Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον Τουρισμό της Ηπείρου από την συμμετοχή στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου


       
                                                                                            ‘World Travel Market
Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου ‘World Travel Market’ , που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου, συμμετείχαν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας και ξενοδόχοι άλλων περιοχών της Ηπείρου. Η Περιφέρεια Hπείρου εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Π. Κολόκα ενώ το Δήμο Ιωαννιτών  εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Γκόλας , ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κ. Β. Χήτος και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Σ. Ζέρβας. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις παγκοσμίως.

Μέσα από μια άριστη συνεργασία και κοινή στρατηγική οι κ.κ. Κολόκας, Γκόλας, Χήτος και Ζέρβας, πραγματοποίησαν σειρά σημαντικών επαφών αρχικά με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και στη συνέχεια με ανώτατους εκπροσώπους των τουριστικών οργανισμών μεταξύ άλλων της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, του Ισραήλ, της Ρουμανίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, καθώς και με  υψηλόβαθμα στελέχη αεροπορικών εταιριών που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο των «low cost carriers», αλλά και με τα διευθυντικά στελέχη της Aegean Airlines.

Στην Υπουργό Τουρισμού τέθηκαν, τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Δήμο, μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάδειξη της Ηπείρου σε προορισμό διακοπών και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου και ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα της προσβασιμότητας στην Ήπειρο με την ενίσχυση του Αερολιμένα Ιωαννίνων, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί πτήσεις από το εξωτερικό, γεγονός που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Επίσης, κατατέθηκε συγκεκριμένη μελέτη - πρόταση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών για την προώθηση της πόλης με στόχο αυτή να αναλάβει σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός νέου «brand» τόσο για τη περιοχή της Ηπείρου όσο και για τη χώρα. Η συγκεκριμένη πρόταση επικεντρώνεται στο αίτημα να υποστηριχθεί από την στρατηγική του Υπουργείου, η ανάδειξη της πόλης σε έναν ανερχόμενο ελκυστικά ανεπτυγμένο τουριστικό προορισμό «city break» που ταυτόχρονα θα αποτελέσει  βάση για την εξερεύνηση της ... αποκαλούμενης «άλλης Ελλάδας» (secret Greece).
Η Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι η Ήπειρος αποτελεί το σημαντικό «μυστικό» της Ελλάδος σύμφωνα με το νέο slogan που υιοθετήθηκε για τον τουρισμό «secret Greece», και είναι ένας σημαντικός  προορισμός για την ανάδειξη της χώρας μας στην στρατηγική της διαφοροποίησης που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και δεσμεύτηκε ότι το προσεχές διάστημα προγραμματίζει να επισκεφτεί τα Ιωάννινα.
Επίσης, έγινε συνάντηση με τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, επικεφαλής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων,  με τον οποίον διερευνήθηκαν τρόποι ανάπτυξης δράσεων για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας συναντήσεις Business to Business, στις οποίες είχαν τη δυνατότητα οι ξενοδόχοι της Ηπείρου να διαφημίσουν το προϊόν τους σε Tour Operators του Λονδίνου και να διεκδικήσουν μια μελλοντική συνεργασία. Στους ταξιδιωτικούς πράκτορες που είχαν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξ αρχής έγινε μια συνολική παρουσίαση και προβολή της Ηπείρου και των ξενοδοχείων της.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης μοιράστηκε έντυπο τουριστικό υλικό  της Ηπείρου μαζί με παραδοσιακά γλυκά, ενώ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για τα παράλια αλλά και τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, καθώς από την ενημέρωση που τους έγινε, διαφάνηκε ότι ο ξένος επισκέπτης στην Ήπειρο μπορεί να συνδυάσει την ομορφιά της θάλασσας με εναλλακτικές δραστηριότητες στην ορεινή φύση. 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τόσο των εκπροσώπων που παρευρέθηκαν στις συναντήσεις όσο και των «tour operators», τα μηνύματα για την Ήπειρο είναι ελπιδοφόρα. Η περιοχή όντως μπορεί με την κατάλληλη στήριξη και προβολή να αποτελέσει ένα σημαντικό, ελκυστικό, ποιοτικό τουριστικό προορισμό για την χώρα, σύμφωνα με τα ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει.  Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών αναμένεται να κεφαλαιοποιηθούν μέσα από την αναμενόμενη αύξηση των αφίξεων στις περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου την προσεχή τουριστική περίοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου