Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Μη κατοικήσιμο 1 στα 2 σπίτια στην Κεφαλονιά -Αλλοιώθηκε το τοπίo στην παραλία Πετανών



Προσωρινά μη κατοικήσιμο κρίθηκε ένα στα δυό σπίτια στην Κεφαλονιά από τους μέχρι στιγμής ελέγχους των μηχανικών. Ερημη πόλη θυμίζουν οι περισσότερες γειτονιές στο Ληξούρι. Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτήρια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί μη κατοικήσιμα κρίθηκαν τα 1.400.
Αποφασίστηκε επίσης, η μετεγκατάσταση δύο σχολείων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου καθώς του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία αναμένεται να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου.
Σε ετοιμότητα εν τω μεταξύ παραμένουν διασώστες του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων.
Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και τα χωριά. Κάποιοι δρόμοι που είχαν κλείσει από βράχους δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία, όμως λόγω των μετασεισμών και πιθανών νέων κατολισθήσεων, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Γεωθερμίας, κάνει μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης σε όλο το νησί με χρήση δεδομένων από δορυφορικά GPS. Όπως εξήγησαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ειδικοί επιστήμονες, μετρούν πόσο έχει μετακινηθεί το έδαφος, τα τεκτονικά μπλοκ της Κεφαλονιάς, λόγω του σεισμού.
Οι πτώσεις βράχων, αλλοίωσαν την όμορφη παραλία των Πετανών. Το βουνό δεν άντεξε και από τον πρώτο σεισμό, ογκόλιθοι κατρακύλησαν στην ακτή.













Η διαδρομή για τους Πετανούς, αποκαλύπτει εικόνες καταστροφής στο χωριό Αγία Θέκλη. Μπορεί η ομώνυμη ιστορική εκκλησία να γλύτωσε από τον σεισμό του 1953,όμως σήμερα, είναι ετοιμόρροπη με το νεκροταφείο και τον μαντρότοιχο να δίνουν την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου.

Πηγή:
iefimerida.gr

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου