Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Επίδομα... αιθαλομίχλης τις ημέρες που η ρύπανση χτυπά «κόκκινο» -Αφορά όλα τα μεσαία νοικοκυριά



Εκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τις ημέρες που η ποσότητα της αιθαλομίχλης ξεπερνάει τα όρια συναγερμού εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση.

Την πρόταση κατέθεσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και του διευθύντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού. Η πρόταση έχει ως στόχο την χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης τις ημέρες που οι ρύποι χτυπούν κόκκινο και προβλέπει εκπτώσεις σε νοικοκυριά που έχουν κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο περίπου.Ουσιαστικά καλύπτεται το σύνολο των μεσαίων νοικοκυριών, αφού 9 στα 10 νοικοκυριά καταναλώνουν μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Πρόκειται για 7 εκατ. καταναλωτές επί συνόλου 7,5 εκατ.
Ποιους αφορά το μέτρο
Το μέτρο θα αφορά μόνο καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχές όπου τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Για την ενεργοποίησή του θα έχει προηγηθεί ενημέρωση για την Αττική από το ΥΠΕΚ και για τις υπόλοιπες περιοχές από τους περιφερειάρχες. Σημειώνεται ότι μόνο 5 με 10 ημέρες το χρόνο κατά μέσο όρον τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων.
Πότε θα ισχύει
Οι εκπτώσεις θα ισχύουν κάθε φορά στις περιοχές που θα τίθενται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ τα ακριβή όρια αυτών, όπως και τα άλλα στοιχεία του μέτρου θα ποσοτικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Για το μέτρο θα διατεθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2014. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ισχύει μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους 470.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ και για το διπλάσιο των ημερών με υψηλούς ρύπους.
Πάντως, η επιτυχία του μέτρου εναπόκειται στην υπευθυνότητα των πολιτών, καθώς κανένας δεν μπορεί να ελέγξει εάν τις ημέρες του συναγερμού θα στραφούν στο φθηνό (ή δωρεάν για τους δικαιούχους του ΚΟΤ) ηλεκτρικό ρεύμα, περιορίζοντας την καύση ξύλου.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υποβληθεί προτάσεις για διεύρυνση τόσο του επιδόματος θέρμανσης όσο και του αριθμού των δικαιούχων, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 630.000 αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος και έχουν εγκριθεί 500.000.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου