Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Οι Ηπειρώτες μας εμπιστεύονται για την ανάπτυξη της Ηπείρου



Τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της παράταξης "Αξιοβίωτη Ανάπτυξη", ώστε η φωνή της Ηπείρου να είναι ισχυρή στα κέντρα αποφάσεων, ζήτησε απόψε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών και υποψηφίων συμβούλων που έγινε στα Ιωάννινα.

 "Αν κινηθούμε συγκροτημένα, η νίκη θα ολοκληρωθεί την πρώτη Κυριακή. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο ισχυρότερη θα είναι η φωνή μας στα κέντρα αποφάσεων", τόνισε χαρακτηριστικά ο  κ. Αλεξ. Καχριμάνης,  προσθέτοντας ότι οι Ηπειρώτες εμπιστεύονται την παράταξη την νυν Περιφερειακής Αρχής   για την Ανάπτυξη της Ηπείρου.
Στην αρχή της ομιλίας του ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες κάτω από τις οποίες κινήθηκε την τρέχουσα περίοδο η Περιφερειακή Αρχή, εξαιτίας της μείωσης των πόρων κατά 70%, αλλά και την "ναρκοθέτηση" του Καλλικράτη από το κεντρικό κράτος, όπως είπε.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως είπε, η Περιφερειακή Αρχή, πέτυχε αρκετά, αν και όχι όσα είχε προγραμματίσει έχοντας βέβαια υπόψη της άλλα ως δεδομένα.
"Σήμερα- συνέχισε- είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε όσα ξεκινήσαμε, να θέσουμε νέους στόχους, να προγραμματίσουμε νέες δράσεις",  απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας προς όλους.

Απολογισμός 40 μηνών...

 Ακολούθως έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής,  μνημονεύοντας, μεταξύ άλλων: Έργα οδικών υποδομών που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής,  αναστηλώσεις μνημείων, παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, (αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ,  προώθηση έργων για βιολογικούς καθαρισμούς- αποχετεύσεις,   μονάδα Επεξεργασίας Α.Σ.Α.),  αποκαταστάσεις ζημιών,   στήριξη των επιχειρήσεων, των αγροτών, πρωτοβουλίες για την κοινωνική πρόνοια κ.α.., επισημαίνοντας και  την μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
 "Περιοχές βγαίνουν από την απομόνωση. Οι πολίτες αισθάνονται σιγουριά. Γνωρίζουνε ότι αγωνιζόμαστε και πασχίζουμε για τα προβλήματά τους. Οι περιουσίες, η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον προστατεύονται", τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο Αλεξ. Καχριμάνης.

Oι προτεραιότητες της νέας θητείας

Αναπτύσσοντας τις βασικές προτεραιότητες για τη νέα πενταετία ο  υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής της παράταξης «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου», υπογράμμισε ότι η νέα περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει τη νέα θητεία της πάνω στις βάσεις που έχει βάλει μέχρι σήμερα, υλοποιώντας το στρατηγικό της σχεδιασμό, αλλά αναζητώντας παράλληλα και "νέους δρόμους".
 Πρόσθεσε ότι στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής θα είναι η αξιοποίηση του νέου Προγράμματος Σ.Ε.Σ. 2014-2020, δίνοντας βάρος  στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

«Στόχος είναι η παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων που θα κερδίζουν τις ξένες αγορές", υπογράμμισε.

Εκτενή αναφορά έκανε στις προσπάθειες που έγιναν ώστε  η κάθε Περιφέρεια να έχει δικό της αυτόνομο πρόγραμμα τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς επίσης και στην οριστικοποίηση της εκχώρησης του 30% του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες.
Μέσω αυτού, όπως είπε, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέοι αγρότες, να ολοκληρωθούν ή να κατασκευαστούν νέοι αρδευτικά έργα, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών εγκαταστάσεων. 

Αναφέρθηκε, ονομαστικά στην ολοκλήρωση των αναδασμών σε Μαργαρίτι, Κορύτιανη, Παραμυθιάς, ενώ τάχθηκε κατά της λειτουργίας μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα.
Εκτενή αναφορά έκανε στο πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων», το πρώτο που εγκρίθηκε για τη νέα προγραμματική περίοδο, χωρίς να έχει εγκριθεί το τελικό Ελληνικό Πρόγραμμα. Αναπτύσσεται- είπε-  και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Προβλέπει παρεμβάσεις στα αρχαία μνημεία,  οδικές και άλλες υποδομές,   συνέργειες με την τοπική παραγωγή και την τοπική απασχόληση.  

Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να προωθηθεί μια  νέα σειρά οδικών έργων σε όλο το μήκος του Επαρχιακού και Εθνικού Δικτύου. «Έργα που ενώνουν όμορους νομούς, βελτιώνουν τον παραλιακό άξονα και εισόδους πόλεων, όπως Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Πάργας. Που θα συνδέουν την Ιόνια Οδό με την Πρέβεζα, τα Τζουμέρκα, την Κακαβιά, το Νεοχώρι και το Κομπότι. Την Εγνατία Οδό με την περιοχή Φαναρίου και ακόμη με το Τελωνείο Μαυροματίου, και το Βόρειο τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων».

 Αναφέρθηκε στα έργα περιβάλλοντος, που προγραμματίζονται όπως: Η μονάδα επεξεργασίας  Αστικών Στερεών Αποβλήτων όλης της Ηπείρου, η δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης ανά Περιφερειακή Ενότητα, η λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης, η κατασκευή νέων βιολογικών καθαρισμών στα παράλια Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας που θα προστατεύσουν τον Αμβρακικό Κόλπο, καθώς και ο έλεγχος των μονάδων που έχουν αποδέκτες τους ποταμούς της Ηπείρου για την προστασία τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λίμνη Παμβώτιδα, για την οποία είπε ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει  μελέτες για τον πυθμένα της, για την αποκατάσταση της επικοινωνίας των πηγών της και  για το Master plan. 

Ο Υπ. Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις για την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, την αναζήτηση νέων αγορών και τη στόχευση σε κρουαζιέρες- μαθητικό τουρισμό.  Σε ό, τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις είπε ότι η Περιφέρεια θα παρέμβει για τη λειτουργία  τους. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξουν  κατεύθυνση τα σχετικά προγράμματα,  ώστε να μπορούν οι άνεργοι να αποκτούν πραγματικές δεξιότητες και εμπειρίες και να βρίσκουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Ως προς τη λειτουργία της Περιφέρειας, είπε ότι θα επεκταθούν οι ηλεκτρονικές εφαρμογές εξυπηρέτησης του πολίτη, θα λειτουργήσουν γραφεία στήριξης και ενημέρωσης με πρώτο αυτό για τους αγρότες.  Πρόσθεσε τέλος, ότι θα προωθηθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των στρατοπέδων σε Πρέβεζα και Άρτα, ώστε να κατασκευαστούν σε αυτά διοικητήρια των Π.Ε..

Το διεκδικητικό πλαίσιο 

 Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο υποδομών που πρέπει να κατασκευαστούν στην Ήπειρο, λέγοντας:
«Οι δράσεις  των Περιφερειών αντιστοιχούν μόλις στο 12% του συνολικού ΑΕΠ. 
Το υπόλοιπο προέρχεται  από τους άλλους τομείς και κλάδους που διαχειρίζεται το Κεντρικό κράτος.
Εμείς θα κάνουμε εκείνο που γνωρίζουμε καλύτερα από όλους:
Να δίνουμε μάχη για εξασφάλιση πόρων. 
Επιμένουμε και επιδιώκουμε:
-        Να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό η Ιόνια Οδός
-        Να τελειώσει, καταλήγοντας στην Εγνατία ο Ε-65
-        Να χρηματοδοτηθεί η οδική σύνδεση Γιάννενα – Κακαβιά
-        Να προχωρήσει η μελέτη για την οδική σύνδεση Εγνατίας – τελωνείο Μαυροματίου, έργο το οποίο η Περιφέρεια εκχώρησε στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
-        Να ολοκληρωθεί επιτέλους το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
-        Να γίνει η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό
-        Να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μελέτες που έχει έτοιμες η Περιφέρεια για τη σύνδεση Τύριας - Θεσπρωτικού, Κόμβου Μεσοποτάμου – Λούτσα.
-        Να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ήπειρο.
-        Να ολοκληρωθεί η οδική σύνδεση Άρτας- Τρικάλων
-        Να στελεχωθούν οι μονάδες Υγείας, με πρώτες τις νέες μονάδες που ολοκληρώθηκαν ή πρόκειται να ολοκληρωθούν από την Περιφέρεια.
-        Να ιδρυθεί η Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο
-        Να ενισχυθεί ο ρόλος του ΤΕΙ Ηπείρου, μέσω μεταπτυχιακών τμημάτων.
Υγεία και Παιδεία είναι δύο κλάδοι που δεν νοείται να μην έχει λόγο και ρόλο για  αυτούς η αιρετή Περιφέρεια. Τον ρόλο αυτόν θα τον διε κδικήσουμε τη νέα περίοδο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου