Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Τεχνικές ελέγχου αποκαλύπτουν τα "μυστικά" στην εφορία



Σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στα «μυστικά» από την εφορία, το Υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει έμμεσες τεχνικές ελέγχου που θα αποκαλύπτουν κάθε εισόδημα ενός φορολογουμένου.


Οι τεχνικές αυτές αφορούν κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι ενδεχομένως έχουν κρύψει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εισοδήματα. Από «κόσκινο» θα περνούν τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, σπίτια, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

Στις 24 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε σχετική απόφαση μέσω της οποίας ενεργοποιούνται οι περιβόητες έμμεσες τεχνικές ελέγχου των φορολογουμένων.

Με αυτήν τη μέθοδο, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» οι έλεγχοι για το φορολογητέο ποσό θα βασίζονται σε τρεις πυλώνες: τη ρευστότητα του φορολογουμένου, την καθαρή θέση όπου τα περιουσιακά στοιχεία θα είναι αυτά που προδίδουν τα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις και τα μετρητά.

Ανάλυση ρευστότητας

Μέσω αυτής της τεχνικής προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα με βάση τα έσοδα, τις αγορές και δαπάνες - είτε οικογενειακές, είτε ατομικές, είτε επαγγελματικές- και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων. Αθροίζονται πάσης φύσεως έσοδα, όπως:

- τα υπόλοιπα των χρηματοπιστωτικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό
- τα διαθέσιμα μετρητά
- οι αναλύσεις από επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει ο φορολογούμενος.

Τεχνική καθαρής θέσης


Αναπροσδιορίζεται μέσω της τεχνικής αυτής το οικονομικό ιστορικό του φορολογουμένου. Στην εν λόγω τεχνική δημιουργείται ο Πίνακας του Ενεργητικού και Παθητικού για όλα τα ελεγχόμενα έτη.
Στο Ενεργητικό περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου και της οικογενείας του, όπως ακίνητα, έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Στο Παθητικό περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις του ελεγχόμενου και της οικογενείας του, όπως πιστωτικές, δάνεια και άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά

Με αυτή υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα με την παρακολούθηση της κίνησης των κεφαλαίων του φορολογουμένου και της οικογενείας του, είτε με την κατάθεσή τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές μέσω μετρητών.
Πηγή:madata.gr-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου