Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ανατροπές και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις



Ξεκίνησαν από την 1η Δεκεμβρίου οι ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις, με την ενοποίηση της εισφοράς των 2 εκατ. ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι οποίες θα κορυφωθούν από τον Ιανουάριο με μειώσεις 20%-45% στις συντάξεις, από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το άρθρο 5 του νόμου για την παραβατικότητα στην απασχόληση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει ότι από την 1η Δεκεμβρίου ενοποιούνται τα ποσοστά των εισφορών και των ασφαλιστέων αποδοχών στο ΕΤΕΑ, αποτελώντας έτσι το πρώτο βήμα για την ενιαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και την περικοπή τους από το 2014.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν:
1. Από 1/12/13 το ποσόν της εισφοράς στο ΕΤΕΑ όλων των μισθωτών, ασφαλισμένω πριν και μετά την 1/1/93, υπολογίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζόμενου.
2. Από 1/12/13 το ποσόν της εισφοράς των αυτοαπασχολουμένων ήδη ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ, υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία καταβάλλονται εισφορές στον αντίστοιχο φορέα κύριας ασφάλισης και βαρύνει τους ασφαλισμένους.
3. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η ένταξη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑ, των 12 τομέων του ΤΑΠΙΤ και των τομέων και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ.

Ο νέος υπολογισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο προτεινόμενος Κανονισμός, που θα αφορά τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη της ισχύος του, θα ορίζει ότι το ποσόν της ετήσιας σύνταξης θα καθορίζεται από έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνονται υπόψη:
- ο συντελεστής βιωσιμότητας,
- τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/14,
- το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/15 και εφ' εξής.
Πηγή:madata.gr-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου