Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ισχυρός o σεισμός στην Κεφαλονιά έγινε αισθητός στην Αθήνα και τη Δυτική Ελλάδα

 Πανικός επικράτησε στην Κεφαλονιά, καθώς ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.55 κοντά στο Ληξούρι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει και ήδη λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό σημειώθηκαν τρεις μετασεισμοί, μεγέθους 4,4, 3,9 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συναγερμός έχει σημάνει σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομία στο νησί της
Κεφαλλονιάς, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Υγειονομικές Μονάδες του νησιού. Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλλονιά, ενώ δυνάμεις της ΕΜΑΚ μεταφέρονται για προληπτικούς λόγους στο νησί από την Πάτρα.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς-Ιθάκης Σωτήρης Κουρής αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε παλαιά σπίτια, ενώ
τζαμαρίες καταστημάτων έχουν σπάσει, ωστόσο συστήνει ψυχραιμία στους τρομοκρατημένους κατοίκους του νησιού. Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ήδη έχουν φορτώσει τα οχήματά τους με κουβέρτες και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν την πρώτη νύχτα.
Περιπολικά της Τροχαίας ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Σε αρκετές περιοχές οι κάτοικοι δήλωσαν πως έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τόνισαν πως ο μόλος στο Ληξούρι έχει εμφανίσει ρωγμές.


Μαρτυρία της δημοσιογράφου Ελένης Χιώνη (kefaloniapress.gr) στο zougla.gr λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό...
Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο ορεινό οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λόγω
κατολίσθησης, ενώ έχει ισοπεδωθεί ένα σπίτι στην περιοχή Κουνόπετρα.
Το επίκεντρο του σεισμού - Ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Ελλάδος
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 8 χλμ. βόρειοανατολικά από το Ληξούρι και 6 χλμ. βόρεια από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, και ήταν επιφανειακός.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο, Ιθάκη) όσο και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ακόμα και δήμους της Αττικής. Ειδικότερα, ο σεισμός έγινε αισθητός στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα, στη Λαμία κ.α., ενώ στον Πύργο οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους!

Ακολούθησε στις 16.08 ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς και άλλοι μικρότερης έντασης.
Φωτό: e-kefalonia.net

Πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου