Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Συνάντηση της Ευρωβουλευτού Νίκης Τζαβέλα με τον Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ κ Daniel Poneman

Τον αγωγό TAP, το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και εισαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Τζαβέλα σε συζητήσεις που είχε με τον Υφυπουργό Ένεργειας κ Daniel Poneman και μέλη του Κογκρέσου.
 Η κα Τζαβέλα βρίσκεται στη Ουάσινγκτον ως κεντρική ομιλήτρια, από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), για τη κοινή ενεργειακή πολιτική μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια.

Στην εισαγωγή της η κα Τζαβέλα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επισπεύσουν την έναρξη εξαγωγής φθηνού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη με πρώτη χώρα εισαγωγής την Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας.
 «Οι εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης είναι αναγκαίες τώρα πιο πολύ από ποτέ με τη κρίση στην Ουκρανία.
 Οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια εξάγοντας αέριο και πετρέλαιο, με πρώτη χώρα εισαγωγής την Ελλάδα» τόνισε η κα Τζαβέλα.
Επιπρόσθετα η κα Τζαβέλα ανέφερε τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία θα επιταχύνουν την αξιοποίηση των ενδογενών πηγών ενέργειας της Ευρώπης.
 Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο αγωγός TAP ενισχύει σημαντικά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο τώρα με την κρίση στην Ουκρανία.
  Θα πρέπει ωστόσο να γίνει επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα για την έναρξη κατασκευής του.  «Η ουκρανική κρίση μας οδηγεί επίσης στην ανάγκη δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας (energy hub center) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Ιδανικός πλέον ο χώρος για την εγκατάσταση αυτού του hub center είναι η Θεσσαλονίκη. 
 Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο γεωγραφικά στο κέντρο της περιφέρειας αυτής αλλά είναι πολιτισμικά αποδεκτή από όλους και γι'αυτό το λόγο θα τύχει της αποδοχής όλων των ενδιαφερόμενων γειτονικών χωρών» τόνισε η κα Τζαβέλα παρουσιάζοντας την ελληνική ενεργειακή αγορά.
***Η κα Τζαβέλα είναι Πρόεδρος ειδικής επιτροπής του ΕΚ για τη κοινή ενεργειακή πολιτική ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς επίσης αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου