Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ο «σιωπηλός δολοφόνος» στα αυτοσχέδια μαγκάλια και τις φθηνές λύσεις θέρμανσης



Τους θανατηφόρους κινδύνους που εγκυμονεί η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα επανέφερε στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη, με τον «σιωπηλό δολοφόνο» να βρίσκει ήδη καταφύγιο σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Αυτοσχέδιοι μηχανισμοί θέρμανσης, μαγκάλια, ελλιπής εξαερισμός, σόμπες πετρελαίου δίχως σωλήνες και σόμπες υγραερίου, εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστους πετρελαίου, συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα με βασικό «πρωταγωνιστή» το μονοξείδιο του άνθρακα (CO).
Ο τρόμος της τοξικής δηλητηρίασης επανέρχεται μαζί με τις ξεχασμένες, μέχρι πρότινος, οικιακές συσκευές θέρμανσης, σόμπες πετρελαίου δίχως σωλήνες και σόμπες υγραερίου. Πώς, όμως, επιδρά και επιβαρύνει τον οργανισμό;
«Η τοξική δράση του CO οφείλεται στο ότι συνδέεται σταθερά με την αιμοσφαιρίνη σχηματίζοντας καρβοξυαιμογλοβίνη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να προσλάβει οξυγόνο από τον αέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το μονοξείδιο του άνθρακα έχει μεγαλύτερη χημική συγγένεια με την αιμοσφαιρίνη, 200-250 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το οξυγόνο», όπως επισημαίνουν οι πνευμονολόγοι
Σε υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονται ομάδες του πληθυσμού όπως τα έμβρυα, τα βρέφη και τα άτομα με χρόνια καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, που είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα.
Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί ένα ισχυρό δηλητήριο, που κατά την εισπνοή του αρχικά προκαλεί ζάλη, κατόπιν πονοκέφαλο και στη συνέχεια αδυναμία του δηλητηριασμένου που ενώ καταλαβαίνει ότι κάτι τρομερό συμβαίνει, δεν μπορεί να αντιδράσει και τέλος απώλεια των αισθήσεων και κώμα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα που αποκτά το θύμα, που είναι εμφανές και στο πρόσωπο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σε περίπτωση χρήσης συσκευών καύσης, όπως μαγκάλια, σόμπες υγραερίου κ.λπ., πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει καλός και συνεχής αερισμός του χώρου. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντική η συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό. Εάν η φλόγα από το υγραέριο είναι κίτρινη αντί να είναι μπλε, αυτό μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για προβληματική καύση και για πιθανές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα.
Απαγορεύεται ρητώς να κοιμάστε με αναμμένο μαγκάλι ή αναμμένη σόμπα υγραερίου ή πετρελαίου. Ποτέ να μην επαναπαύεστε όταν χρησιμοποιείτε συσκευές που μπορούν να εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα από τα καυσαέρια μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα σε υψηλές και επικίνδυνες συγκεντρώσεις. Πηγή Ημερησία


Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου