Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 7 μελών του κυκλώματος «των πλαστών διαθηκών» που είχε μεγάλη δράση Ιωάννινα Αθήνα, Κηφισιά, Π. Φάληρο, και Καβάλα

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η αστυνομία τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των επτά ατόμων του κυκλώματος που συνέτασσε πλαστές διαθήκες και στη συνέχεια άρπαξε τις περιουσίες ηλικιωμένων που είχαν πεθάνει. Ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα είχε Βρετανός υπήκοος, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται, ενώ συμμετείχαν και τρία μέλη μίας οικογένειας και ένας αστυνομικός.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ, τα στοιχεία των μελών του κυκλώματος δίνονται στη δημοσιότητα ύστερα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και πρόκειται για τους:
  • ΔΑΝΙΗΛ Έλενα του Εμμανουήλ Αγγουρίδη και της Αναστασίας
  • ΑΓΓΟΥΡΙΔΟΥ Αναστασία του Ιωάννη και της Γεωργίας
  • ΦΩΤΙΑΔΗ Κωνσταντίνο του Λαζάρου και της Ελένης
  • ΦΩΤΙΑΔΗ Εμμανουήλ του Λαζάρου και της Ελένης
  • ΦΩΤΙΑΔΗ Μάριο του Λαζάρου και της Ελένης
  • ΦΟΥΛΟΥ Βασιλική του Γρηγορίου και της Ελένης και
  • RUBINSTEIN MAITLAND Robert – John του Kenneth και της Αναστασίας, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται.
Από τους κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί οι έξι, και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση), της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της απάτης κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατ' εξακολούθηση και από κοινού και ενώπιον δικαστηρίου.
Οι δυο τελευταίες αξιόποινες πράξεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, τελέστηκαν εις βάρος του Δημοσίου, υπό τις ιδιαιτέρως επιβαρυντικές περιστάσεις του υπερβαίνοντος το ποσό των (150.000) ευρώ αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και της επί μακρόν τελέσεως του εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατ' εξακολούθηση και από κοινού, προς όφελος και εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας αστυνομικός, ηλικίας 22 ετών, ο οποίος υπηρετούσε σε υπηρεσία της Αττικής και τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, σε βάρος του διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Παράλληλα, έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ακόμη ένα μέλος του κυκλώματος, ένας 45χρονος Βρετανός.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν στην Αττική συνολικά έξι άτομα, τρεις άντρες ηλικίας 22, 23 και 26 ετών και τρεις γυναίκες ηλικίας 48, 57 και 72 ετών.
Από το 2000 δρούσε το κύκλωμα
Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, η συγκεκριμένη οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2000, από τις τρεις συλληφθείσες γυναίκες και τον Βρετανό, ενώ σταδιακά προσχώρησαν σε αυτή και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Διέθετε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, αλλά και σαφή ιεραρχική διάρθρωση και δομή, στην κορυφή της οποίας με διευθυντικό και αρχηγικό ρόλο ήταν η 48χρονη και ο Βρετανός.
Τα μέλη της εντόπιζαν ακίνητα μέσω των καταστάσεων που αναρτώνται στα Ειρηνοδικεία της χώρας για τη σφράγιση ακινήτων θανόντων ατόμων λόγω απουσίας συγγενών ή/και κληρονόμων τους.
Μετά από μικρό χρονικό διάστημα και αφού τα ακίνητα είχαν σφραγιστεί από ειρηνοδίκη, εισέρχονταν παράνομα σ' αυτά και συγκέντρωναν στοιχεία σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων (ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια καταθέσεων, στοιχεία θυρίδων σε τράπεζες κλπ).
Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση κάποιων ετών και αφού προηγουμένως διαπίστωναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου που είχε αποβιώσει δεν κληροδοτούνταν σε νόμιμους κληρονόμους, συνέτασσαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, σύμφωνα με τις οποίες η περιουσία αυτή του θανόντος κληροδοτούνταν σε κάποιο ή κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.

Έπειτα προσκόμιζαν τις πλαστές αυτές διαθήκες ενώπιον των αρμοδίων Πρωτοδικείων της χώρας -κυρίως της Αττικής- και σε συνδυασμό με άλλα ψευδή αποδεικτικά μέσα (καταθέσεις ψευδομαρτύρων-μελών της οργάνωσης), πετύχαιναν την έκδοση ευνοϊκών γι' αυτούς αποφάσεων των δικαστηρίων και θεμελίωναν έτσι κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.

Συνέταξαν τουλάχιστον 19 πλαστές διαθήκες
Με τη μέθοδο αυτή διαπιστώθηκε ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον 19 πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες για κινητή και ακίνητη περιουσία 16 ατόμων που έχουν αποβιώσει. Με τις πλαστές αυτές διαθήκες τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να ιδιοποιηθούν παράνομα 21 ακίνητα, σε Αθήνα, Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι, Κηφισιά, Π. Φάληρο, Ιωάννινα και Καβάλα, ενώ διερευνώνται άλλες δύο υποθέσεις ακινήτων.
Επιπλέον, προέκυψε ότι από την πολυετή αυτή δράση της οργάνωσης, για 13 και πλέον χρόνια τα μέλη της επωφελήθηκαν με περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα θανόντων ατόμων και αποκόμισαν χρηματικά ποσά που φτάνουν στο 1.126.465,81 ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων που μετεγγράφηκαν στα μέλη), ενώ παράλληλα αποστέρησαν από το ελληνικό δημόσιο το νόμιμο δικαίωμά του να διεκδικήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων.
Συγκεκριμένα, από την πώληση των παρανόμως κτηθέντων ακινήτων αποκόμισαν 225.539,65 ευρώ, από τη μίσθωση των παρανόμως κτηθέντων ακινήτων 230.943,60 ευρώ, ενώ από την εκποίηση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων των θανόντων (μετοχές, κοσμήματα, κλπ) που υπήρχαν σε θυρίδες τραπεζών 669.982,56 ευρώ.
Σε έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πλήθος προσωπικών εγγράφων, πιστοποιητικών, πράξεις αποδοχής κληρονομιάς κλπ που σχετίζονται με την υπόθεση, ειδικό χαρτί (ριζόχαρτο) που χρησιμοποιείτο για τις πλαστογραφήσεις, 47.748 ευρώ, 13 βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, πλήθος εγγράφων για τη μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω εταιρείας ταχυπληρωμών, 5 πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και ένα μπλοκ αποδείξεων πληρωμής.
Η έρευνα πάντως της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση συνεχίζεται ,προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.
Πηγή: Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου