Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ροχαλίζετε; Να πώς θα το σταματήσετε

Ιδού οκτώ συν ένα μυστικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να...
 αντιμετωπίσετε το ροχαλητό.
Προσέξτε το βάρος σας
Μην σπεύσετε να το εκλάβετε ως μία ακόμη τετριμμένη συμβουλή. Τα παραπανίσια κιλά σχετίζονται πολύ στενά με το ροχαλητό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Προσπαθήστε να μπείτε σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, με στόχο την απώλεια περιττού βάρους, ώστε να εξασφαλίσετε και πιο ήρεμες νύχτες.

Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια
Η τόνωση των μυικών ομάδων του οργανισμού σας, που επιτυγχάνεται με την τακτική άσκηση, βελτιώνει μεταξύ άλλων και το αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει το ροχαλητό.
Κόψτε το κάπνισμα
Ή τουλάχιστον περιορίστε το. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά και τα αναπνευστικά προβλήματα, άρα και το ροχαλητό.
Αποφύγετε τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
Συγκεκριμένα, τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά και τα αντιισταμινικά είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που ενοχοποιούνται για την πρόκληση ροχαλητού, καθώς ελαττώνουν δραστικά τους μυϊκούς τόνους στις διόδους του αέρα κατά την αναπνοή και ευνοούν την εμφάνιση του ροχαλητού.
Αποφύγετε το αλκοόλ και το φαγητό λίγο προτού κοιμηθείτε
Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες, γεγονός που εντείνει το ροχαλητό, ενώ το φαγητό προκαλεί εκκρίματα σάλιου και βλέννας, που ενδέχεται να εμποδίσουν την απρόσκοπτη αναπνοή. Αμφότερα επιτρέπονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο.
Αλλάξτε στάση στον ύπνο
Προσπαθήστε να κοιμάστε ξαπλωμένοι στο πλάι και όχι ανάσκελα ή μπρούμυτα, διότι αυτές οι στάσεις ευνοούν το ροχαλητό. Αντίθετα, όταν κοιμάστε στο πλάι η ροή του αέρα από τη μύτη ή το στόμα προς τους πνεύμονες γίνεται με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια.
Ανυψώστε το προσκέφαλο του κρεβατιού
Σήκωσε την κεφαλή του κρεβατιού κατά δέκα εκατοστά, εάν το επιτρέπει ο μηχανισμός του κρεβατιού σας΄. Εάν δε διαθέτει, τότε μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο επικλινές αποτέλεσμα, που είναι ο τελικός στόχος, βάζοντας ένα αντικείμενο πχ μία σανίδα στα ποδαράκια του κρεβατιού. Ανασηκώνοντας το συγκεκριμένο τμήμα του κρεβατιού διευκολύνετε τη ροή του αέρα διαμέσου του λάρυγγα και της μύτης.
Αποφύγετε την υπερκόπωση
Προσπαθήστε να πέφτετε για ύπνο πριν φτάσετε στο στάδιο της …τελικής πτώσεως από την κούραση και την εξάντληση. Κι αυτό διότι τότε το μόνο που θα πετύχετε είναι να μην κοιμηθείτε από την υπερένταση. Το μυστικό για να εξασφαλίσετε ένα καλό και… αθόρυβο ύπνο είναι να ξαπλώνετε ελαφρώς κουρασμένοι και όχι απολύτως εξαντλημένοι.
Φροντίστε να έχει ικανοποιητική υγρασία στο υπνοδωμάτιό σας
Κι αυτό διότι ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα, όπερ σημαίνει θορυβώδες ροχαλητό. Φροντίστε λοιπόν να διατηρείτε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ στη σταθερή θερμοκρασία των 18 βαθμών Κελσίου και να έχετε επάνω στο σώμα του καλοριφέρ ένα μπολ με νερό που θα βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας εντός του δωματίου.
Επισκεφτείτε το γιατρό εάν ροχαλίζετε δυνατά και βαριά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας και σταματάτε να αναπνέετε, βήχετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πηγή:Yahoo OMG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου