Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

O νέος ψυχρός πόλεμος μόλις άρχισε -Ρωσική επίδειξη πυγμής στην Κριμαία: «Κατέβασαν» αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος



Παρά τις εκατέρωθεν δηλώσεις περί του αντιθέτου όλες τις προηγούμενες μέρες, ο νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει πλέον αρχίσει. Οι Αμερικανοί έστειλαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να κατασκοπεύσουν τις ρωσικές θέσεις στην Κριμαία, όμως σε μία νέα επίδειξη αποφασιστικότητας η  Μόσχα απάντησε αστραπιαία: Τα ρωσικά ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου κατέβασαν το αμερικανικό αεροσκάφος, με το μήνυμα προς τη Δύση να είναι σαφές: Μην παίζετε μαζί μας, είμαστε αποφασισμένοι για όλα!

Η αποτυχία της Ρωσίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι λυπηρή, σχολίασε ο Λευκός Οίκος, εκφράζοντας με τη σειρά του την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της να δράσουν άμεσα σε περίπτωση που προχωρήσει κανονικά το επίμαχο δημοψήφισμα για την προάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
«Είναι προφανές πως δεν έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία έχει επιλέξει να αποκλιμακώσει (την ένταση), όπου η Ρωσία έχει επιλέξει την οδό της επίλυσης της κατάστασης με ειρηνικό τρόπο, μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί την Κυριακή», υπογράμμισε ενώ ερωτηθείς πόσο σύντομα θα έρθει η αμερικανική αντίδραση, αρκέστηκε να πει: «Θα έλεγα σύντομα».
Ηδη Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξετάζουν μία μακρά λίστα από 120 -130 πιθανούς ρωσικούς στόχους για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών - των ενεργειακών κολοσσών Gazprom και Rosneft.
Είχε προηγηθεί το διπλωματικό ναυάγιο στη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στο Λονδίνο, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν απλά ότι διαφωνούν, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να είναι φανερά εκνευρισμένος για την απόρριψη όλων των προτάσεων του από το Ρώσο ομόλογό του και τον Λαβρόφ να δηλώνει ανοικτά ότι Ρωσία και ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον ο Ρώσος υ πουργός Εξωτερικών έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα του «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ωστόσο ήδη φιλορώσοι ακτιβιστές ετοιμάζουν και εκεί (στον Χάρκοβο και άλλες πόλεις) άτυπο δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία.


Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου