Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Τέλος εποχής για τα ρολά κανέλας στη Δανία

                                                                                                                                    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
 Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Δανία έχουν επισκιαστεί από την προοπτική πως θα μπορούσε να είναι η τελευταία χρονιά για τα αγαπημένα ρολά κανέλας ή kanelsnegler, πριν την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η προτεινόμενη απαγόρευση της ΕΕ ακολούθησε τις οδηγίες του Οργανισμού για την Ασφάλεια Τροφίμων της Δανίας, με στόχο τον περιορισμό της ποσότητας της κουμαρίνης, μιας φυσικής τοξικής ουσίας που περιέχεται στην κανέλα.
Σύμφωνα με τη δανέζικη ερμηνεία της νομοθεσίας της ΕΕ, η ποσότητα της κανέλας στα «καθημερινά φρεσκοψημένα αγαθά» θα πρέπει να περιορίζεται σε 15 mg ανά κιλό, που σημαίνει την απαγόρευση των ρολών κανέλας, ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο γλυκό σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την εξαγριωμένη αντίδραση των Δανών αρτοποιών, διότι η γειτονική Σουηδία, αποφάσισε να σώσει το πικάντικο γλυκό της, γνωστό ως kanenbullar στα Σουηδικά, χαρακτηρίζοντας το ως παραδοσιακό και εποχιακό πιάτο με επιτρεπόμενο όριο κανέλας τρεις φορές υψηλότερα από το όριο, στα 50 mg ανά κιλό.
«Είναι το τέλος των ρολών κανέλας που ξέρουμε» δήλωσε ο Χάρντι Κρίνστενσεν, επικεφαλής του Συνδέσμου Αρτοποιών της Δανίας.
«Τα ρολά κανέλας είναι ένα παραδοσιακό δανέζικο προϊόν. Φτιάχνουμε ψωμί και κέικ με κανέλα εδώ και 200 χρόνια».
Οι Δανέζικες αρχές Τροφίμων έχουν δώσει προσωρινή αναστολή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο kanelsnegler, ενώ επιμένουν πως«οι καταναλωτές δε θα έπρεπε να διακινδυνεύουν τρώγοντας ρολά κανέλας».
Πηγή: Telegraph
Ethnos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου