Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Επεισοδιακό το χθεσινό έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών που σημαδεύτηκε με την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερκών κ. Γιάννη Μιχελάκη

 Ολοκληρώθηκαν  χθες οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με την έγκριση ψηφίσματος από το Σώμα.
Μετά την αρχική εισήγηση από τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ, Σγουρό αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από εκπροσώπους των εργαζομένων στις Περιφέρειες, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά των απολύσεων, των περικοπών και της κινητικότητας. Ο Υπουργός απάντησε ότι:
«Στο Υπουργείο οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές και δεν υπάρχει Σωματείο που έχει ζητήσει να με δει και δεν το έχω δεχθεί. Δεν είναι διάλογος κωφών. Περίμενα, λοιπόν, όποιος θέλει να έρθει στο γραφείο μου να μιλήσουμε. Και βέβαια η δουλειά είναι ιερό δικαίωμα. Και για τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Μετά από 35 χρόνια δουλειάς, γνωρίζω τί είναι ο διάλογος και τί το show. Αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει να παίζει ένα πλάνο στα δελτία των οκτώ. Όμως, το φίδι του φασισμού και του ναζισμού θέλει έναν κόρφο για να τραφεί».
 
Αμέσως μετά τις αντιδράσεις μερίδας συνέδρων, ο Υπουργός Εσωτερικών διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε. Ακολούθησε δεκάλεπτη διακοπή των εργασιών. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.
Νωρίτερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης,
αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο των Περιφερειών για την ανάπτυξη της χώρας, τονίζοντας ότι «ανάπτυξη χωρίς τις Περιφέρειες δεν γίνεται», ενώ υπενθύμισε ότι η κατάκτηση από τη χώρα μας της 4ης θέσης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει επιτευχθεί μετά από κοινή προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων, στα Υπουργεία και στις Περιφέρειες, αλλά οφείλεται και  στη συνολική στρατηγική για το ΕΣΠΑ.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.,  Γιάννης Σγουρός, τόνισε:
«Προσπαθούμε μόνοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Στο πρώτο μας 
Συνέδριο το Φεβρουάριο, είχαμε συζητήσει για τη διεξαγωγή ενός μονοθεματικού συνεδρίου για τα οικονομικά.
 
Αν χρειαστεί, θα κάνουμε και ένα έκτακτο Συνέδριο για τα θεσμικά και το εκλογικό σύστημα, όταν παρουσιαστεί κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο ή πρόταση για διαβούλευση.
  Ο  κ. Πασχαλίδης προέβη στην ανακοίνωση της σύνοψης των συμπερασμάτων  του 

Συνεδρίου .
 
Το τελικό κείμενο ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση, θα  σταλεί στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς και θα αναμένονται απαντήσεις.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ, Σγούρος μιλώντας  τόνισε:
Άκουσα από το πρωί με μεγάλη προσοχή όλες τις εισηγήσεις και τις 
τοποθετήσεις των Συνέδρων. Άκουσα τις αγωνίες όλων. Τις κοινές μας αγωνίες.
 Όλες οι τοποθετήσεις ήταν εξαιρετικού επιπέδου.

Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου, λέει μια παλιά παροιμία.
Εμείς στις 13 Περιφέρειες έχουμε βάλει στοίχημα να σπάσουμε αυτό τον κανόνα.
 Παρά την έλλειψη χρημάτων, στάση εργασιών δεν κάνουμε. Παλεύουμε να σταθούμε όρθιοι και τα καταφέρνουμε.

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση βοήθεια αλλά δεν μένουμε εκεί».
 Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. & Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, διάβασε στο Σώμα το Δελτίο Τύπου που έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης 
Μιχελάκης, αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το Συνέδριο.
 Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στο επεισόδιο στο έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Την ώρα που ο Τόπος χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση, για να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, κάποιοι αρνούνται το διάλογο και καταφεύγουν σε ακρότητες.
Αυτό αποδεικνύεται και από το επεισόδιο στο έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε., που ήταν προσχεδιασμένο και οργανωμένο από κομματικούς μηχανισμούς.
Όσον αφορά στην προσπάθεια παραποίησης των όσων είπα, θεωρώ ότι είναι ανάξια κάθε σχολιασμού"».
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.  αμέσως μετά δήλωσε:
«Με αφορμή την αποχώρηση του Υπουργού Εσωτερικών από το συνέδριό μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθυνθώ προς τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών:
 Η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τα 
Οικονομικά των Περιφερειών. Δυστυχώς, τις απαντήσεις που αναμέναμε δεν τις ακούσαμε, εξαιτίας της αποχώρησης του Υπουργού. 
Περιμένουμε από την Κυβέρνηση τη συνέχιση του διαλόγου που σήμερα δεν έγινε, χωρίς ευθύνη των Περιφερειών.
 Περιμένουμε τις ουσιαστικές απαντήσεις για την οικονομική αυτοτέλεια 
των Περιφερειών και ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου