Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΙΘΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ



ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, 6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας, χώρος συνάντησης, αλληλοενημέρωσης, συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών, βελτίωσης δεξιοτήτων και απόφασης για δράση, για ένα καλύτερο μέλλον, διότι οι νέες και οι νέοι δικαιούνται και μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Και με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα έχουν πάρα πολλές επιλογές για να είναι καλύτερο από ότι είναι σήμερα.
Το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου έβαλαν στο μικροσκόπιο κατά την πανσέληνο, 21/8/2013, οι νέες και οι νέοι αγρότες, μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας στην προτελευταία συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής στο γραφείο της ΕΝΑ Πρέβεζας. Οι πολλές δηλώσεις συμμετοχής έχουν «ανεβάσει τον πήχη», αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία ανταπόκρισης των μελών των Ομάδων Εργασίας της ΕΝΑ Πρέβεζας, που είναι η πρώτη φορά που διοργανώνει μόνη της τόσο μεγάλη εκδήλωση, σε τόσο κρίσιμη περίοδο.
Μοιάζει σαν το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας) να ανέλαβε ξαφνικά, λόγω συγκυριών, το βάρος της επισήμανσης ότι το μέλλον όλων των κοινωνιών των ανθρώπων βρίσκεται στην δικτυωμένη οριζόντια δράση των πολλών μικρών τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που οργανώνονται από τις τοπικές κοινωνίες, και όχι στις κεντρικές φαραωνικές λαβιρυνθοειδείς «μιζαδόρικες (?)» εργολαβίες της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ίσως ούτε καν στην κεντρικά σχεδιαζόμενη περιφερειακή ανάπτυξη.

Στην ταχύτατη κατασκευή και λειτουργία του κεντρικού ιστοχώρου του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, www.festival-newn.gr, συνεισέφεραν οι Νικόλα
ς, Παναγιώτης, Άκης και Δημήτρης, ενώ τον συντηρεί ο Νικόλας.
 
Το βιντεάκι http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IuMTZXAVVi4 που προσκαλεί στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου το έκαναν οι Δημήτρης και Παναγιώτης, με τον Λεωνίδα, τον Σάκη, τον Βελισσάρη, τον Γιάννη και την Αντιγόνη, όλοι μέλη της ΕΝΑ Πρέβεζας, και γυρίστηκε στα κτήματα τους.
Η Αντιγόνη, η Σπυριδούλα, η Νικολέτα, ο Πάνος και ο Άκης οργανώνουν την γραμματεία και δέχονται τις αιτήσεις, ως η Ομάδα Εργασίας για την Γραμματεία, ενώ ένας τοπικός τυπωμένος οδηγός θα δείχνει όλους τους χώρους ύπνου, φαγητού και δραστηριοτήτων στα χωριά Κανάλι και Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας. Οδηγίες προσέγγισης με όλα τα μέσα, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, δίνονται στο site του Φεστιβάλ, www.festival-newn.gr.
Ήδη από αύριο θα σηματοδοτηθούν οι χώροι του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου με αφίσες, πανό και την «μασκότ» του Φεστιβάλ.
Την Ομάδα Εργασίας για το πρωινό και για τα φαγητά (δείπνα) έχει αναλάβει ο Γιάννης, η Βίκυ, ο Άρης και ο Βασίλης, ενώ τα γεύματα στην Φιλιππιάδα και το Μιχαλίτσι έχουν ρυθμισθεί με τοπικούς νέους αγρότες-μέλη της ΕΝΑ Πρέβεζας.
Στην Ομάδα για την έκθεση χορηγών, την διευθέτηση χώρων και την καθοδήγηση των συμμετεχόντων στους χώρους δραστηριοτήτων θα συντονίζουν οι: Λεωνίδας, Σάκης, Στέλιος και Γιώργος.
Τις προσφορές και τις ενισχύσεις σε είδος καταγράφουν ο Λεωνίδας και ο Άκης συνεχώς, εντυπωσιασμένοι από την συμβολή όλων των συμπολιτών με ότι μπορεί ο κάθε ένας, για την εξασφάλιση της επιτυχίας του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου. Άλλωστε αυτό είναι το μεγάλο «όπλο» των μικρών-απλών πολιτών, έναντι των κεντρικών χρηματικών παροχών, που τις περισσότερες φορές σημαίνει κάποιας μορφής δουλεία, όχι πάντα τόσο εμφανή. Τα πολλά λεφτά δρομολογούν πολλές αντισταθμιστικές παροχές-δουλείες.
Στην σεμνότητα, αλλά και την έλλειψη αυτοπεποίθησης, μετά από πολλά χρόνια συστηματικής επαγγελματικής απαξίωσης των αγροτών και του αγροτικού τρόπου ζωής και των αξιών του, θα προσπαθήσει να υπερκεράσει η παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών των ανθρώπων της παραγωγής του πραγματικού πλούτου.
Με ανοικτή διαδικασία η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας δέχεται προτάσεις Νέων Αγροτών που εκτιμούν ότι η εμπειρία τους στην αγροτική τους εκμετάλλευση είναι επιτυχής (ζουν αυτοί και η οικογένειά τους από αυτήν, επομένως δεν συνίστανται ιδέες ή εκμεταλλεύσεις που ακόμα δεν έβγαλαν κέρδη) και επιθυμούν να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους νέους & νέες, αγρότες ή ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ. Οι πραγματικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να είναι στην γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία & δασοκομία και μόνο συμπληρωματικά θα μπορούσαν να υπάρχουν: παραγωγή ενέργειας, μεταποίηση & εμπορία της δικιάς τους παραγωγής και αγροτουρισμός. Οι Πετυχημένες Πρακτικές θα παρουσιασθούν στον αντίστοιχο κύκλο συζήτησης το Σάββατο 7-9-2013, πρωί, 10.00-14.00. Για την ενιαία παρουσίαση θα πρέπει η κάθε εκμετάλλευση να δώσει: την ποσότητα και είδος παραγωγής, τα μέσα που αξιοποιεί, το αποτέλεσμα που έχει και σημεία προσοχής. Αποστολή προτάσεων στο enaprevezas@yahoo.gr ή info@festival-newn.gr. Πληρ: 6974 111252 & 6932206602.
Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας) λειτουργεί ως σταυροδρόμι συνεισφοράς εργασίας, κοινής προσπάθειας, καλής διάθεσης, ανταλλαγής ιδεών και ζύμωσης για ανάληψη δράσης από τους ανθρώπους που οι ίδιοι αποτελούν την ίδια την βάση της κοινωνίας των ανθρώπων, χωρίς «τίτλους» που τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται ψευδεπίγραφοι. Όλοι συνεισφέρουν, όλοι ωφελούνται, χωρίς εξαρτήσεις, με αυτάρκεια  και βιωσιμότητα.
Η προτελευταία σύσκεψη της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 22/8/2013, στις όχθες του Αμβρακικού κόλπου, στο Μιχαλίτσι, με τις φροντίδες του Ιωσήφ μέσα σε μια φεγγαρόφωτη βραδιά, προσφέροντας μια ευχάριστη γεύση, μακριά από τις ίντριγκες και τους τακτικισμούς των εραστών των κεντρικών εξουσιών.
Για όσους προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας) και θέλουν να οργανώσουν την επιστροφή τους από το δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας προς όλη την Ελλάδα, την Κυριακή, 8 Σεπ 2013, προβλέπονται:
10.00-12.00   Διαγωνισμός δεξιοτεχνίας άροσης με τρακτέρ στο Κανάλι
10.00-12.00   Συζήτηση με επίκεντρο την συμβολή του τοπικού πολιτισμού στην τοπική ανάπτυξη και μάλιστα με το καλύτερο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών, το γυναικείο.
12.00-14.00   Ολομέλεια, τελικά σημεία προσοχής και παρουσίαση της Αγροτικής Αγοράς Πρέβεζας από τους πρωταγωνιστές της.
12.00-14.00   Λειτουργία επιδεικτικής Αγοράς Αγροτών και ΛΗΞΗ.
Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν, με αίτηση συμμετοχής, αλλά είναι ελεύθερη η συμμετοχή στην τελετή έναρξης την Παρασκευή, 6 Σεπ 2013, από 20.30 έως 21.30, στην κεντρική πλατεία Καναλιού Πρέβεζας, καθώς και στην αγροτική βραδιά, το Σάββατο, 7 Σεπ 2013,, από 20.30, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου