Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

«Κλείδωσαν» ρύθμιση οφειλών και μείωση της έκτακτης εισφοράς -Αναλυτικά οι δόσεις



Αφού πέρασε από... σαράντα κύματα, η πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ταμεία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με πρόβλεψη άμεσης εφαρμογής, δηλαδή από τον Νοέμβριο.
Υπό την «ομπρέλα» της ρύθμισης μπορούν να τεθούν οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι να έχουν καλυφθεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Οκτωβρίου.
Το... βασικό ζητούμενο, δηλαδή οι 100 δόσεις, θα ισχύσουν για οφειλές έως 15.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο πήχης φτάνει μέχρι τις 72 δόσεις. Οσον αφορά στο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
-100% για εφάπαξ καταβολή
-90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
-80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
-70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
-60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
-50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
-30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
-20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Κατά τα αλλά, το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56% και το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα. Σημαντικό είναι επίσης ότι το όριο του 1 εκατ. ευρώ για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν αφορά στο σύνολο της οφειλής αλλά στο αρχικό κεφάλαιο.
Απλοποιώντας το ισχύον πλαίσιο, για τη νέα ρύθμιση δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών, ενώ εκτός ρύθμισης θα τίθενται όσοι σε διάστημα 12 μηνών δεν καταβάλουν δύο δόσεις.

Η νέα ρύθμιση θα παραμείνει «ανοικτή» για τρεις μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, και για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλλά με «ψαλίδισμά» της κατά 30%, όπως επίσης η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου