Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Θετικό το ισοζύγιο δράσης το 2013 για την Περιφέρεια Ηπείρου

Ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2013, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το 2013, ήταν μια δύσκολη χρονιά και για την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς οι πόροι της έχουν μειωθεί κατά 70%, οι Κ.Α.Π. για επενδύσεις καταργήθηκαν και το προσωπικό αποψιλώνεται.  "Παρά τις δυσκολίες όμως η Περιφέρεια Ηπείρου, κατάφερε να προωθήσει σημαντικά ζητήματα,  να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις,  να λύσει προβλήματα που αφορούν τους πολίτες, να σχεδιάσει δράσεις για το μέλλον", πρόσθεσε. 

 Συνεχής συνεργασία με τους φορείς
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αποκεντρωμένη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής, στη νομιμότητα και τη διαφάνεια με την οποία λειτουργεί, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς της Ηπείρου για την σύνταξη προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό κ.ά..
Η νέα προγραμματική περίοδος
 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη θετική έκβαση που είχαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία περιφερειακού προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα είναι πολυτομεακό και πολυταμειακό, καθώς και στην εκχώρηση στις Περιφέρειες του 30% του νέου  προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να είναι δυνατός πλέον ο σχεδιασμός στοχευμένων παρεμβάσεων στην περιοχή μας. Επίσης τόνισε την ανάγκη αλλαγής των προγραμμάτων για την ανεργία, τα οποία πρέπει να ανατεθούν στις περιφέρειες,  στην κατεύθυνση όμως τοποθέτησης ανέργων σε επιχειρήσεις για μακρύ διάστημα (36 μηνών) για την απόκτηση πραγματικής εμπειρίας και δεξιοτήτων.
Μετρήσιμα αποτελέσματα
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της Περιφέρειας για το 2013, λέγοντας  τα εξής:
 "Το ισοζύγιο για το 2013, ήταν θετικό για την Περιφέρεια. Μεταξύ άλλων:
Εξοφλήθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, πλην εκείνων για τις οποίες ευθύνονται οι ίδιοι δικαιούχοι.  Ένας ακόμη αντιπολιτευτικός μύθος κατέρρευσε. 
Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, εκτοξεύτηκε στο 76% ήτοι στα 217,3  εκ. ευρώ, ενώ η Ήπειρος διέθεσε  και έργα ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα της Περιφέρειας σε κεντρικά των Υπουργείων  για τη στήριξη του εθνικού στόχου των απορροφήσεων.
Αντιμετωπίστηκαν προβλήματα στις υποδομές, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία σημαντικά οδικά έργα, όπως το Καρτέρι - Πάργα, αλλά και  η είσοδος της πόλης των Ιωαννίνων.  Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετοί ακόμη οδικοί άξονες στις περιφερειακές ενότητες, που αλλάζουν την τύχη ολόκληρων περιοχών.  Ολοκληρώνονται τα αλιευτικά καταφύγια, βελτιώθηκαν εγκαταστάσεις, ανακατασκευάζονται ή συντηρούνται πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία.
Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για το περιβάλλον: Βελτιώσεις των ΧΥΤΑ, προώθηση διαδικασιών για τη Μονάδα Α.Σ.Α., τους σταθμούς Μεταφόρτωσης, κατασκευή βιολογικών καθαρισμών. Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει σε συνεργασία με τους Δήμους νέες μελέτες βιολογικών καθαρισμών, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να ενισχύσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους και στον τουρισμό.
Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τον θαλάσσιο τουρισμό μας, καθώς άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και οι κρουαζιέρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος στηριζόταν κυρίως από την εσωτερική αγορά. Έχουμε κάνει προτάσεις για ενίσχυσή του μέσω κοινωνικών προγραμμάτων και αναμένουμε. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τουριστικής προβολής μέσα στο 2013, από τις επόμενες ημέρες αρχίζει  μια επιθετική πολιτική για την προσέλκυση τουριστών στην Ήπειρο.
Μια ακόμη θετική εξέλιξη ήταν η κατακύρωση του διαγωνισμού για τα ΟΠΑΑΧ στις αναπτυξιακές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά έστω και αργά το πρόγραμμα επιτέλους θα προχωρήσει.
Η Περιφέρεια ήταν παρούσα σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, στήριξε έμπρακτα ιδρύματα, φορείς, προώθησε με έργα  την κοινωνική αλληλεγγύη".
Ανεργία και επενδύσεις
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην ανεργία, τονίζοντας τα εξής:
 "Μαγικές λύσεις για την αντιμετώπισή της δεν υπάρχουν και ούτε αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις περιορισμένες θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι, οι Περιφέρειες.
Η λύση βρίσκεται στις επενδύσεις.  Με αυτό το σκεπτικό η Περιφέρεια  έδωσε  μεγάλη βαρύτητα  στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.  Από τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι τέλους σχεδόν του χρόνου, κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις για την υλοποίηση και απλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων μέσω του ΕΣΠΑ. Σήμερα 1.000 περίπου επιχειρήσεις της Ηπείρου, μπορούν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, να στηρίξουν την απασχόληση, να τονώσουν τη ρευστότητα στο σύνολο των αγορών των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων.
Δεν αρκεί φυσικά αυτό. Απαιτείται αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Στροφή προς την παραγωγή. Αυτό κάνουμε, αυτό υποστηρίζουμε, αυτό προωθούμε".
 Αναγνώριση και εκτός Ηπείρου του έργου της Περιφέρειας
"Στον αγώνα  που κάναμε αναζητήσαμε και βρήκαμε συμμάχους εκτός Ηπείρου. Δεν βρήκαμε συμπαράσταση ούτε μέσα σε αυτή την αίθουσα", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης για να καταλήξει λέγοντας τα εξής: 
 "Σε μια εποχή που οι εξελίξεις τρέχουν, που η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στο κέντρο  των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται, ορισμένοι εξακολουθούν να κοιτούν πίσω. Το όραμά τους, είναι η κατάληψη της εξουσίας. Μέθοδός τους ο μηδενισμός και η θεωρία του ... αυτονόητου. Η απάντησή μας, είναι μια και ξεκάθαρη: Τίποτε δεν έγινε μόνο του. Τίποτε δεν επιτεύχθηκε χωρίς αγώνα, σχέδιο και επιμονή. Πολλές φορές με προσωπικό και πολιτικό κόστος.
Μπορεί να έγιναν και λάθη. Δεν κρυφτήκαμε όμως, δεν αποφύγαμε κανένα ζήτημα. Ας αναλογιστούν και ορισμένοι άλλοι, πόσες φορές στήριξαν την Περιφερειακή Αρχή σε καίρια ζητήματα: Ληξιπρόθεσμες οφειλές, διεκδίκηση πόρων, ΟΠΑΑΧ κ.α.
Το έργο μας αναγνωρίζεται εκτός αίθουσας. Πρόσφατο παράδειγμα η προένταξη ως πρώτου έργου στο νέο ΕΣΠΑ της καινοτόμου πρότασης της Περιφέρειας για την πολιτιστική διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, δράσεις της οποίας έχουν ήδη προκηρυχθεί. 

Αναγνωρίστηκε επίσης από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν, που τον περασμένο Νοέμβριο, απέδιδε δημόσια τα εύσημα στην Περιφέρεια και στην Περιφερειακή Αρχή, για την εξαιρετική χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων και για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου