Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Financial Times: Οι πλούσιοι Ελληνες δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν το έθνος τους



Η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα ήταν καταστροφική για τις μεσαίες τάξεις και τους φτωχούς, και όχι για την πλουτοκρατία που διατήρησε τις πελατειακές σχέσεις, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times, ενώ σχολιάζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο.
Η πλουτοκρατία διατήρησε τις πελατειακές σχέσεις και άφησε το έθνος να βουλιάξει

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως μπορεί η κρίση να επέφερε πλήγμα στο σύστημα των δωροδοκιών και του πλουτισμού, που απέκτησε νέα ζωή στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπό το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν. Μάλιστα, ο συντάκτης των FT κατακεραυνώνει τους πλούσιους Έλληνες, υποστηρίζοντας πως δεν έκαναν καμία θυσία για να βοηθήσουν το έθνος τους.
Εάν φύγει το ΔΝΤ θα βγει νέος Πρόεδρος, αλλιώς πρόωρες εκλογές
Στο άρθρο των FT γίνεται αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το ΔΝΤ. Μάλιστα, ο αρθρογράφος τονίζει πως εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διώξει  το Ταμείο από την Ελλάδα, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Βάσει των πολιτικών υπολογισμών, εάν απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβέρνηση θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον Φεβρουάριο και θα εκλέξει νέο Πρόεδρο. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την τετραετή της θητεία και να πολεμήσει από θέση ισχύος για τις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2016.
Το πρόβλημα είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει μόλις 154 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών. Βάσει του Συντάγματος, χρειάζεται 180 έδρες για να εκλέξει Πρόεδρο.
Εάν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Δεν είναι αυτό που θέλει ο κ. Σαμαράς, αλλά εκτιμά πως το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει καλή απόδοση εάν οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι πέτυχε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους συναδέλφους του, ωστόσο, αυτό δεν είναι πρωτίστως οικονομικό θέμα. Αφορά την εθνική αξιοπρέπεια και περιλαμβάνει πολιτικούς υπολογισμούς -όπως θα έπρεπε να περιμένει κανείς σε μια δημοκρατία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει -Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν γίνει πρωθυπουργός
Από το κείμενο δεν απουσιάζουν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με την εικόνα που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά της ΝΔ, ωστόσο, όπως φαίνεται, αν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τις αγορές θα τον ωθήσουν στην κατεύθυνση της συνεννόησης με τους πιστωτές της Ελλάδας.
«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευτικό κόμμα της άκρας αριστεράς που βλέπει εχθρικά τα μέτρα λιτότητας και της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν το δάγκωμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο δυνατό όσο τα γαβγίσματά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία. Είναι απίθανο οι πρόωρες εκλογές να του δώσουν απόλυτη αυτοδυναμία.
Αδιαμφισβήτητα, οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τις αγορές θα ωθήσουν τον κ. Αλέξη Τσίπρα προς την κατεύθυνση μιας συνεννόησης με τους πιστωτές της Ελλάδας. Εάν γίνει έτσι, τότε ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν θα βιώσει ούτε δημοσιονομική ασωτία ούτε ατέρμονη λιτότητα, αλλά πολιτική που θα καθοδηγείται, σε κάποιο βαθμό, από μία αίσθηση οικονομικής ευθύνης.
Ο κ. Τσίπρας δήλωνε πάντα ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη -στάση που θέτει αυτόματα περιορισμούς σε ένα καθαρόαιμο αριστερό πρόγραμμα».

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου