Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ραχήλ Μακρή: «Σταματήστε την αφαίμαξη της αγοράς. Μην στερείτε κάθε ελπίδα από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Οι ελληνικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο από την έλλειψη ρευστότητας. Η συγκυβέρνηση, όχι μόνο έχει «στεγνώσει» την αγορά, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα και...την αγοραστική δύναμη των πολιτών αλλά με τους συνεχείς φόρους καθιστά την επιχειρηματικότητα αδύνατη.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταργεί την δυνατότητα πληρωμής και αποπληρωμής 13.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι αρμοδιότητες του Ινστιτούτου ΕΙΕΑΔ, του αρμόδιου φορέα για τα ανωτέρω προγράμματα, θα εξαφανιστούν μαζί με τον επικείμενο θάνατο του φορέα.
Το μέλλον των εργαζομένων δεν ενδιαφέρει τους κυβερνώντες. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παρουσίαση «καλής εικόνας» στην Τρόικα.

Προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα ζητήματα, η Τομεάρχης Ανάπτυξης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την υπ. αριθμ. 5287/9.1.2014 Ερώτηση με θέμα «Στοχεύετε να αποστερήσετε πόρους ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;»
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ: Υπουργούς:
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Σύμφωνα με την από 3/1/2013 επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού η οποία και μου κοινοποιήθηκε, στο πλαίσιο κάλυψης του μνημονιακού στόχου των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.
Το ΕΙΕΑΔ είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην επιστολή τους τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΕΙΕΑΔ, διαχειρίζεται την πληρωμή και αποπληρωμή σχεδόν 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν από 1-49 άτομα και είναι μέλη των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ). Το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα της «Διαρθρωτικής Προσαρμογής Εργαζομένων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» συνολικού ύψους 200 εκατ. Ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Νομό Κοζάνης, υλοποιούνται αυτή την στιγμή από το ΕΙΕΑΔ προγράμματα από τα οποία ωφελούνται πάνω από 539 επιχειρήσεις με 1.094 εργαζόμενους και 18 κλαδικοί φορείς, συνολικού προϋπολογισμού 3.942.960 Ευρώ.
Όπως δε καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΙΕΑΔ, «το δε παράλογο της υπόθεσης είναι ότι το (δρομολογούμενο) κλείσιμο και ο ξαφνικός θάνατος του ΕΙΕΑΔ κατά τις επόμενες ημέρες θα στερήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις και τους κλαδικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πάνω από 120 Εκατ. Ευρώ που η ίδια η κυβέρνηση έχει εγκρίνει και επείγεται να απορροφήσει αλλά και να ενισχύσει τις χειμαζόμενες από την κρίση επιχειρήσεις».
Επίσης, υφίσταται αβεβαιότητα για τους 64 εργαζόμενους (εκ των οποίων 56 απόφοιτοι Ανώτατης Εκπαίδευσης, 21 κάτοχοι Μεταπτυχιακού τίτλου και 7 κάτοχοι διδακτορικού) που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ σε συγκεκριμένα αντικείμενα και είναι επιστημονικά εξειδικευμένοι σε θέματα πολιτικών και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Αληθεύουν όσα καταγγέλλονται στην από 3/1/2013 επισυναπτόμενη επιστολή;
2. Αληθεύει ότι το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται την πληρωμή και αποπληρωμή σχεδόν 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1-49 άτομα και είναι μέλη των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ);
3. Αληθεύει ότι ο φορέας διαχειρίζεται το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα «Διαρθρωτικής Προσαρμογής Εργαζομένων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» συνολικού ύψους 200 εκατ. Ευρώ;
4. Αν ναι, ποιοι θα αναλάβουν την διαχείριση των προγραμμάτων αυτών και με ποιό κόστος;
5. Πόσα προγράμματα υλοποιούνται από το ΕΙΕΑΔ στον Ν. Κοζάνης;
6. Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στο φορέα, ποιες οι ειδικότητές αυτών και μέσω ποιας διαδικασίας έχουν προσληφθεί;
7. Τι προτίθεστε να κάνετε για τους υπαλλήλους αυτούς;
8. Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο του φορέα θα στερήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις και τους κλαδικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πάνω από 120 εκατ. ευρώ, που η ίδια η κυβέρνηση έχει εγκρίνει και επείγεται να απορροφήσει αλλά και να ενισχύσει τις χειμαζόμενες από την κρίση επιχειρήσεις;

9 Ποιο είναι το κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με την λειτουργία του φορέα και ποιο θα είναι το κόστος παροχής των ίδιων υπηρεσιών αν καταργηθεί ο φορέας;
Πηγή:tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου