Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μελέτη για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας



Μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη για την λίμνη των Ιωαννίνων, προωθεί προς εκπόνηση η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς πέτυχε την ένταξή της από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΜΠ030), με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.  Το αντικείμενό της είναι «Μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας, λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος».
 Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης,  η μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας αναμένεται να συμπληρώσει ορισμένα δεδομένα ως προς τη μελέτη που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο «Πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, στο Δήμο Ιωαννιτών Π.Ε. Ιωαννίνων». Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα κατασκευαστούν και τρεις γέφυρες με τις οποίες θα σπάσει το ανάχωμα.  Η κατασκευή γεφυρών προβλέπεται στην αρχική μελέτη για τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο,  όμως αυτές  δεν είχαν γίνει αποδεκτές κατά την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
 «Εμείς  θέλουμε να γίνουν οι τρεις γέφυρες στο έργο του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου,  για αυτό και  ζητήσαμε αυτή τη μελέτη.  Με την ευκαιρία θα μελετήσουμε όλον τον χώρο πίσω από το ανάχωμα που υφίσταται νόμιμα από το 1961, είτε αυτό αφορά την Αμφιθέα, είτε το Πέραμα. Ως  Περιφερειακή Αρχή, που γνωρίζουμε τα θέματα της λίμνης, ξέρουμε ότι  μέσω αυτού του κομματιού έμπαινε  από τις πηγές  φρέσκο νερό στη λίμνη. Για αυτό έχουμε εγκαταστήσει τις αντλίες που δίνουν νερό σήμερα. Μας ενδιαφέρει και ο αθλητικός τουρισμός, που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και σε όλες τις προτάσεις που αφορούν δράσεις πίσω από το ανάχωμα. Μας ενδιαφέρει  να  επικοινωνούν τα νερά της λίμνης με το βουνό. Ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος είναι μια σπουδαία παρέμβαση που θέλουμε στη νέα Προγραμματική Περίοδο να την υλοποιήσουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου