Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Με την διαδικασία της παραδοσιακής απόσταξης του τσίπουρου, αλλά και ένα γνήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι και φέτος ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου, τήρησε την παράδοση της «γιορτής τσίπουρου» που διοργανώνει ανελλιπώς, τα τελευταία τριάντα χρόνια

Με την παραδοσιακή μυσταγωγία, αναβίωσε και φέτος η διαδικασία απόσταξης τσίπουρου στο Ζεφύρι Αττικής, από τον τοπικό Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, ''τηρώντας μια συνέχεια 30 και πλέον χρόνων'', όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ακάματος και χαλκέντερος Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μαλάμος.
Η αναβίωση της γιορτής του τσίπουρου από τον Σύλλογο Ηπειρωτών, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Ζεφυρίου. Απόδειξη ότι το τιμούν με την παρουσία τους όχι μόνο τα μέλη του
Συλλόγου, αλλά πολλοί ακόμα δημότες, που έχουν συνηθίσει να μετέχουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παραδοσιακό δρώμενο, αλλά και στο τρικούβερτο γλέντι που το συνοδεύει.

Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Τα δε γλέντια που γινόταν στην Ήπειρο τις περασμένες εποχές, επ’ ευκαιρία της παρασκευής του τσίπουρου, ήταν τρικούβερτα, διαρκούσαν για πολλές μέρες, καθ’ όλη την περίοδο απόσταξης
που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου και στις ορεινές περιοχές ολοκληρωνόταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις. Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.
Για τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου
βοηθάει στην διάδοση της παράδοσης και συσπειρώνει τα μέλη του. Τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους.
Το www.romiazirou.blogspot.gr ήταν εκεί για να καταγράψει με ποιο τρόπο μυούνται στην παράδοση και στην απόσταξη του τσίπουρου, οι νέοι, Ηπειρώτες την καταγωγή, αλλά και άλλοι, χωρίς , κατ' ανάγκη να έχουν Ηπειρώτικη καταγωγή.
Ο φετινός καιρός, καλοκαιρινός, με όλη τη σημασία της λέξης, ήταν κατάλληλος
σύμμαχος κατά το βράδυ του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου 2013, και στη μεγάλη αυλή του οικήματος των Ηπειρωτών, επί της οδού Παναγιάς Γρηγορούσας και Αλαμάνας, δώσανε το παρών πάρα πολλοί Ηπειρώτες, από το Ζεφύρι και τις γύρω περιοχές, αλλά και φίλοι της Ηπείρου, στη γιορτή με την επωνυμία ''Γιορτή τσίπουρου 2013'', που έχει καταστεί πλέον καταξιωμένος θεσμός.
Το κλαρίνο του Θωμά Χαλιγιάννη, με τον Κώστα Μήτση και Λευτέρη Κωνσταντίνου στο τραγούδι, συντρόφευε την μεγάλη παρέα, γιατί όλοι εκεί ήταν μια μεγάλη παρέα, γνωστοί και άγνωστου, Ηπειρώτες και
μη, που με τη συνοδεία Ηπειρώτικου τσίπουρου και με ηπειρώτικα εδέσματα, κυρίως πίτες που έφτιαξαν οι Ηπειρώτισσες γυναίκες του Συλλόγου.
Το γλέντι άρχισε κατά τις 9 το βράδυ και διήρκησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες.
Οι παρευρισκόμενοι, αρχής γενομένης, καταχειροκρότησαν το γυναικείο χορευτικό του Συλλόγου που με μιά καταπληκτική μαεστρία απέδωσε ηπειρώτικους παραδοσιακούς χορούς.
Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Φυλής (απαρτίζεται από τους πρώην Δήμους Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής) Δημήτρης Μπουραϊμης και στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει η δημοτική αρχή στη διατήρηση της παράδοσης και ιδιαίτερα της ηπειρωτικής παράδοσης, καθόσον η ηπειρωτική αποδημία στην περιοχή είναι πολυπληθής και απαριθμεί αρκετές χιλιάδες, και όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο Ζεφύρι ξεπερνά τις 20.000 κατοίκους. Ο Δήμος, τόνισε στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες των δύο Ηπειρώτικων Συλλόγων που δραστηροποιούνται στα όρια του, αυτόν του Ζεφυρίου, όσο και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων.
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλας Δήμου, που αφού τόνισε την Ηπειρώτικη καταγωγή της, εστίασε στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Περιφέρεια Αττικής στη διατήρηση του Πολιτισμού, ιδιαίτερα δε στην διατήρηση της παράδοσης των αποδήμων μια παράδοση που εκφράζει τον λαϊκό μας πολιτισμό, παρακαταθήκη των προγόνων μας.
Τέλος, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπροέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων, και στην απαρέγκλιτη ανάγκη συσπείρωσης στον Σύλλογο, όλων των Ηπειρωτών της περιοχής την δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, που ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού οδηγείται στο περιθώριο, και την ανάγκη ανάληψη πρωτοβουλιών κοινωνικού περιεχομένου από το σύνολο των μελών του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Αφού αναφέρθηκε, στις πρώτες έγγραφες μαρτυρίες, από μοναχό του Αγίου όρους, για την παραγωγή του τσίπουρου στην Ήπειρο, το χαρακτήρισε ως γνήσιο σκεύασμα της ηπειρώτικης έμπνευσης, που αργότερα επεκτάθηκε σε όλη την χώρα, έτσι ώστε αυτό το υγιεινό παρασκεύασμα σήμερα να αποτελεί μέρος της διατροφικής μας αλυσίδας. Κλείνοντας τόνισε χαρακτηριστικά ότι ''η Ηπειρώτικη ανδρεία, μεγαλοσύνη, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη είναι διαχρονική και έχει δείγμα γραφής από τους προγόνους μας που μεγαλούργησαν σε δύσκολες εποχές και κατέδειξαν ότι η εποποιία και η φιλοπατρία είναι γνώρισμα των Ηπειρωτών. Αξίζει να έχουμε παρακαταθήκη το έργο των προγόνων μας και σήμερα θα μεγαλουργήσουμε και θα αποδείξουμε ότι η παράδοση μας είναι ικανή να αντεπεξέλθει και αντιπαλεύει την οικονομική κρίση''.
Στο Ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα, παρέστησαν, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ηπειρώτικης καταγωγής, Σταυρούλα Δήμου, ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραϊμης, συνοδευόμενους από αντιδημάρχους του και δημοτικούς συμβούλους, πρώην δήμαρχοι του πρώην Δήμου Ζεφυρίου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και ετεροδημικών οργανώσεων από άλλες περιοχές της Ελλάδος που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Φυλής.
Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, συνοδευόμενος από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο και το μέλος τη Ε.Ε της ΠΣΕ Χριστόφορο Ευθυμίου.
Από τους Ηπειρώτικους αποδημικούς Συλλόγους παρέστησαν, σύσσωμα τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων και του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντρούγκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστος Γκόνης συνοδευόμενος από μέλη  Διοικητικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζιάγκα, αντιπροσωπίες από τους Ηπειρώτικους Συλλόγους  Καματερού, Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, Πετρούπολης, Αχαρνών, Μεταμόρφωσης Αττικής και Αιγάλεω, αλλά και Ηπειρωτικών Αδελφοτήτων χωριών της Ηπείρου.
Ο κόσμος γλέντησε και χόρεψε με την ψυχή του και απόλαυσε το τσιπουράκι που παρασκευάζουν οι Ηπειρώτες του Ζεφυρίου, συνοδευόμενο από ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες που παρασκεύασαν οι  γυναίκες του Συλλόγου και προσφέρθηκαν δωρεάν στους παρευρισκομένους.
Αλλά και οι Μουσικοί, με επικεφαλής τον Θωμά Χαλιγιάννη στο κλαρίνο, ένα από τους κορυφαίους Ηπειρώτες κλαρινίστες και τον Κώστα Μήτση στο τραγούδι, ενθουσιασμένοι από την μυσταγωγία της όλης εκδήλωσης, δεν χάλασαν κανενός το χατίρι στις παραγγελιές, παίζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο θεατρικός παραγωγός και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Ζήκας.
Θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου