Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Αφήνουν τα ιδιωτικά και μπαίνουν στην ουρά για τα Πειραματικά Σχολεία



Με ένα δεκαήμερο να απομένει για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, παρατηρείται εκτίναξη για τις θέσεις των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
Έως τώρα 8.000 γονείς έχουν υποβάλει αίτηση για το παιδί τους, δηλαδή τόσες αιτήσεις όσες είχαν συνολικά κατατεθεί πέρυσι.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος αποδίδεται στην αναζήτηση από τους γονείς καλών δημόσιων σχολείων για τα παιδιά τους και αποτελεί απόδειξη της εδραίωσης των Πρότυπων Πειραματικών, καθώς φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που οι μαθητές τους θα εισαχθούν κατόπιν εξετάσεων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των ΠΠΣ (ΔΕΠΠΣ) και καθηγητής του Παν. Αθηνών, Γεώργιος Καλκάνης, μιλώντας στην Καθημερινή, ανέφερε ότι στις αρχές Μαΐου θα οργανωθεί το πρώτο συνέδριο αποτίμησης και αξιολόγησης της έως τώρα πορείας των ΠΠΣ που θεσμοθετήθηκαν το 2011.
Ειδικότερα, πέρυσι συνολικά 8.058 μαθητές διεκδίκησαν μία από 2.699 θέσεις στην Α΄ τάξη των 34 Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων (ΠΠΓ) και Λυκείων (ΠΠΛ).
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ κ. Γιάννης Αντωνίου, φέτος και έως την Παρασκευή, οι αιτήσεις για τις αντίστοιχες θέσεις είχαν προσεγγίσει τις 8.000, και θεωρείται σίγουρο ότι ο τελικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 10.000, καθώς η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 31/3 (όλες οι πληροφορίες στο http://apps.athena.net.gr/pps/index.php).
Ανταγωνισμός
Η αύξηση των αιτήσεων θα οξύνει, εύλογα, τον ανταγωνισμό των μαθητών για μία θέση. Ενδεικτικά, πέρυσι 5.500 απόφοιτοι Δημοτικού συμμετείχαν στις εξετάσεις για τις 1.260 θέσεις στην Α΄ τάξη των 17 ΠΠΓ.
Έτσι το ποσοστό επιτυχίας ήταν 23%. Από την άλλη, για τις 1.439 θέσεις των 17 Πρότυπων Πειραματικών Λυκείων πέρυσι κατετέθησαν 2.558 αιτήσεις τελειοφοίτων Γυμνασίου, και άρα εισήχθη ο ένας στους δύο (56,25%).
Οι υποψήφιοι για τα ΠΠΓ εξετάζονται σε θέματα Γλώσσας, Μαθηματικών και Φυσικής και για τα ΠΠΛ μόνο στα δύο πρώτα. Οι μαθητές εισάγονται στα Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά με κλήρωση και έως τώρα έχουν κατατεθεί 1.400 αιτήσεις.
Η πλειοψηφία των μαθητών που υποβάλλουν αίτηση για τα ΠΠΣ φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, όπως φάνηκε πέρυσι. Αυτό είναι, βέβαια, εύλογο, με δεδομένο ότι το 93% των μαθητών πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο και το 7% σε ιδιωτικό.
Όμως, η ζήτηση από παιδιά ιδιωτικών είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτικά, σε ιδιωτικά σχολεία της Αττικής έως και οι δύο στους τρεις μαθητές της Στ΄ Δημοτικού έχουν κάνει αίτηση για την Α΄ τάξη ΠΠΓ. Οι λόγοι σχετίζονται με την επιθυμία των γονιών να γλιτώσουν τα δίδακτρα και να στείλουν τα παιδιά σε καλό σχολείο.
Σε αυτό εστιάζει και ο κ. Καλκάνης, αναφέροντας ότι τα πλεονεκτήματα των ΠΠΣ είναι η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και εκπαιδευτικών μεθόδων, η ευελιξία στον σχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων και η συνεχής αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
Πηγή: Καθημερινή-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου