Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Να σας τα πούμε; Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά ...



Παραμονή Πρωτοχρονιάς και  ένα χορευτικό 2013 που φεύγει και ένα 2014 που έρχεται κάνουν πάρτι στο τελευταίο doodle της google.
Πολλά τα γεγονότα που μας συγκλόνισαν την χρονιά που φεύγει ας κρατήσουμε τα καλά και την ελπίδα ότι τα καλύτερα έρχονται.

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας και στον καθένα ξεχωριστά ότι επιθυμεί. Καλά μαντάτα ή έστω όσο γίνεται να είναι καλά.
Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά  ψηλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή καλός μας χρόνος. Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και τα κάλαντα έχουν την τιμιτική τους. Από νωρίς το πρωί τα παιδιά μόνα ή με παρέα ξεχύνονται  στους δρόμους για να ευχηθούν   Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά και αρχή καλός μας χρόνος.
Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα. Τα παιδιά με την συνοδεία των τριγώνων ή και άλλων μουσικών οργάνων
γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;»
Ανταμοιβή για το κάλεσμα της Καλής Χρονιάς είναι χρήματα ή κάποιο παραδοσιακό γλύκισμα αυτών των ημερών
Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα. Πιστεύεται ότι η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα.
Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.
Πηγή:madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου