Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στη σύσκεψη που έκανε η Περιφερειακή 'Ένωση Δήμων Ηπείρου στην Ανατολή Ιωαννίνων στις 9 Σεπτεμβρίου για το πρόβλημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Α.Ε''.


   
                                        Ακοίνωση
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συμμετείχε στην σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου στην Ανατολή Ιωαννίνων για τα προβλήματα της γαλακτοβιομηχανίας ''Δωδώνη Α.Ε'', με το Μέλος του Δ.Σ.  Μαρίνα Τζάκου.
Στην τοποθέτηση της, η Μαρίνα Τζάκου είπε.
''Αγαπητοί συμπατριώτες,  
Θα ήθελα να σας καταθέσω τις απόψεις της ΠΣΕ και να δηλώσω την ενεργητική συμμετοχή και την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των κτηνοτρόφων.Οι πρακτικές των ιδιωτών, που πήραν τη «Δωδώνη» με σκανδαλώδη τρόπο, μας πείθουν ακόμη πιο πολύ για το δίκιο των διεκδικήσεών μας.Τα προβλήματα όμως δε θα λυθούν αν συνεχιστεί το ιδιοκτησιακό αυτό καθεστώς. Κατά τη γνώμη μας  η «Δωδώνη» πρέπει με κάθε θυσία να επανακτήσει τον συνεταιριστικό-δημόσιο χαρακτήρα της.
Τη διεκδίκηση αυτή την τοποθετούμε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αιτήματος για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας των παραγωγικών συνεταιρισμών, με συνελεύσεις που θα συμμετέχουν όλοι, με δημοκρατική εκπροσώπηση και όχι στα χέρια παραγόντων και επιτήδειων γραφειοκρατών και καιροσκόπων.Βασικό μας κριτήριο είναι το κοινωνικό όφελος και όχι η ιδιωτική κερδοφορία. Ένας δημόσιος-συνεταιριστικός χαρακτήρας της «Δωδώνης», που θα συνοδεύεται και από τη θεσμική συμμετοχή των εργαζομένων της, μπορεί να προσφέρει, με βάση την πείρα μας, μια σειρά πλεονεκτήματα:
α) Ουσιαστική και σταθερή στήριξη του εισοδήματος των γαλακτοπαραγωγών,  γεγονός που θα συμβάλει επί πλέον στην οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας της περιφέρειας Ηπείρου. Γι αυτό και το σημερινό θέμα είναι υπόθεση όλων μας. Το εισόδημα του κάθε κλάδου που πλήττεται επηρεάζει αυτόματα και όλες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες.  
β) Η «Δωδώνη» μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτή τιμή για τον καταναλωτή. Η υψηλή ποιότητα και η προσιτή τιμή, είναι συνεταιριστικό παραγωγικό χαρακτηριστικό. Τα λειτουργικά έξοδα είναι χαμηλότερα, χωρίς golden boys, μάνατζερ κλπ., ούτε θα χρειάζεται να συντηρεί το ιδιωτικό αεροσκάφος του επενδυτή. Μιλάμε βέβαια πάντα για συνεταιρισμούς με την μορφή που προαναφέραμε και όχι για επαγγελματίες συνεταιριστές και 

γ)Η «Δωδώνη» αυτή θα μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στη διαμόρφωση καρτέλ και στην άσκηση κερδοσκοπίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Εμείς ως ΠΣΕ είμαστε και θα είμαστε αλληλέγγυοι στον συντονισμένο αγώνα των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων και των συμπατριωτών μας, ενάντια στις πρακτικές των ιδιωτών κερδοσκόπων.
Κριτήριο μας είναι το κοινωνικό όφελος και η ανάπτυξη υπέρ των πολλών. Είμαστε αντίθετοι με κάθε πρόταση που απομακρύνεται από την γνήσια συνεταιριστική ιδέα. Ούτε στην μορφή της παραφθαρμένης συνεταιριστικότητας του παρελθόντος, ούτε στην ενσωμάτωση σε μορφές επιχειρηματικής κερδοσκοπίας του παρόντος.  

Η «Δωδώνη» μπορεί να γίνει ξανά συνεταιριστική και δημόσια, κόντρα και ενάντια στους καιρούς!''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου