Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Έτσι πέρασε στο ντούκου το «δωράκι» στους καναλάρχες

Η ΕΡΤ, η πρόταση μομφής και η αλλαγή της πολιτικής ατζένταςΚλίμα έντασης στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας πυροδοτεί η εκκένωση από τα ΜΑΤ του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.Την ώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους δανειστές να σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων, ζητώντας νέα δυσβάσταχτα μέτρα, η κυβέρνηση αποφασίζει να στείλει τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ για να πετάξει έξω τους απολυμένους εργαζόμενους που βρίσκονταν μέσα από τις 11 Ιουνίου, που έπεσε το «μαύρο» στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν, «γιατί αποφάσισε τώρα η κυβέρνηση να κάνει μία τέτοια κίνηση. Γιατί 5 μήνες δεν έκανε καμία κίνηση για να «διώξει» από το ραδιομέγαρο τους εργαζόμενους; Γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προκαλέσει ένταση»;

Αλλαγή ατζέντας
Η ιστορία της ΕΡΤ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που μετέβαλλαν την πολιτική ατζέντα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, προκειμένου «να σταματήσει η πορεία προς την οικονομική καταστροφή της χώρας και την απαξίωση της Δημοκρατίας».

Με την πρόταση μομφής που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, η Κουμουνδούρου επιδιώκει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με φόντο την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Κομματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν, ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί μια πολιτική μπλόφα για εσωκομματική κατανάλωση: Γνωρίζει, εξηγούσαν, ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά προβαίνει στην πρόταση μομφής για να κατευνάσει τις εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την στροφή υπέρ του ευρωμονόδρομου της χώρας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υποδέχθηκαν την πρόταση δυσπιστίας με χαμόγελα, χαρακτηρίζοντας την ως γκάφα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού κρίνουν ότι η ρελάνς του κ. Τσίπρα απεγκλωβίζει την κυβέρνηση τη στιγμή που βρισκόταν αντιμέτωπη με ανοιχτά μέτωπα που έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο εταίρων.
Η πρόταση μομφής αλλάζει την ατζέντα για τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στον άξονα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.
Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες προεξοφλούν ότι το μέτωπο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί αρραγές στη Βουλή, τονίζουν πως με την κίνηση του κ. Τσίπρα «ο ορίζοντας άνοιξε στο κοινοβουλευτικό πεδίο για την κυβέρνηση, η οποία είναι σαν να παίρνει λευκή επιταγή για το επόμενο εξάμηνο».
Το μήνυμα είναι ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που θα δώσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα καταγραφεί και στις επόμενες ψηφοφορίες για τα καυτά θέματα που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση. Διότι, αφού οι βουλευτές θα έχουν δώσει θετική ψήφο στην πρόταση μομφής δεν θα μπορέσουν να καταψηφίσουν για παράδειγμα τον φόρο ακινήτων.
Επικυρώνεται το «δωράκι» στους καναλάρχες
Με την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, η συγκυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο της, λίγες μέρες μετά την ψήφιση στη Βουλή του νέου «δώρου» στους καναλάρχες, στους οποίους πρόσφερε χαριστικές άδειες επ' αόριστον.
Με την υπερψήφιση του άρθρου 18 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η Βουλή έδωσε «άφεση αμαρτιών» στο 23χρονο αμαρτωλό παρελθόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Η διάταξη προβλέπει ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους».
Με ένα σύντομο λοιπόν άρθρο, καταργήθηκαν σχεδόν οι τηλεοπτικές άδειες (και καθάρισαν). Τόσο απλά, τόσο ωραία. Κατ' άλλους πήραν έναν χρόνο ακόμα παράταση, μέχρι τον Αύγουστο του 2014.
Με δικαιολογία τη χορήγηση ψηφιακών συχνοτήτων σε παρόχους δικτύου, το κράτος νομιμοποίησε (δια της πλαγίας οδού) όσα κανάλια βρίσκονται τώρα εν λειτουργία (στις 31 Αυγούστου για την ακρίβεια). Έτσι, αυτά, τώρα, έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν συμβάσεις για την ψηφιακή εκπομπή του σήματός τους.
ΕΡΤ δεν υπάρχει πλέον, απομένει μόνο η DIGEA (που είναι των ίδιων των καναλαρχών) να κάνει μόνη της παιχνίδι και να παίρνει όλο το πακέτο. Θα μας πουν πάλι για την οικονομική κρίση και οι αποφάσεις θα παίρνονται εν κρυπτώ λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα - κάτι σαν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ένα πράγμα.
Πέραν των όποιων οικονομικών ζητημάτων όμως (τα έσοδα δηλαδή που χάνει το κράτος), τίθεται ευθέως ζήτημα δημοκρατίας: πλέον θα εκπέμπουν μόνο όσοι εκπέμπουν έως τώρα χωρίς κανέναν άλλον να μπορεί να πάρει άδεια (εκτός κι αν αγοράσει κάποια από τα υπάρχοντα και ζημιογόνα ΜΜΕ).
Το λουκέτο στην ΕΡΤ ίσως τελικά να μην ήταν και τόσο αθώο (και να μην αποτελεί κάποια λανθασμένη και βεβιασμένη κίνηση του επιτελείου του πρωθυπουργού). Μπορεί να ήταν όντως προσχεδιασμένο όπως πολλοί επιμένουν να λένε.
Πηγή:newsbomb.gr 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου