Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Το πολιτικό πλαίσιο της ΔΗΜ.ΑΡ για τις περιφερειακές εκλογές

                         
                                                                                       Του Τάσου Βασιλείου
    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου πραγματοποιούνται σε μια περίοδο συνεχιζόμενης ύφεσης. Οι πολίτες βιώνουν δυσβάστακτα μέτρα, ενώ το κοινωνικό κόστος της σταθεροποίησης είναι δυσανάλογα μεγάλο. Ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι κοινωνικά δίκαιος, ούτε οικονομικά αποτελεσματικός.
   Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου σε προοδευτική κατεύθυνση.
     Τόσο στη διαμόρφωση, όσο και στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και οι νέες Περιφερειακές Αρχές, που θα προκύψουν από τις ερχόμενες εκλογές.

    Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει την ανάδειξη Περιφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβουλίων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, στην ανασυγκρότηση της χώρας, στην ανακούφιση των πολιτών, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα προωθεί μια νέου τύπου ανάπτυξη. Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και τους θεσμικούς και οικονομικούς περιορισμούς, υπάρχουν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες να αναδειχθούν προοδευτικές πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
     Οι ισχυρές περιφέρειες και η ενίσχυση των Δήμων, ενταγμένοι σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους αποτελούν διαχρονικά, πολιτικό και στρατηγικό στόχο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
    Κατά συνέπεια η εκλογική αναμέτρηση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ταυτόχρονα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.
    Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την επιχειρούμενη πόλωση στο πεδίο των Περιφερειακών Εκλογών και την μετατροπή τους σε δημοψήφισμα για την κεντρική πολιτική σκηνή, που ακυρώνει το αυτοδιοικητικό τους περιεχόμενο. Η αντίληψη αυτή αναπαράγει συντηρητικές, αναχρονιστικές λογικές και πρακτικές που μετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση σε ‘’μακρύ χέρι’’ του κράτους και την οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
    Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει τη συγκρότηση συμπαρατάξεων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, που
- θα αποτυπώνουν την προοδευτική, δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση.
- θα στηρίζουν το αίτημα για ολοκλήρωση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων στην αιρετή περιφέρεια.
- θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών που θα αξιοποιεί τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
- θα υλοποιήσουν πολιτικές για την αρμονική σύνδεση της οικονομικής δραστηριότητας με την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου