Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Με διαφάνεια και σύμφωνα με τη νομοθεσία η διαχείριση από την Περιφέρεια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων



Με    στοιχεία και την ανάλυση του νομικού καθεστώτος που ισχύει και τηρείται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, απάντησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην επερώτηση που είχε καταθέσει ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης,  με θέμα την εκτέλεση των έργων που εντάσσονται απευθείας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΣΑΕΠ030).

«Για την υλοποίηση των έργων υπάρχει πλήρης διαφάνεια,  αποφάσεις λαμβάνονται τουλάχιστον τρεις φορές στην Οικονομική Επιτροπή (και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης όταν απαιτείται προγραμματική σύμβαση), δημοσιεύονται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η νομιμότητά τους ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση…  Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ριχθεί λάσπη σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής. Χαμένος κόπος. Εκείνο που κατά βάθος ενοχλεί τον κ. Αρβανίτη, δεν είναι ο τρόπος διαχείρισης της ΣΑΕΠ 030. Είναι η διαπίστωση που κάνει μέσω της υπηρεσιακής του ιδιότητας, ότι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, η Περιφέρεια Ηπείρου, κινείται, διεκδικεί και εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση αρκετών ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.
Σε άλλο σημείο, έψεξε τον επερωτώντα σύμβουλο για το γεγονός ότι και  πρόσφατα με άρθρο του, κατά παράβαση του υπηρεσιακού του ρόλου (ως υπαλλήλου των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης), έβαλλε κατά των περιφερειαρχών για το ίδιο θέμα. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του μήπως η επερώτηση αποτελεί τον «λαγό» μιας νέας απόπειρας γραφειοκρατών της Αθήνας, ώστε να αποδυναμώσουν τις Αιρετές Περιφέρειες, αφαιρώντας το δικαίωμα του Διατάκτη από τους Περιφερειάρχες και μεταφέροντας την αρμοδιότητα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.  Χαρακτήρισε δε υποκριτική τη στάση του κ. Αρβανίτη, που ενώ υπερθεματίζει για το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο ίδιος το απαξιώνει σπεύδοντας να δημοσιοποιήσει στα Μέσα Ενημέρωσης την επερώτηση του, πριν καν αυτή συζητηθεί στο Σώμα.
«Που είναι η πραγματικότητα; Τι λιγότερο και τι περισσότερο γίνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, που να δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς και τις αιτιάσεις του κ. Αρβανίτη; Απολύτως τίποτε. Απευθύνθηκα και ρώτησα έναν – έναν όλους τους Περιφερειάρχες. Οι ίδιες διαδικασίες που εφαρμόζονται σε όλες τις Περιφέρειες, εφαρμόζονται και στη δική μας. Με μια διαφορά: Στις άλλες εκλείπει η μιζέρια, η κακεντρέχεια, ο μηδενισμός, η εκδικητικότητα. Δεν υπάρχει συμπεριφορά του τύπου, «να γκρεμίσουμε και να υπονομεύσουμε κάθε τι που προέρχεται από τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, μήπως και τυχόν δικαιωθούν ανεκπλήρωτες επιθυμίες και γίνει διακριτή η παρουσία ορισμένων που επιχειρούν να βάλουν παρακαταθήκες για τον επόμενο πολιτικό σταθμό τους», είπε σε άλλο σημείο της απάντησής του ο Περιφερειάρχης.
Ως προς τις διαδικασίες ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα για τα εξής :
1.     Η ΣΑΕΠ 030, είναι πρόγραμμα που μεταβιβάστηκε στην Αιρετή Περιφέρεια από την πρώην Κρατική. Υπάρχουν κωδικοί για έργα που έχουν ξεκινήσει προ πολλών χρόνων και κωδικοί για τρέχουσες υποχρεώσεις που προκύπτουν, όπως είναι κυρίως οι αποκαταστάσεις ζημιών.  Η ένταξη έργων με τα αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία, γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο, μετά την υποβολή αιτημάτων ή προτάσεων της κάθε Περιφέρειας. Η σχετική απόφαση του Υπουργού, αποτελεί σύμφωνα με το Νόμο, τη διοικητική πράξη έγκρισης. Από καμία άλλη διάταξη Νόμου, και ειδικότερα από το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), δεν γίνεται αναφορά ότι για την έκδοση εγκριτικών αποφάσεων ένταξης έργων στη ΣΑΕΠ, που κατά αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει σε άλλο όργανο (Υπουργό δηλαδή), απαιτείται προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2.     Το σύνολο των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου για ένταξη έργων  στις αντίστοιχες ΣΑΕΠ ή ΣΑΕΜΠ, που αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αναφέρεται σε υποβληθέντα αιτήματα –προτάσεις εκ μέρους των Περιφερειών, τα οποία εξυπηρετούν είτε αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, είτε δράσεις που εντάσσονται στο γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.  
3.     Περαιτέρω  με πρόσφατο Νόμο (4128/2013) ορίζεται ότι ο  Περιφερειάρχης είναι ο διατάκτης δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Έργων και αποφασίζει την κατανομή των δαπανών των έργων της ΣΑΕΠ, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται και τα προβλήματα που προκύπτουν και απαιτούν παρεμβάσεις.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου