Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Νέα ρύθμιση - ανάσα για τους δανειολήπτες



Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε το ύψος και το είδος των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για έναν «μπούσουλα», ώστε οι τράπεζες και οι δανειολήπτες να συνεννοούνται και να προχωρούν σε διευθέτηση των οφειλών με τέτοιο τρόπο ώστε οι οικογένειες να μην ασφυκτιούν.

Τι είναι οι εύλογες δαπάνες
Οι «εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης», αποτελούν, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ένα μέτρο που θα ισχύσει εντός του επόμενου έτους και αποσκοπεί να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών σχετικά με τη ρύθμιση των πάσης φύσεως δανείων.
Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και στηρίχθηκε στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Αυτές αναφέρονται στα έξοδα που κάνει ένα νοικοκυριό πέραν αυτών που απαιτούνται για την εξασφάλιση κατοικίας. Συνεπώς το ποσό του ενοικίου για την εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, προστίθεται ξεχωριστά στα οικονομικά στοιχεία που δηλώνει ο δανειολήπτης. Κάθε νοικοκυριό αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή περίπτωση με διαφορετικές ανάγκες.
Πώς διαχωρίζονται οι ομάδες
Σύμφωνα με τα στοιχεία για ένα άτομο οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με την ομάδα που ανήκει είναι:
Από 537 ευρώ έως 682 ευρώ για ένα ζευγάρι
Από 906 ευρώ έως 1.160 ευρώ για έναν ενήλικα με ένα παιδί
Από 1.126 ευρώ έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδιά
Από 1.347 ευρώ έως 1.720 ευρώ για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά
Από  1.568 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά
Βασικό κριτήριο ο συνεργάσιμος δανειολήπτης
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" σε ρεπορτάζ της ένα άλλο βασικό κριτήριο για την ένταξη του οφειλέτη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων είναι να είναι συνεργάσιμος.
Αυτός, σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να:
Είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, να παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνία προς τον δανειστή και να προβαίνει σε ορισμό συγγενικού ή φιλικού προσώπου ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης  
Απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας.
Προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίησης πληροφοριών προς τον δανειστή, αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους.
Προβαίνει εκουσίως σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών προς τον δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από τη ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του.
Πηγή:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου