Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μονόδρομος για την Ηγουμενίτσα η Τουριστική Ανάπτυξη !

Είναι χρέος όλων μας αλλά κυρίως των ανθρώπων που διαμορφώνουν και διαχειρίζονται την ανάπτυξη του τόπου να μπορούν να βλέπουν τα σημεία των καιρών αλλά κυρίως τα ερεθίσματα που προκύπτουν από την καθημερινότητα και τις νέες τάσεις τις οικονομίας τόσο σε μακροοικονομικό αλλά και στο μικροοικονομικό περιβάλλον.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας όπως τα Σύβοτα και την Πέρδικα χάρις στις προσπάθειες των πολιτών της αλλά και ορισμένων παλαιών δημοτικών αρχών αναπτύχθηκαν τουριστικές υποδομές με προοπτικές  για βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών .
Η περιοχή μας σήμερα έχει να επιδείξει πολύ περισσότερους τουριστικούς προορισμούς και υπηρεσίες και για αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να προβάλουμε παράλληλα με τους υπάρχοντες και άλλους προορισμούς όπως η Πλαταριά καθώς και την πόλη της Ηγουμενίτσας με σκοπό την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και αντίστοιχα την ευημερία των πολιτών μας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα πρέπει να γίνει αρωγός αυτής της ανάπτυξης και να συνδράμει δυναμικά στην υποστήριξη και ανάπτυξη των υπαρχουσών υποδομών για μία καλύτερη μελλοντική δυναμική διεκδίκησης μεγαλύτερου μερίδιο στον τουρισμό.
Η ανάπτυξη νέων τουριστικών προορισμών μελλοντικά θα προσφέρει στους δημότες μας μία νέα εναλλακτική πηγή εισοδήματος και ένα νέο τρόπο ζωής. Η ανάπτυξη θα μπορέσει να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες πλήττονται  οικονομικά . Η κοινωνία μας θα κερδίσει με την ανάπτυξη νέες θέσεις εργασίας και θα μπορέσει να κρατήσει κοντά της τους νέους ανθρώπους που τόσο έχει ανάγκη για το μέλλον αυτού του τόπου.
Οι μέχρι τώρα μεμονωμένες επιμέρους κινήσεις για την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής μας μείνανε μετέωρες λόγω της έλλειψης συνολικού σχεδιασμού στρατηγικής ανάπτυξης.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενωμένος θα πρέπει να προετοιμάσει και να προχωρήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε εκπόνηση ειδικών μελετών και αναγκαίων κατασκευαστικών έργων υποδομής όπως της υδροδότησης, νέων έργων υποστήριξης βιολογικού καθαρισμού. Προγράμματα εξειδικευμένης επιμόρφωσης και ενημέρωσης θα πρέπει να εφαρμοστούν έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες και ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες.
Η εφαρμογή βασικών αρχών στο  μάρκετινγκ σε συνεχή και αδιάκοπη  λειτουργία θα μας βοηθήσει να εστιάζουμε σε χώρες και επισκέπτες στόχους αλλά και  σε ύπαρξη μίας καθαρής και ενιαίας επικοινωνιακής πολιτικής για σειρά ετών.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το σημαντικό μας πλεονέκτημα μας το διεθνές λιμάνι ως μέσο για  ουσιαστική και συνεχή προβολή στους χιλιάδες επισκέπτες που το χρησιμοποιούν.
Θεωρώ ότι θα πρέπει να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες για την εισροή επισκεπτών στο κέντρο της πόλης μας με κόσμο είτε από τα κρουαζιερόπλοια είτε από τους περαστικούς ταξιδιώτες. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την διευκόλυνση ολιγόωρης επίσκεψης στην πόλη μας και την ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος των επισκεπτών.
Η κοινωνία μας θα πρέπει να ενημερωθεί και να αποδεχτεί ότι θα πρέπει να γίνουν συν τον χρόνο κάποιες αλλαγές με θετική κατεύθυνση. Η προώθηση νέων προϊόντων για τοπικούς προορισμούς σε συνεργασία με τα τοπικά τουριστικά γραφεία θα αποφέρει  εισροή επισκεπτών είτε σε μορφή τουριστικών πακέτων είτε με ανεξάρτητους τουρίστες. Η δυνατότητα αξιοποίησης ανενεργών υποδομών όπως τα δεκάδες κλειστά σπίτια με υποστήριξη από προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και με ιδίους πόρους  για την μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα θα έδινε στην κοινωνία μας μία νέα πνοή .

Η περιοχή μας έχει δυνατότητες να αναδείξει βασικές θεματικές τουριστικές υποδομές όπως η προβολή του τόσο καλά κρυμμένου Κάστρου της Ηγουμενίτσας , την προβολή των εκκλησιών και μοναστηριών της περιοχής μας , τις πανέμορφες παραλίες μας που ποτέ δεν έχουν αξιοποιηθεί λόγω της προσβασιμότητας ή της προβολής τους.
Ο Δήμος θα πρέπει να βοηθήσει και να συνδράμει στην δημιουργία δραστηριοτήτων που θα βοηθούν την έμμεση τουριστική προβολή του δήμου όπως συναυλίες, κατασκηνώσεις, φεστιβάλ νεολαίας και γενικότερα εκδηλώσεις που θα αναγάγουν την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας σε πόλο έλξης επισκεπτών από την όλη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στην περιοχή μας να ανάπτυξη νέες θέσεις εργασίας και να γίνει πόλος έλξης νέων επενδύσεων.
Η εισροή τουριστικού εισοδήματος στην περιοχή μας είναι κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη και είναι απαραίτητο για την στήριξη του δήμου με νέες πηγές εσόδων που δεν θα επιβαρύνουν τον δημότη.
Με την ανάπτυξη και μόνο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και γενικότερα τον τόπο μας με ανάπτυξη ποιοτικών συνθηκών και υποδομών για όλους.
Με εκτίμηση,
Νίκος Δάλλας
Οικονομολόγος – Πτ. Οικ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Θωμά Παππά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου