Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Από ποιους και πώς θα λειτουργούν οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Tη δυνατότητα ίδρυσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) δίδει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα - γιατρούς, νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές- υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης.
Τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των Μονάδων παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της σχετικής απόφασης.

Σύμφωνα με αυτή, Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) είναι κάθε υγειονομική μονάδα που παρέχει υπηρεσίες υγείας διαγνωστικής, θεραπευτικής ή χειρουργικής φύσης χωρίς να απαιτείται γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιο νάρκωση καθώς επίσης διανυκτέρευση και νοσηλεία.
Ανάλογα με τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν οι ΜΗΝ διακρίνονται σε μονάδες χειρουργικού, παθολογικού και οδοντιατρικού τομέα ενώ εάν συνδυάζουν δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω ειδικότητες θα προσδιορίζονται ως μεικτές ΜΗΝ. Επιστημονικός υπεύθυνος πρέπει να είναι γιατρός της ειδικότητας της μονάδας που αναφέρεται στη βεβαίωση της λειτουργίας της.
Οι ΜΗΝ θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών του ασθενή ενώ προβλέπονται να λειτουργούν είτε ως αυτοτελείς, είτε ως μονάδες σε ιδιωτικές κλινικές.
Τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΗΝ θα ελέγχει η αρμόδια διεύθυνση της οικείας Περιφέρειας. Μελέτη σκοπιμότητας δεν είναι διαθέσιμη ώστε να υπάρχει εκτίμηση αρμοδίως για τις ιατρικές ανάγκες που θα μπορούσαν να καλύψουν οι ΜΗΝ, ωστόσο θεωρείται ότι οι ιδιώτες σε πρώτη φάση που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία αυτών των μονάδων θα «επενδύσουν» σε επεμβάσεις χειρουργικές, πλαστικής χειρουργικής, ορθοπαιδικής, οφθαλμολογικές, ΩΡΛ και οδοντιατρικές.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, η λειτουργία των ΜΗΝ θα επιτρέψει την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από πλήθος τέτοιων χειρουργικών περιστατικών –σημειώνεται ότι κάποια νοσοκομεία διαθέτουν μονάδες για τις λεγόμενες επεμβάσεις μιας ημέρας όπως τα Παίδων- αλλά και την εξοικονόμηση πόρων από τη νοσηλεία.
«Μας ενδιαφέρει να απελευθερώσουμε τα κρατικά νοσοκομεία από τις ουρές που παρουσιάζονται για να γίνουν οι μικροεπεμβάσεις και να γλιτώσουμε κάποιες ημέρες νοσηλείας που πραγματικά δεν έκανε τίποτα ο άρρωστος στο νοσοκομείο. Καθόταν τρεις μέρες μέχρι να έρθει η σειρά του να μπει στο χειρουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Αναφορικά με το κόστος, ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι επίκειται η έκδοση νέας απόφασης η οποία καθορίζει τις τιμές των ιατρικών πράξεων στις ΜΗΝ, με τις οποίες θα αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τότε ανέφερε ότι θα ισχύσουν οι τιμές των ΚΕΝ με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Πηγή:ProtoThema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου