλωση άρχισε  με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων  από την γραμματέα του Συλλόγου κ. Δήμητρα Κρανά , που κάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ξενοφώντα Δρόσο  να απευθύνει ολιγόλεπτο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους  κατοίκους του Κουτσελιού και φίλους του
Συλλόγου.
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τονίζοντας τα  εξής: 
<<Αγαπητοί χωριανοί
Φίλες και φίλοι
Από βάθος καρδιάς θέλω να εκφράσω  ένα μεγάλο ευχαριστώ , που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα  μας στον ετήσιο χορό του Συλλόγου μας . Όπως είδατε στο φυλλάδιο  οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας  δεν είναι μόνο ο χορός. Ο Σύλλογος αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες . Γιατί δραστηριοποιείται στον τομέα της   Αλληλεγγύης και τον εθελοντισμό. Ειδικότερα δε  στην εθελοντική μη αμειβόμενη αιμοδοσία . Οι αιμοδότες είναι αυτοί , που χαρίζουν τη ζωή  στον συνάνθρωπο προσφέροντας μία φιάλη αίμα. Οι μεγάλοι αιμοδότες  αποτελούν  παράδειγμα για τους μικρούς  να μιμηθούν την πράξη τους να γίνουν αιμοδότες. Γιατί τους έχει ανάγκη ο τόπος.
Οι δραστηριότητες αυτές  συνθέτουν την κοινή συνισταμένη του τοπικού  λαϊκού πολιτισμού.  Και αφού συνθέσουμε  τις συνισταμένες της  κάθε περιοχής στον Ελλαδικό χώρο   με τις ιδιαιτερότητες  όλες μαζί αθροιζόμενες , είναι η κοινή συνισταμένη δύναμη  της Εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, που παραμένει αναλλοίωτη  όσοι αιώνες και αν περάσουν.
Εμείς ως διοικητικό Συμβούλιο εργαζόμαστε  ως οι μέλισσες.
Τελειώνοντας  εύχομαι σε όλους σας καλή διασκέδαση. Να καμαρώσετε  τους μικρούς χορευτές του Συλλόγου μας  να χειροκροτήσετε  το μεγάλο γυναικείο τμήμα, που κρατούν την παράδοση, δίνουν το παράδειγμα στους μικρούς να τη συνεχίσουν.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας >>
Στην εκδήλωση εμφανίσθηκαν τα χορευτικά του Συλλόγου παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από την <<ΗΠΕΙΡΟ>>, <<ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ>> , <<ΘΡΑΚΗ>>. Η έκπληξη στην εκδήλωση ήταν από τα μικρά παιδιά  που για πρώτη φορά  χόρεψαν χορούς σε ρυθμό ζούμπα . Έτσι ο σύλλογος  δεν παραμένει μόνο στην παράδοση αλλά  οι μικροί προσαρμόζονται και στους σύγχρονους  χορούς..
Η εξαίρετη δημοτική ζύγιά ήταν με τον Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, το Σωτήρη Κατούρα στο βιολί, τον Φώτη Παπαζήκο στο Λαούτο (τραγούδι), τον Αναστάσιο Ντάφλο στα κρουστά και στο τραγούδι τον Γιώργο Γκούβα.
   Το γλέντι και ο χορός κράτησεαν μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες.
Την  εκδήλωση  τίμησε με την παρουσία του ο δημοτικός σύμβουλος  και τέως αντιδήμαρχος Κ. Θωμάς Μπέγκας
Και του χρόνου

Το γραφείο τύπου

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΨΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ
Το Περιφερειακό Γραφείο Ηπείρου, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη στήριξη της υποψηφιότητας, του μέλους της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργου Ζάψα, για επικεφαλής του αυτοδιοικητικού συνδυασμού συνεργασίας των παρατάξεων “Ήπειρος Τόπος Να Ζεις” και “Ήπειρος Των Οριζόντων”, στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Το Περιφερειακό Γραφείο Ηπείρου, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη στήριξη της υποψηφιότητας, του μέλους της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργου Ζάψα, για επικεφαλής του αυτοδιοικητικού συνδυασμού συνεργασίας των παρατάξεων “Ήπειρος Τόπος Να Ζεις” και “Ήπειρος Των Οριζόντων”, στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Σειρήνες πολέμου στην Ουκρανία -Ένοπλοι κατέλαβαν τη Βουλή της ΚριμαίαςΤην ώρα που ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα 150.000 Ρώσοι στρατιώτες για γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, έρχεται η είδηση πως ένοπλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο και κυβερνητικό μέγαρο της Κριμαίας, στη νοτιοανατολική Ουκρανία να φουντώσει και πάλι τα σενάρια πολέμου.

Κυβερνητική κρίση στην Κύπρο: Τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν, επειδή διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσειςΚυβερνητική κρίση στην Κύπρο, αφού πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος, από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τέσσερις υπουργοί του ΔΗΚΟ θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για την προστασία της Α’ κατοικίαςΠερίπου 8.000-10.000 δανειολήπτες θα ζητήσουν διατήρηση της απαγόρευσης πλειστηριασμού ως το τέλος του 2014.

Νέο τηλεφωνικό κέντρο για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥΤηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών που μπορούν να επισκεφτούν, καθώς και το πού μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς.

Ερχεται το «τεστ του θανάτου» -Πώς προβλέπει αν θα πεθάνουμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνιαTo «τεστ του θανάτου», το οποίο θα προβλέπει πόσες πιθανότητες έχει ένας άνθρωπος να πεθάνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναπτύσσουν επιστήμονες.

Ούτε ρεπό, ούτε μεροκάματο με προσαύξηση -Δεν είναι υποχρεωτική αργία η Καθαρά ΔευτέραΜόνο εάν προβλέπεται σε συλλογική σύμβαση ή υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας χαρακτηρίζεται ως αργία, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όσοι εργαστούν, ούτε θα πληρωθούν με προσαύξηση ημερομισθίου, ούτε δικαιούνται ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).