Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Προτάσεις για «ηθικά» (και φιλοσοφημένα) χριστουγεννιάτικα δώρα

Αναρωτιέσαι ποια είναι τα καλύτερα δώρα για τους αγαπημένους σου; Οι συμβουλές που ακολουθούν δε θα σε κατευθύνουν σε κάτι συγκεκριμένο, όμως θα σε βοηθήσουν να πετάξεις στην άκρη όλες εκείνες τις ιδέες χριστουγεννιάτικων δώρων που εμπεριέχουν κάποιο είδος σκληρότητας (προς τα ζώα, τον πλανήτη, τους κατοίκους του). Ό,τι απομένει, θα μπορούσε με μια λέξη να χαρακτηριστεί οικολογικό ή αλλιώς φιλοσοφημένο δώρο. Αν είναι προσεκτικά επιλεγμένο, θα ταιριάζει απολύτως με το πνεύμα των Χριστουγέννων και θα προσφέρει χαρά και ένα παραδειγματικό μήνυμα αγάπης προς τον παραλήπτη του.

Τι να αποφύγεις

Αν θέλεις να κάνεις πιο ευαίσθητες επιλογές, θα πρέπει π.χ. να αποφύγεις:

  • Όλα τα προϊόντα που προέρχονται από κακοποίηση ζώων, όπως π.χ. τα πλεκτά από μαλλί ανκορά, το οποίο φτάνει στη βιομηχανία με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο για τα κουνέλια (τον οποίον μάλλον δεν θα ήθελες να ξέρεις). Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και κάποια γούνινα διακοσμητικά αντικείμενα ή αξεσουάρ ντυσίματος (π.χ. γάντια) με μαλακή, χνουδωτή γούνα στα τελειώματά τους, η οποία μπορεί να προέρχεται από κατοικίδια ζώα που εκτρέφονται σε κινεζικές φάρμες γουνοφόρων ζώων, όπως αναφέρει η φιλοζωική οργάνωση Peta. Ακόμα, μαξιλάρια και παπλώματα που περιέχουν γέμιση από πούπουλα πουλιών (π.χ. πάπιες), τα οποία ξεριζώνονται βίαια από τα πτηνά.
  • Κάποια πολύ φθηνά ρούχα, που γνωρίζουμε πλέον ότι παράγονται σε χώρες όπου δεν υπολογίζεται η ανθρώπινη υπόσταση και τα εργοστάσια χρησιμοποιούν παιδιά για την παραγωγή τους.
  • Ακριβά αρώματα, τα οποία περιέχουν ουσίες που προέρχονται από αδένες ζώων (π.χ. φυσικό άρωμα μόσχου – musk) ή καλλυντικά τα οποία δοκιμάζονται πρώτα σε ζώα.
  • Για το φουαγκρά (παχύ συκώτι δύσμοιρης χήνας που την παχαίνουν μέχρι θανάτου) βέβαια δεν θα μιλήσουμε, αφού είναι είδος πολυτελείας(!). Με την ίδια λογική, οι χάρτινες πλουμιστές τσάντες, που δίνουν τόση λάμψη και αίγλη στα γιορτινά δώρα, καλύτερα να αποφεύγονται, αφού είναι είδος μιας χρήσης, το οποίο για να παραχθεί κάνει και τα δέντρα… μιας χρήσης.

Τι να διαλέξεις

Σίγουρα τα πιο «ηθικά» δώρα είναι τα χειροποίητα. Φτιαγμένα με οικολογικά υλικά που θα διαλέξεις με αγάπη και προσωπική φροντίδα, ραμμένα, πλεγμένα, συναρμολογημένα, κολλημένα, διακοσμημένα ή μαγειρεμένα με τα χεράκια σου. Οπωσδήποτε θα σου κοστίσουν λιγότερο, αλλά θα αξίζουν μια περιουσία, αφού θα είναι μοναδικά. Αν όμως έχεις έλλειψη χρόνου, διάλεξε τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα από μικρές βιοτεχνίες ή συνεταιρισμούς και – γιατί όχι – αγόρασέ τα από τα πιο μικρά καταστήματα της γειτονιάς σου. Ακόμα, δες ενδιαφέρουσες ιδέες για «πράσινα» δώρα 
 
Πηγή:www.goldenmag.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου