Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Καταρρέει το Χρηματιστήριο, εκτοξεύονται τα spreads -Ανησυχία στην κυβέρνηση



Κάτω των 1.000 μονάδων κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ καλπάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7%.
Διευρύνθηκαν οι απώλειες και στις ευρωαγορές μετά τις 12.00 καθώς ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών στη Γερμανία που καταρτίζει το Ινστιτούτο έκανε βουτιά στις -3,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για μείωση στις 0,8 μονάδες.

Στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, οι ευρωπαίοι στέκονται σκεπτικοί αναφορικά με την πρόωρη απεμπλοκή της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Ο συσχετισμός που τίθεται είναι ότι η απεμπλοκή από το μνημόνιο ισοδυναμεί με δημοσιονομική χαλάρωση. Αυτό αποτυπώνεται σήμερα σε αύξηση της απόδοσης του 10 ετούς ομολόγου άνω του 7% για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο φέτος.

Καλπάζουν τα spreads
"Καλπάζουν" οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7% στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup από όπου διαφάνηκε η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Ειδικότερα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων καταγράφει «άλμα» 38 μονάδων βάσης την Τρίτη, μετά την χθεσινή άνοδο 15 μ.β. διασπώντας για πρώτη φορά από τον φετινό Μάρτιο το «φράγμα» του 7%, στο 7,08% και διευρύνοντας το χάσμα από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου βάσης bund (ήτοι το spread) στις 621 μονάδες βάσης. Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να ενισχύεται στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

«Αρχίζουμε να προσεγγίζουμε επίπεδα αποδόσεων που γεννούν αμφιβολίες» για την δυνατότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται, σχολίασε ο Christian Lenk, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην DZ Bank AG στην Φρανκφούρτη, ενώ πρόσθεσε «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά, γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα».

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, τα ελληνικά ομόλογα κατέγραφαν απόδοση 19% από την αρχή του έτους, παρουσιάζοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς τίτλους μετά τους πορτογαλικούς (απόδοση 20%).

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Υπερβολική αντίδραση των αγορών η άνοδος των spreads

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν επηρεάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, αναφέρει πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η πηγή της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως οι κινήσεις της αγοράς αναφορικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι «υπερβολικές».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα σχέδια για έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με την τρόικα.
Πηγή capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου