Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για τη νέα χρονιά και το πρόγραμμα τεχνικών έργων αποτέλεσαν τα δύο βασικά αντικείμενα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης


Παράλληλα οι φορείς της πόλης, που εκπροσωπήθηκαν στο σύνολό τους, έθεσαν μία ακόμη σειρά ζητημάτων τα οποία επικεντρώνονταν κυρίως στην ανεργία, την ενεργειακή αυτονομία των σχολείων, της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, στη χωροθέτηση του ΣΜΑ και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Η αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη, η οποία αναπληρώνει τον δήμαρχο, έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τα έργα και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και τόνισε ότι κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει το σύνολο της αυτοδιοίκησης, η συνεργασία με όλους τους φορείς είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα του τόπου.
Η κ. Τσίλη αναφερόμενη στη συνολική προσπάθεια του Δήμου κατά το προηγούμενο διάστημα, τόνισε ότι αυτή επικεντρώθηκε στα ακόλουθα:
-        Συμβασιοποιήσεις στο μεγαλύτερο αριθμό ενταγμένων έργων. Η διαδικασία αυτή θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
-        Ενεργοποίηση υπηρεσιών για νέες εντάξεις
-        Διορθώσεις σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο στη ΔΕΥΑΙ για να επιτύχουμε βελτιώσεις στα τιμολόγια.
-        Συνέχιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πολιτισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους υπόλοιπους φορείς μας.
-        Ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο μας, το οποίο πρέπει να στηριχθεί από όλους.
-        Συνεχίζεται η προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής του Δήμου και της περιοχής μας με συντονισμένες ενέργειες οι οποίες θα επικεντρωθούν τώρα σε νέους στόχους.

-        Με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε, ρίχνουμε βάρος στην καθημερινότητα, υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο.
-        Εντονότερη πολιτική παρουσία σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για εντονότερη διεκδίκηση πιστώσεων αλλά και πίεσης της κυβέρνησης για διορθώσεις στον Καλλικράτη και απεμπλοκή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ
Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του νέου έτους έδωσε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Μανταλόβας, ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, δηλαδή να μην υπερεκτιμά τα έσοδα και να μην υποεκτιμά τις δαπάνες. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί αξιόπιστος ο ίδιος ο Δήμος ως οικονομικός οργανισμός.
Παράλληλα πρέπει να διασφαλίζει την επιχειρησιακή ικανότητα και λειτουργία του δήμου και κυρίως ως προς τις υπηρεσίες και δομές που άπτονται της  καθημερινότητας και της κοινωνικής υποστήριξης και τέλος να λαμβάνει μέριμνα για την ελάφρυνση των τελών που υφίσταται ο πολίτης και ο επαγγελματίας.
Ο κ. Μανταλόβας έκανε ειδική μνεία στην απόφαση για μείωση των τελών κατά τη νέα χρονιά τονίζοντας ότι έτσι επιτυγχάνεται ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρηματιών.
Καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από ένα επιχειρησιακό σχέδιο και εν όψει του νέου ΕΣΠΑ μπορεί να προετοιμαστεί με τη συνεργασία όλων το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και σε ενεργειακά ζητήματα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.
Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχων για την ανανέωση του συστήματος αποκομιδής σύμμεικτων απορριμμάτων, έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Έτσι μέσω του πρώτου διαγωνισμού ύψους 550.000,00€  θα γίνει προμήθεια  800 τροχήλατων  κάδων, 10 ανοιχτών μεταλλικών κοντέινερ και 20 κλειστών με συμπιεστή για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων.
Ο δεύτερος προϋπολογισμού  1.260.000 ευρώ περιλαμβάνει την προμήθεια  επτά  απορριμματοφόρων οχημάτων τύπου περιστρεφόμενης πρέσας και φορτηγού για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων.
Μέσω του ΕΣΠΑ, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης για το σύνολο του νέου Καλλικρατικού Δήμου.
Για τον διαγωνισμό με προϋπολογισμό 630.000 ευρώ έχει αναδειχθεί ανάδοχος κι έτσι θα προχωρήσει άμεσα η προμήθεια 1.500 τροχήλατων κάδων για τη συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών.
Παράλληλα έγινε ο διαγωνισμός κι αναδείχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια τριών απορριμματοφόρων για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων συσκευασιών.
Μέσω πρότασης που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.
Η πρόταση προβλέπει την προμήθεια 800 κάδων οικιακής κομποστοποίησης οι οποίοι θα διανεμηθούν σε σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους και σε πολίτες οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελοντική συμμετοχή.
Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και σε ενεργειακά ζητήματα τονίζοντας ότι έγινε αρχειοθέτηση και ενεργειακή κατηγοριοποίηση των κτιρίων του Δήμου.
Η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα είναι το υπόβαθρο για την υποβολή προτάσεων σε προκηρυσσόμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ήδη έχει ενταχθεί και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης  η πρώτη πρόταση που είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και αφορά το Γυμνάσιο Ανατολής.
 Τέλος έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε τελική φάση ωρίμανσης πρόταση για υποβολή στο πρόγραμμα JESSICA, με αντικείμενο την αντικατάσταση λαμπτήρων οδοφωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, εκσυγχρονισμός και συντήρηση δικτύου.
Τις βασικές αρχές του προγράμματος τεχνικών έργων του Δήμου για το 2014 παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς.
Το πρόγραμμα, όπως τόνισε είναι σχεδιασμένο και εστιάζει σε οκτώ βασικούς άξονες:
-        Έργα ΕΣΠΑ: Συμβασιοποίηση, υλοποίηση, απορρόφηση πόρων
Οι συντονισμένες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του Δήμου, τον έχουν αναδείξει σήμερα πρώτο μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός των 43 ενταγμένων μέχρι σήμερα έργων του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ ανέρχεται στα 160.000.00€, ενώ άλλα 18.000.000€ αφορούν σε δράσεις του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού –Αθλητισμού και του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος.
-        Παρεμβάσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων
Δρομολογήθηκαν και εκτελούνται σημαντικά έργα στο κέντρο της πόλης, όπως οι πεζοδρομήσεις-αναπλάσεις και ο φωτισμός διατηρητέων κτιρίων,  η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά, η ανάπλαση του πάρκου στο παλιό Δημαρχείο, η ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο, η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της ΟΑΣΗΣ και η έτοιμη προς ένταξη μελέτη ανάπλασης της περιοχής Σαράβα, ενώ αναμένεται η έγκριση του ΚΑΣ για τη μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Λιθαρίτσια και η σύνδεση του κέντρου της πόλης με την παραλίμνια περιοχή.
-        Αξιοποίηση προγραμμάτων για όλες τις δημοτικές ενότητες. Σήμερα υλοποιούνται έργα μέσω του προγράμματος Αγροτικής Αναγέννησης όπως και του προγράμματος Leader.
-        Στήριξη των κοινωνικών-πολιτιστικών υποδομών με παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα, τον εκσυγχρονισμό της θεατρικής σκηνής στο Πνευματικό, τη διαδραστική αίθουσα στο ΚΕΠΑΒΙ και η ανακατασκευή και αξιοποίηση της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα.
-        Εξοικονόμηση ενέργειας- Ανακύκλωση Απορριμμάτων
-        Παρεμβάσεις οργάνωσης των κοινόχρηστων χώρων και ολοκλήρωση του οδικού δικτύου σύνδεσης της πόλης με τα δημοτικά διαμερίσματα
-        Ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το Λεκανοπέδιο
-        Βελτίωση της καθημερινότητας
Το πρόγραμμα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής παρεμβαίνει με μικρά έργα σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Για την υλοποίησή του (για έργα αυτεπιστασίας), θα χρησιμοποιηθεί είτε το προσωπικό που θα προσληφθεί  μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είτε το υπάρχον προσωπικό του εργοταξίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι: Αποκατάσταση οδών και ασφαλτοστρώσεις, αποκατάσταση και συντήρηση πεζοδρομίων, διάνοιξη οδών από απελευθέρωση ρυμοτομούμενων εκτάσεων, αναβάθμιση πάρκων και πλατειών, αναβάθμιση παιδικών χαρών με όργανα συγχρόνων προδιαγραφών, αναβάθμιση και δημιουργία αθλητικών χώρων, αναβάθμιση και συντήρηση σχολικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση παραλίμνιας περιοχής, επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Σημειωτέον ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν λόγω της μικρής τους κλίμακας στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Γι’ αυτό προϋπολογίζεται το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ μέσω ΣΑΤΑ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, 170.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, 300.000 ευρώ από τις επιχορηγήσεις για τα σχολεία, 140.000 από το κληροδότημα Κατσάρη και από άλλους ιδίους πόρους.
Τέλος τις δράσεις στον τομέα της τουριστικής προβολής παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής Στέφανος Ζέρβας.
Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο δήμος είναι η διείσδυση στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές και τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Δήμος σήμερα καταγράφεται:
•        Μια ευρύτερη υψηλή αναγνωρισιμότητα ως περιοχή με προσέλκυση ξένων επισκεπτών ευρωπαϊκής καταγωγής  (Νορβηγία , Δανία, Γαλλία, Ιταλία Σλοβακία, Γερμανία)
•        Επισκέψεις σε καθημερινή πλέον βάση, αλλοδαπών τουριστών που αναζητούν πληροφόρηση - ενημέρωση στο  Γραφείο Τουριστικής Προβολής  και το ‘Κιόσκι πληροφόρησης’ στο Μώλο, (περίπου 20- 35 άτομα σε καθημερινή πλέον βάση για τους μήνες από τον Μάιο μέχρι σήμερα).
•        Αύξηση στην προσέλευση Ισραηλιτών επισκεπτών σε εβδομαδιαία βάση σε γκρουπ των 30, 50 & 80 ατόμων (ξεκίνησε από πέρυσι)
•        Αυξημένη προσέλευση Τούρκων επισκεπτών σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο σε οικογενειακά γκρουπ των 8-10 ατόμων αλλά και μεγαλύτερα γκρουπ των 30 - 40 ατόμων /εβδομάδα
•        Μηνιαία προσέλευση Αμερικανών επισκεπτών σε γκρουπ των 15 - 30 ατόμων / εβδομάδα
•        Μηνιαία προσέλευση Ασιατικής καταγωγής επισκεπτών (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα) επισκεπτών σε γκρουπ των 8-15 ατόμων
•        Κατάταξη στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας ως πόλη όσον αφορά τις εκδρομές σχολείων.
Στην Επιτροπή Διαβούλευσης μετείχαν εκπρόσωποι από το ΤΕΕ Ηπείρου, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Πολυτέκνων, το Σωματείο Αναπήρων, την Ένωση Γονέων Μαθητών, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης καθώς και πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου