Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τα προβλήματα της ΔΩΔΩΝΗ έθεσε στο Υπουργό Αγρ. Ανπάτυξης ο Περιφερειάρχης

Ζητήματα αγροτο-κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την Ήπειρο συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο παρουσίας του στα Ιωάννινα για την εκδήλωση των Καππαδοκιτών.
Ο Περιφερειάρχης έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό θέματα που αφορούν στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, καθώς και στην αποκέντρωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

«Το κύριο μέλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, να συνάψει μια σύμβαση με τους εισκομιστές γάλακτος και τη "ΔΩΔΩΝΗ" που θα έχει τις πρωτοβουλίες κίνησης, για να ισορροπήσει η αγορά. Δεν σας κρύβω ότι έρχονται μηνύματα ότι γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, όμως εγώ περιμένω να τη δω τελειωμένη. Aπό τη συζήτηση που είχα με τον Γενικό Διευθυντή της βιομηχανίας κ. Κάφαλη καταλαβαίνω πως έχουν τεράστια δυσκολία, καθώς παίρνουν επιταγές μεταχρονολογημένες, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας. Μη νομίζουμε όμως, ότι επειδή στο παρελθόν η ΑΤΕ τα κάλυπτε (τα κεφάλαια κίνησης), ότι όλα πήγαιναν καλά. Δυστυχώς, ήταν σε "ξύλινα πόδια" και αυτό φάνηκε ξαφνικά. Η σημερινή εταιρεία έπρεπε, όταν αγόρασε τη "ΔΩΔΩΝΗ", να γνωρίζει ότι χρειαζόταν κάποια κεφάλαια κίνησης, αφού η αγορά δουλεύει τώρα πια με πίστωση», ανέφερε ο Περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση, δήλωση που αποτυπώνει το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και τις δυσκολίες για την επίλυσή τους.
Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε το αίτημα της ΕΝ.ΠΕ. για την κατάρτιση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ένα για κάθε Περιφέρεια) την περίοδο 2014-2020, δίνοντας έμφαση στα αγροτικά προγράμματα. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα στήσουμε νέες επιχειρήσεις, που θα βοηθούν τους νέους, και δεν θα είναι σαν τις παλιές επενδύσεις, που άφησαν χρέη και σήμερα αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης συζητείται τουλάχιστον το 1/3 του προγράμματος να δοθεί στις Αιρετές Περιφέρειες. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ανέλθει στο 50%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου