Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ: «Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ»

Και επίσημα τελευταίοι ! Η Περιφέρεια της Ηπείρου αντί να συγκλίνει με το μέσο όρο της χώρας αποκλίνει προς το χειρότερο. Με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ φιγουράρουμε στην τελευταία θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι πηγαίνουμε από το κακό  ..στο χειρότερο.
Θυμίζουμε ότι η Ήπειρος είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι και στην 9η θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας το 2006, όμως τρέχει πλέον ακάθεκτη προς τη …φτώχεια. Με 8 % μειωμένο ΑΕΠ από το 2010 ως το 2011, χρονιά που δεν είχε χτυπήσει ακόμη με όλη της την ισχύ η οικονομική κρίση, όλα δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση των Ηπειρωτών συνεχώς χειροτερεύει.
Η ανεργία στο «κόκκινο» και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Περιφερειακής αρχής ανύπαρκτες. Δυστυχώς οι ελπίδες για βελτίωση της εικόνας αυτής είναι μηδαμινές ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους. Με την κτηνοτροφική δραστηριότητα μετά και την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» να συρρικνώνεται,  με τον εσωτερικό τουρισμό σε ..αφασία, με την οικοδομική δραστηριότητα «στο ψυγείο».
Δυστυχώς η μόνη ελπίδα, η  δυνατότητα να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην κρίση ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, έχει ακυρωθεί από την ίδια τη λογική της Περιφερειακής αρχής. Από την πρώτη στιγμή ως αντιπολίτευση στην Περιφέρεια προτάξαμε ως πρώτη προτεραιότητα το σχεδιασμό μιας συντονισμένης αναπτυξιακής προσπάθειας μαζί με τους άλλους φορείς της Ηπείρου. Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η περιφερειακή αρχή επιμένει να πορεύεται με καθαρά πελατειακές λογικές και κυρίαρχη επιδίωξη της εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας για να ξανακερδίσει τις εκλογές.
Τι κι αν υλοποιούμε με ταχύτητα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αν αυτά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση; Έχει σημασία αν ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τα έργα που θα απορροφήσουν  τους πόρους που μας αντιστοιχούν ή αν πραγματικά τα έργα αυτά θα έχουν κρίσιμο αποτέλεσμα στην επιβίωση της περιοχής;
Τι κι αν κόβουμε κομματάκια τα λιγοστά έργα του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για να τα αναθέσουμε απ’ ευθείας ή με πρόχειρους διαγωνισμούς στους εργολάβους – πελάτες μας για να τους έχουμε όλους ικανοποιημένους!
Όλα δείχνουν ότι η Περιφερειακή αρχή, που έχει την ευθύνη του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Ηπείρου έχει αποτύχει. Και έχει αποτύχει συνειδητά, αφού «περί άλλων τυρβάζει». Ας το καταλάβει τουλάχιστον και ας κάνει την αυτοκριτική της. Ας δώσει χώρο σε νέες λογικές, νέες πολιτικές και νέες αντιλήψεις αν έστω και την τελευταία στιγμή θέλει κάτι να προσφέρει στον τόπο. Αν δεν το κάνει δεν έχει έννοια να επιχειρήσει να σχεδιάσει – και μάλιστα εν κρυπτώ – την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020.
Ένας μόνο δρόμος οδηγεί στην ανατροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης : η συμπόρευση όλων των δυνάμεων που θα θέσουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την αλλαγή του σκηνικού. Την καταδίκη της πελατειακής λογικής της σημερινής περιφερειακής αρχής. Και αυτός ο δρόμος μπορεί να χαραχθεί μόνο αν όλοι προτάξουν το συμφέρον του Ηπειρώτη πολίτη σε σχέση με όποια άλλη επί μέρους επιδίωξη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου