Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Κλείδωσε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές



Επί ποδός εκλογών είναι το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση του ευρωψηφοδελτίου και την δημοσίευση της ευρωδιακήρυξης που θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 12 και 13 Απριλίου.

Στην Κουμουνδούρου, αισιοδοξούν ότι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο θα δώσουν νέα πνοή και την απαραίτητη δυναμική που χρειάζεται το κόμμα, για να πετύχει μια μεγάλη και καθαρή νίκη, έναντι του βασικού αντιπάλου, της ΝΔ.
Η «συνταγή» του ψηφοδελτίου, όπως είπε στο iefimerida.gr κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, θα είναι «να υπάρξει αμφίδρομη διεύρυνση τόσο προς τη σοσιαλδημοκρατία όσο και προς την κομμουνιστογενή αριστερά» και με τη συμμετοχή των γυναικών να φτάνει στο 50%.
Οι βουλευτές που μπαίνουν στο ευρωψηφοδέλτιο
Έως ότου ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, σίγουρος υποψήφιος και με απόλυτη ομοφωνία θεωρείται ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Εντωμεταξύ, ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με το ασυμβίβαστο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ βουλευτικής και ευρωβουλευτικής ιδιότητας, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοιχτό θέμα οι υποψηφιότητες των κκ Δημήτρη Παπαδημούλη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σοφίας Σακοράφα.
Τα κομματικά στελέχη
Από τα κομματικά στελέχη, θέση στη λίστα των υποψήφιων θα έχει ο υπεύθυνος οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, ο συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στέλιος Παππάς, η Σόφη Παπαδόγιαννη και η Δέσποινα Σπανού, ενώ όπως όλα δείχνουν υποψήφιοι θα είναι και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η συνδικαλίστρια Ελένη Σωτηρίου, οι στενοί συνεργάτες του Πάνου Σκουρλέτη, Ράνια Σβίγκου και Χρήστος Στάικος, όπως και η Νατάσα Θεοδωροπούλου και ο Γιάννης Μπουρνούς.
Από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα ονόματα των συγγραφέων . Τιμητική πρόταση έχει γίνει στην κυρία Ιωάννα Καρυστιάνη, ενώ ενδεχόμενη είναι και συμμετοχή της κ. Ρέας Γαλανάκη.
Ακόμη, έντονα ακούγονται τα ονόματα των δημοσιογράφων Στέλιου Κούλογλου και Νίκου Ξυδάκη.
Οι πανεπιστημιακοί
Από το χώρο των πανεπιστημιακών, ανάμεσα σε μία λίστα 100 ονομάτων, όλα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιοι οι Συνταγματολόγοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος, ο Καθηγητής οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Κώστας Δουζίνας, ο Κώστας Βεργόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Δημήτρης Χριστόπουλος από το Πάντειο.
Από κοινωνικούς φορείς
Με απαραίτητη την κοινωνική «γείωση», και με 30 περίπου προτάσεις να έχουν συζητηθεί, στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να συγκαταλέγονται -όπως πρώτο είχε γράψει το iefiemerida.gr- η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Σάββας Ρομπόλης από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και ο Αντώνης Κανάκης από τους «Γιατρούς του Κόσμου».
Σήμερα, τέλος, κλείνουν οι «διαθεσιμότητες» και είναι προγραμματισμένο η επιτροπή που έχει συσταθεί από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Βίτσα, και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Στάθη Λεουτσάκο, Ρούντι Ρινάλντι, Πάνο Λάμπρου και Γιώργο Γαβρίλη να ασχοληθεί με τις προτάσεις για να πάρουν το δρόμο της τελικής έγκρισης.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου