Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Πανελλαδικό Φορέα Διαχείρισης των Farmers Market προτείνουν οι Νέοι Αγρότες

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποίησαν , μέλη Ενώσεων Νέων Αγροτών μετά από πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Σταματάκου, Προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Λακωνίας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης τα βασικά προβλήματα που συζητήθηκαν ήταν η νέα ΚΑΠ, τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ, η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και τα προβλήματα με τα αντλιοστάσια. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Σταματάκος, στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα της λειτουργίας των Farmer’s Market.
Από την πλευρά τους οι Νέοι Αγρότες πρότειναν στον κ. Τσαυτάρη την δημιουργία ενός Πανελλαδικού Φορέα Διαχείρισης των farmers market υπό την σκέπη του ΥπΑΑΤ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Σταματάκου, Προέδρου της ΕΝΑ Λακωνίας στον ΑγροΤύπο:
·         Κ. Σταματάκο, ποιες ήταν οι προτάσεις σας προς το ΥπΑΑΤ – κατά την διάρκεια της συνάντησής σας με τον κ. Τσαυτάρη - σχετικά με την λειτουργία των Αγορών Αγροτών (Farmer’s Market);
Στην συνάντηση αυτή συζητήσαμε πολλά θέματα όπως για παράδειγμα ότι αφορά τη Νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ. Όμως όπως ήταν φυσικό θίξαμε και το θέμα των Αγορών Αγροτών που μας απασχολεί. Κατά την διάρκεια της συνάντησής μας κάναμε την πρόταση στον Υπουργό να δημιουργηθεί ένας Πανελλαδικός Φορέας Διαχείρισης υπό την σκέπη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ιδέα άρεσε στον Υπουργό και ζήτησε μάλιστα να ενημερωθεί αν καλύπτεται μια τέτοια προοπτική από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και η απάντηση ήταν θετική.
·         Όπως έχει γίνει γνωστό και έχει γράψει σε ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος, για την λειτουργία των Farmer’s Market υπολείπεται μια ΚΥΑ η οποία θα περιγράφει τις λεπτομέρειες λειτουργίας τους. Είχατε ενημέρωση γι’ αυτό το ζήτημα;
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η ΚΥΑ για τις αγροτικές αγορές δεν χρειάζεται να βγει. Η πρότασή μας για τη δημιουργία ενός Πανελλαδικού Φορέα Διαχείρισης υπό την σκέπη του ΥπΑΑΤ, μπορεί να συμπεριλαμβάνει και έναν εσωτερικό κανονισμό. Αυτός θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την λειτουργία των Αγορών Αγροτών. Στον νέο αυτό φορέα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι Ενώσεις Νέων Αγροτών καθώς και ομάδες καταναλωτών κ.α.
·         Που έχει κολλήσει το θέμα για την πιλοτική λειτουργία της Αγοράς Αγροτών Λακωνίας;
Στην Λακωνία έχουμε προχωρήσει σε όλα όμως λόγω των εκλογών δεν μπορούσε να ληφθεί πολιτική απόφαση από τις Δημοτικές Αρχές ώστε να μας ορίζουν το χώρο. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι στην περιοχή μετά τις εκλογές έχουμε αλλαγή του δημάρχου. Ο νέος Δήμαρχος που θα αναλάβει καθήκοντα είναι ένας από τους πρωτεργάτες που έφερε και το θέμα των Αγορών Αγροτών στο προηγούμενο Δ.Σ. οπότε είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εξέλιξη του θέματος.
·         Όσον αφορά το ΟΣΔΕ, σε ποια θέματα επικεντρώθηκε η συζήτησή σας με τον Υπουργό;
Μιλήσαμε για τις υπέρογκες χρεώσεις. Μας εξήγησε ότι είναι πλέον θέμα ελεύθερου ανταγωνισμού και πραγματικά έτσι είναι. Οπότε πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες στα χέρια μας και του χρόνου να υποβάλλουμε αίτηση ώστε να είμαστε και εμείς πιστοποιημένοι φορείς α΄ βαθμού.
·         Υπάρχουν κάποιες μελλοντικές δράσεις που ετοιμάζεται ως Νέοι Αγρότες;
Τον Ιούλιο υπό την σκέπη του ΥπΑΑΤ ετοιμάζουμε μια «συνάντηση» όλων των Ενώσεων των Νέων Αγροτών σε ένα κεντρικό σημείο της χώρας, εκτός Αθηνών, με στόχο την ενημέρωση για την ΚΑΠ αλλά και για τα θέματα συνένωσης των Ενώσεων.
ΠΗΓΗ :Agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου